kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Monday, November 29, 2010

tips untuk ceria dan bersemangat semasa masuk dewan peperiksaan....





salam musim exam kepada sumer kengkawan blogger.....

hihihi....aku pasti minggu nie minggu yang paling ditunggu2 oleh sumer kgkawan aku....kenape ea???ntahla, kene la tanyer diorang...rasenyer x terlewat lagi untuk aku ucapkan selamat menduduki peperiksaan terutama untuk roomate aku...fuh! dasyat giler die study...ni mesti best student untuk sem nie....ape2 pun, sumer mesti mahukan kejayaan kan...sape yang tak mahu berjaye, oleh itu aku nak kongsi sedikit mende yang aku tahu untuk dipraktikankalau perlu oleh kengkawan sepanjang musim exam nie....kadang2, aku dapat rasekan yang kengkawan aku tak cerie je bile nak masok dewan or bilik exam...emmmm...nape eak??...banyak kemungkinannyer, salah satunyer mungkin lupe nak wish good murning kat pakwe or makwe pagi tadi atau risau mulut terlalu berbau coz lupe gosok gigi sebelom nak ke dewan exam....dan.....banyaklah kemungkinannyer....tapi pe2 pn, untuk mengelakkan rase tak ceria tu, kite kenela buat sesuatu yang buatkan kite cerie dan dapat tolong kengkawan lain cerie same....camne ea???...camni, dalam kite menghafal dan bace note....kowang cube la cari cerite2 lawak yang dirasekan bangang2 at mane2 and citer at kengkawan, lebih2 lagi sebelom masok dewan exam...emmmm....lepastu kowang ketawe la n ketawe dengan tahap yang sederhana2 jer... cukuplah dengan ketawe sesaat due dan tersenyum.....kalau kengkawan kowang tak tersenyum sebab citer lawak yang kowang citer tadi, mungkin diowang akan senyum sebab kebangangan korang coz buat lawak time nak masuk dewan exam....emmmm....kalau kowang nak lagi best.....buatla lawak sowang2 and ketawe la sowang2...hahhaha...best kan, mesti syok amek exam....ok lah....selamat maju jaya sume, pen exam kali nie buat betol2 taw n tok sume kengkawan dalam empati, kite boleh jadi insan yang cemerlang.....

salam sayang buat sumer....

Monday, November 8, 2010

LAB Kaunseling KELOMPOK......indah dalam kenangan...

dari kiri belakang : naza...pen...yus....ad....pidah....
dari kiri hadapan : ismail...ATAU.....Dr. Bazlan...apiz...adam...afiq...
salam..

bestnyer group LAB kali ni....sumer membe2 yang sporting giler...huhuhu...banyak ilmu yang dipelajari dalam makmal yang dikendalikan oleh Dr. Bazlan....terime kasih Dr. kerana banyak membimbing kami dalam usaha menjadi kaunselor yang cemerlang....kepada rakan2 seperjuangan yang lain, harap kite dapat memanfaatkan segala yang dipelajari dalam makmal kaunseling kelompok ini dengan sebaik mungkin....seronok bila teringatkan pengalaman menjalankan sesi kaunseling kelompok di SMK Sri Kandi, Teluk INtan...pengalaman yang luar biasa...baru tahu kan setting sekolah macam mane....dari pengalaman itu, rakan2 yang lain juga turut merasai bagaimana cabaran yang menanti di sekolah.....Selamat tinggal makmal kaunseling kelompok sesi 10/11.....gambar memang banyak tapi ada kat azza...nanti aku minte kat membe aku untuk tatapan pembaca ok...

ciPta seJaraH bAru???.......oscar rovers UPSI....



salam oscar rovers...

berite dari meja exco Latihan dan Program......baru-baru ini satu majlis bersejarah telah dicatatkan di UPSI iaitu Majlis tamat latihan dan Istiadat pengkalungan manik kayu kepada ahli KLKM UPSI yang telah berjaya dan diiktiraf sebagai penerima manik kayu.....wow!! hebat giler...TAHNIAH kepada semue....aku bile lagi??emmmm...biarlah dulu, mungkin rezeki aku akan datang....Majlis yang bersejarah ini dihadiri oleh Tuan Haji Syukor...Pesuruhjaya Latihan Negara, Persekutuan Pengakap Malaysia....aku dalam majlis ni memegang peranan sebagai ajk teknikal.....huh...Alhamdulillah, segalanye berjalan dengan lancar.....Sejarah baru telah dicipta, Tahniah kepada semue yang bertungkus lumus dalam menjayakan majlis ini.....

Pengakap.....dulu, kini dan selamanya.....






Sunday, November 7, 2010

seminar UM dan hari terbuka aidilfitri PERKAMA.........

salam kaunseling...

p/s: gambar tiada dalam simpanan....kalau ada pun yang nie je....untuk tidak menghampakan pembaca sumer ( itupun kalau ade pembaca ).....aku akan cube dapatkan gamba yang lebih menarik ok....

yang baju coklat tu dah berpunye....( sory mail aku terpakse mendedahkan sume ini )


seminar ni dah lama berlalu.....cume malas nak masok lam blog....tapi ari ni disebabkan aku belek2 lam laptop ni...terjumpe la gamba aku dengan kawan2 yang lain sedang sibuk menikmati makanan di UM sempena Hari Terbuka hari tu, aku pun rasa rajin nak menulis tentang pengalaman itu...emmmm....ni seminar pertama untuk semester ni aku join....dijalankan selepas hari raya puase...best!!yang pergi satu bas terdiri daripada pelajar kaunseling UPSI.....pada permulaan seminar, ucaptama diberikan oleh Prof. Dr. Suriadi Salim...selepas itu diikuti dengan pembentangan kertas kerja oleh pelajar kaunseling.....aku sangat tertarik dengan satu pembentangan kertas kerja berkaitan dengan keperluan kaunseling bagi orang OKU....emmmm..bagaimana ye?memang tiada lagi pakar yang betul2 mahir dalam bidang ini....cadangan pembentang supaya diwujudkan satu subjek berkaitan kaunseling yang melibatkan OKU....forum pula berjalan dengan rancak...sangat menarik dengan tema "Kaunselor cemerlang Menjana Transformasi Masyarakat"....hangat dan hangat...pada sebelah petangnya pula, masa yang dinanti2kan telah pun tiba...apa lagi balun la bersama2...hahahahha...seronok, kalau bab makan memang seronok....seminar seperti banyak membantu mahasiswa bagi meningkatkan jalinan ukwah yang ada dan yang paling penting meningkatkan keprofesionalan kaunseling itu sendiri.......bye....

UUM - UPSI....bagai tembikai di belah dua....

di dalam dewan ( bilik seminar tingkat 4 perpustakaan )


urusetie menyambut rakan kite dengan penuh kemesraan
( lihat pen cenyum sampai kt telinge lagi 2...ushe lagi pen...)



ataullah....faris....dan NIk UUM......( hebat...hebat....wow....hebat...)

salam sejahtera...berita lapuk dari meja berita...hihhih...cerita ni agak lame jugak...tapi sekarang masih teringat di kepale fikiran ni....beberapa minggu yang lepas.....mahasiswa Kaunseling daripada UUM telah menyinggahkan diri mereka di bumi bertuah tanjong malim....mana lagi kalau bukan Universiti kebangaan kite ni....UPSI.....mereka dalam membawa misi untuk melancarkan kempen JAUHI ZINA 1 MALAYSIA.....program ini dijalankan dengan kerjasama beberapa universiti yang lain termasuklah UPSI sendiri....walaupun setengah hari tetapi aktviti yang dijalankan sangat menarik disamping mahasiswa yang berada dalam satu perut ibu ini berkenalan di antara satu dengan yang lain...boleh tukar2 maklumat, nota2, no tel dan sebagainya.....antara aktiviti yang menarik minat aku untuk diceritakan ialah forum dan perkongsian ilmu art terapi....wow!! sangat menarik....di sebelah petang pula aku dan rakan2 menjalankan sedikit aktiviti yang tidak kurang menariknya dengan tujuan untuk merapat hubungan di antara mahasiswa kedua-due buah universiti ini....bak kata pepatah, dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung ( cam xsesuai je pepatah nie )...tapi xmengapa yang penting memang budak2 kaunseling 'sporting' giler....ops...boleh kot gune perkataan 2....akhirnya, delagasi ini berangkat pulang menjelang maghrib....terime kasih semue....anak beruk makan cili, lain kali datangla lagi.......memory yang sungguh indah untuk dikenang....

p/s : gambar tak banyak dalm simpanan....ni pun men ambil kt fb membe...emm, nnti aku akan cube cari lagi banyak gamba mengenai program ni.....: )

salam PENGAKAP...salam DELTA...


pe khaba semue....cewahhh, cam penyanyi lak....dah lame tidak meng'entry'kan ape2 dalam blog nie...banyak perkara yang memungkinkan perkara ini berlaku...antara sebab yang jelas dan nyata ialah tahap kemalasan yang agak kritikal....selain itu adalah disebabkan hilang arah seketika...hahahaha...jangan terlalu banyak merepek...kita teruskan kepada perkara pokok yang nak diceritakan.....al-kisahnya seperti ini...

pada minggu terakhir kuliah iaitu jika tidak silap pada perhitungan hari mengikut tahun masihi iaitu 30 september....aku dijemput untuk ke majlis perkongsian ilmu yang sangat bermakna bagiku...ada satau kumpulan pengurusan koko ni mahukan aku memberikan ceramah dan meng'handle' aktiviti bagi team diorang selama satu hari...tajuk yang dipilih ialah asas berperngakap 'ikatan dan simpulan'....oleh kerana mahukan adik-adik ini merasai aktiviti yang terbaik...aku pun menjemput seorang yang sangat arif berkaitan dengan tali yang juga rakan seperjuangan denganku iaitu ISMAIL.....terima kasih mail.....aktiviti berjalan dengan memulakan ceramah teori, seterusnya prkatikal dan akhirnya pertandingan....adik2 ni sangat 'sporting'...aktif sangat memberikan kerjasama...oleh itu tugas aku agak mudah......hari itu berlansung dengan baik dan meriah, terpancar wajah-wajah yang tidak mahu berpisah dengan kami di akhir aktiviti...tapi apakan daya, kami hanya insan biasa....huhuhhu...ok, tu je aktiviti yang nak dicertkan ...kalau ikutkan memang banyak aktiviti dah dilalui..tapi xpe, aku akan cube dapatkan sumber2 gambar yang menarik, barulah semangat nak meng'update' blog....salam pengakap untuk semue....

p/s:nanti gamba aku masukkan ea...xsempat..nak g mam jap....