kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Saturday, February 19, 2011

modul ' ice-breaking '

salam...

baru balik kelas PRS...emmm, penatnyerlah...bile sampai umah tetibe je line internet kuat...perghh, pe lagi layan blog la.....de pengunjung blog mnte modul ice breaking...cian at dye, aku janji dah lame nak entrykan modul tu, tapi sebab terlalu sibuk dgan xcemen yang hendak dihantar minggu nie..aku pun tak sempat2 nak tunaikan permintaan 2...tapi hari nie aku free sikit...boleyh la nak share modul skit....

modul nie berdasarkan pengalaman mengikuti kursus-kursus semasa disekolah dahulu.....

MODUL ' Ice-breaking '


Tajuk : Roda Impian
Masa : 20 minit
Alatan : Wisel

Bilangan Ahli : Tiada had

Langkah Pelaksanaan :

  1. Semua peserta diminta untuk mendengar arahan fasilitator.
  2. Peserta diminta untuk duduk mengikut jantina yang berlainan dalam 2 kelompok besar.
  3. Peserta diminta membuat bulatan, lelaki dibahagian dalam dan perempuan dibahagian luar. Peserta mesti selesai membuat bulatan dalam tempoh 10 saat, jika tidak berjaya peserta lelaki atau perempuan yang tidak berjaya akan dikenekan denda seperti menyanyi dan sebagainya ( mengikut kesesuaian ).
  4. Contoh seperti gambarrajah di bawah.
  5. Selepas itu peserta lelaki dan perempuan diminta untuk berhadapan di antara satu dengan yang lain, kemudian berkenalan mengikut krateria yang dikehendaki dan menghafalnya....contohnya ialah nama, nama ayah, nama ibu, pekerjaan ayah, hobi dan sebagainya.
  6. Selepas 10 saat, fasilitator akan meniup wisel dan peserta perlu bergerak ke kanan dan teruskan aktiviti berkenalan dengan orang berbeza.
  7. Fasilitator akan meniup wisel beberapa kali supaya peserta dapat berkenalan dengan beberapa orang.
  8. Selepas selesai aktiviti fasilitator meminta atau memilih pseserta kehadapan dan memperkenalkan rakan yang baru dikenalinya....
  9. Fasilitator membimbing perbincangan.

kedudukan peserta

Falsafah dan pengajaran :

  1. Setiap manusia mampu mengenali diantara satu dengan yang lain.
  2. Setiap menusia perlu berkomunikasi dengan baik bagi tujuan berkenalan.
Falsafah dan pengajaran boleh dibincangkan lagi....sila buat homework untuk falsafah dan pengajaran yang lebih baik dan banyak.....tq...

Tuesday, February 15, 2011

jejalan ngan kengkawan dulu2....best tol laa...

nampak cam plik kan...hihihuhuhuhhahahah..memang pelik...

ishk....mate xleyh nak lelap lagi.....ni wt yang aku kene entry sesuatu gak tok blog kesayangan aku and kucing belang aku kat kampung.....nie nak story tentang kengkawan yang dah lame aku tak jumpe...bestnyer kalau aku boleyh rewind mase....emmm....kalau boleyh aku sorang je boleyh buat macam tu.......emmmm, nie gamba mase pergi jejalan kat kampung, nak citer sorang ke pasal kawan aku nie....xpayah la kot, yang penting memang best mase dulu2...tapi sekarang aku bakal menghampiri gelaran sebagai seorang kaunselor....berat sangat rasenyer nak memikul amanah tu, tetapi mak aku cakap aku nie dalam golongan orang yang terpilih dan aku akan cube memikulnye.....kepada kengkawan aku, selamat berjuang walau di mana anda berada ( ecececeeewaahhh, macam pembaca berita lak....wawaawaa....)...penat kot, nak tidow dulu.....selamat pagi Malaysia.........

Assalamualaikum w.b.t.........zzzzzzz....zzzzzzzzzz....zzzzzzzzzz....

modul pilihan hari ini.....

salam...

baiklah hari nie ade satu modul untuk dikongsikan walaupun mate aku pun dah mengantok nie....kepada pembaca2 yang de permintaan untuk aku tolong carikan or cadangkan modul2 yang korang nak...boleyh la buat permintaan kat chat box or komen kat bawah nie.....

Pesanan sikit tok pembaca : modul2 yang aku tulih kat dalam nie mungkin atau memang ade yang same dengan mane2 buku yang de kat pasaran atau kat umah sape2.....bukan sengaje nak copy, tapi mybe yang jalankan modul nie pada aku pun refer buku2 yang sewajarnye, pe salahnye kan nak sebar2kan ilmu untuk kebaikan bersama....baiklah, aku pun tak pandai nak reka modul sendiri coz masih belajar lagi.....hope sume dapat bagi tunjuk ajar pada aku k..... kali nie aku nak menampilkan satu modul kepimpinan.....nie modul yang aku lalui dalam Kelas PRS 2 minggu lepas.


Modul Kepimpinan

Tajuk : Ibu jariku Ibu jarimu Jua
Masa : 20 hingga 30 minit
Alatan : Kertas A4

Langkah Pelaksanaan :

  1. Peserta diberikan kepada beberapa kumpulan mengikut kesesuaian fasilitator.
  2. Setiap peserta diminta duduk di dalam bulatan.
  3. Setiap peserta diberikan sehelai kertas A4
  4. Setiap Peserta diminta untuk menutup mata dan mengikut segala arahan yang diberikan oleh fasilitator.
  5. Setiap peserta diminta untuk melibat Kertas A4 tersebut kepada 2 bahagian dan mengoyakkan salah satu bucu kertas tersebut dengan kadar keluasan sebesar ibu jari.
  6. Seterusnya peserta diminta untuk mengulangi langkah tersebut sehingga beberapa kali lipatan.
  7. Selepas beberapa kali lipatan dan koyakan peserta diminta untuk membuka lipatan tersebut.
  8. Fasilitator meminta untuk setiap ahli melihat hasil koyakan tersebut dan meminta mereka memberikan rifleksi terhadap aktiviti tersebut dengan kepimpinan.
  9. Fasilitator membimbing perbincangan.
Falsafah dan Pengajaran :

  1. Setiap manusia mempunyai keunikan dan keistimewaan untuk menjadi seorang pemimpin.
  2. Pemimpin yang baik seharusnya peka dengan perbezaan ini untuk menerima segala perbezaan ini sebagai kekuatan dalam organisasi dan sebagainya
  3. Setiap manusia berhak memberikan pendapat dan pandangan.
p/s : pengajaran dan falsafah masih boleh dibincangkan....

aku suke sampan nie....amek dari google...cowie kpd orang punyer karya...

Sunday, February 13, 2011

berite dari kampung???

gambar dicopy dari Berita Harian Online 13 feb 2011

TEMERLOH: Emosi empat finalis Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2010, Aizat, Ana Raffali, Elfira Loy dan Sharnaaz Basir Ahmad tersentuh saat menziarah pusara Allahyarham Datuk Sudirman Arshad, di Tanah Perkuburan Islam Chengal, di sini, petang kelmarin.( petikan dari Berite Harian Online )

nak berite pnuh g la layari Berita Harian Online....

modul2 khas untuk pembaca....

salam...

aku terfikir untuk share sesuatu dengan pembaca semue tentang beberapa modul2 yang aku dah lalui....harap2 ade sesuatu yang dapat dimanfaatkan oleh pembaca....untuk makluman juga, segala maklumat yang ditaip dalam blog nie nanti dan akan datang merupakan luahan bahase aku sendiri, aku tak copy pun yang original termasuklah TAJUK....TAJUK modul nie aku boh ikowt sedap aty aku jer...janji kene mengene....cume idea asalnye memang daripada pengalaman aku pergi kem or kursus2.....MAAF diminte terlebih dahulu kerana bahase dalam blog nie sedikit bercelaru ( banyak kot ) dan jike ade pembace tak faham boleh tinggalkan komen kat bawah....


Modul Komunikasi.

Oleh : Abu and the Team

Tajuk : Teater Bisu
Masa : 20 hingge 30 minit
Alatan : Tiada

Langkah Pelaksanaan :

  1. Setiap peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Mengikut jumlah peserta, sebaik2nye 7 kumpulan dah le...
  2. Setiap kumpulan diberikan sehelai kertas yang didalamnya mempunyai situasi2 tertentu...contohnya : rempit, buli, samseng, rompakan dan sebagainya.............. note : Fasilitator boleh pilih situasi yang lebih baik tetapi prktikal untuk dilakonkan...
  3. Setiap kumpulan diberikan 5 minit untuk berbincang bagi melakonkan situasi tersebut dan syaratnya tanpa mengeluarkan suara. Peserta lain pula perlu meneka situasi tersebut....
  4. Setiap kumpulan diminta untuk melakonkan situasi yang diberikan...
  5. Fasilitor membimbing perbincangan.....
Falsafah dan pengajaran :

  1. Komunikasi amat penting bagi menyampaikan maklumat dan maksud sesuatu perkara.
  2. Komunikasi bukan sahaja boleh disampaikan secara lisan tetapi juga bukan lisan seperti bahasa badan.

P/s : Falsafah dan pengajaran boleh dibincangkan lagi...kalau korang dah buat, korang akan dapat idea camne nak bagi rifleksi terhadap modul nie....kalau de idea tentang pengajarannye bolehlah bagi komen at bawah nie...share2 k...

kem MASUM...fasa 1...SILAT boleh2....

salam..

enrty pendek je...juz nak citer mengenai kem yang aku ikot semalam ngan team pencak silat upsi yang diberikan tanggungjawab besar bagi membawa pulang 4 pingat emas bagi masum kali ni....fuh..kene la trainning sungguh2....power giler motivasi yang diberikan...ase cam nak teros trainning jer...pe2 pon kene sabo dulu...jadual trainning kan ade....yang sempat bersama kami petang 2 ialah orang yang paling kami kasihi iaitu YB Prof Dato' Dr Aminah Binti Ayub, Naib Canselor UPSI....wow hebat!...tq Dato' sebab sudi hadir dan support semue team...lagi tambah semangat...kem ni dianjurkan sehari je...hari sabtu 12 feb, start kol 8 pagi hingga 6 petang....best2...tapi xde gambar la nak tunjuk, kalau ade pun gamba kitorang dok atas kerusi....nanti aku cube try test mintak kat Solihin....

Monday, February 7, 2011

FESTIVAL SUKAN KOMBAT....3-5 feb....


ajay jadi wasit terbaik....cayalah ajay...


salam..

orang cuti and balik kampung tapi aku ngan seamangat silat yang tidak pernah luntur....acececeeeehhh....tibe lak kan....baru2 nie de festival kat UPSI, dipendekkan cite aku festime jadi wasit-juri...pengalaman yang cukup2 bermakne, memang menguji keyakinan diri betol....BEST giler wa cakap same lu...hiihhihi....macam2 bende yang lucu and mucu berlaku.....lebih kurang 8 team yang bertanding antarenyer team pahang, UNiKL, POLISAs...PSaS....creW, maHKota and banyak lagi...tapi paling penting tuan rumah mesti ade....festival ni menggabungkan 2 jenis sukan mempertahankan diri iaitu tekwando and silat....due2 game dalam satu festival..memang menarik...baru je habis program and aku xde simpanan gamba pn....gamba kt bawah nie pn amek dari blog camera man mase festival 2.....nie dye punyer adress....http://crucial-imageworks.blogspot.com/ try la teok.....de lagi nak citer, tapi aku dah lambat nak g meeting, lain kali aku edit posts nie k tok cite ape2 yang patut...k...gerak dlu.....salam....

nie team wasit-juri......

alam ( upsi A ) and ijan ( upsi B )


p/s : abg cmera man...perhhh...gambo memang tip top r......mntak bape shoot ea nak letak dalam blog....sambil2 promote abg nyer blog. aku amek kt blog nie crucial imagework.

hai ubat...hai ubat....mari beli ubat...

mase mule2 sampai.......hepy je kan...dlu..kini....& selamanye....


salam..

sje2 nak masukkn citer sal camp baru2 nie, best giler kot....ngan kengkawan nyer lagi, di tambah lak dengan geng2 fasi yang pening2 lalat n best...huhuhuh...masyuuukkk.....kem ni wat kat kem iman d'semungkis, hulu langat....btul ke eak eja dye cam tu...kalau x sile komen k....kem 3 hari tapi sempoii jer....walaupun xpack sangat tp impak besar pd diri aku yang serbe kekurangan nie....bak kate ketue fasi kitorang.....kalau nak buat program kat sekolah esok, kene amek kire ape yang dye cakap....." cube kamu letakkan cawan bawah pili air, lepastu buke air kuat2 and ttup cepat2, pe yang jadi, air 2 kompen tak penuh, kalau buke air 2 perlahan2 lepas2 ttup ngan perlahan2 bile dah pnuh, tengok kan pnuh airnye"....cam2 la kalau buat sesuatu.......pe yang dye buat lam kem ni ikot cam pe yang dye cakap....mmg betol la....yang penting impak dye, bukan modul or mase yang lame sampai tidor kol 3 0r 4 pagi.....jungle tracking paling best.....yang lain2 pn best gak tp yang lain2 dari y lain jgle tracking dye la.....fest time solat atas rumput and tanah time hujan lak 2.....tersedut jugak la 2 and 3 kali air mase sujud....emmmm, pengajarannye walaubagaimana keadaan sekalipn, kewajipan kite sebagai hamba xboleyh ditinggalkan....BEST!!!.....memang BEST........banyak lagi kalau nak citer tapi cukuplah dulu.....nanti senang2 citer lagi....tanzz sumer.....kengkawan, felow, makwan, and pihak pengurusan....

salam sayang...

p/s: gambo xsempat nak upload coz memang xde lam simpanan, de mase ti kiter upload k......

lepas jungle tracking...kene masak dalam hujan and makan atas daun pisang...masyuukk...

solat dalam hujan.....atas tanah lagi tu....barulah khusyuk...

redah2.....sepanjang kembara nie ujan xbenti2 trun....

cute contest.......pilih mane yang paling cute.....

cemangat tol kitorang kan....

kumpulan terbaik ANTARES : rie, francis, abu, aku and fakri ( yang lain jangan jeles yer..)

Sunday, February 6, 2011

open UKM : percubaan pertama Ganda



solihin and aku.....ganda putra

salam..entry kali pertama bulan feb nie nak citer sal aktiviti sukan silat....bulan jan lepas aku ngan team g open festival pencak silat UKM...percubaan pertama main dalam ganda putra bersama solihin....alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar, walaupun mase latihan singkat sangat tapi keputusan pun boleh tahan gak la, tempat ke-5 daripada 10......perbezaan mata x jaoh pun dari yang lain....kenangan manis lak, jumpe ngan team yang hebat2 terutamanye dari singapora dan indonesia....dasyat n sangat teruja....team kali ni menang 2 pingat emas 1 perak 2 pingat gangsa.....kurang satu pingat daripada tahun lepas...tapi ape2 pn, team kali ni da perform yang terbaik....next time kene wat lagi terbaik dari kali nie....2 je, len kli entry lagi....salam silat untuk kengkawan...

kengkawan yang gi open uh....

cmne nak cakap eak...