kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Thursday, September 27, 2012

Tempat Tercantik Di Dunia..

salam...

Alhamdulillah..
bangon hari nie, masih lagi diberikan kesempurnaan kesihatan...xdemam and masih kuat untuk meneruskan hari sebagai hambaNya macam biase...hari semakin hari, macam2 plan hidup dah di wat...keje?kerete?rumah?kawin?..bla..bla...bla...banyaknye...tapi aku de simpan hasrat nak hantar mak and abah aku ke tempat tercantik or paling cantik lam dunie nie...kat mana ea??..korang rase...hantar g naik haji la...Mekah al mukaramah...huhuhu, mungkin korang tak tahu satu perkare pasal aku, klu ikotkan dengan keadaan aku sekarang, agak susah and banyak dugaannye untuk ikut laluan yang biase orang lain ikot...so, aku pun tak taw sejaoh mane kekuatan tu....mungkin ke dapat posting macam orang lain....pe keputusannya bile aku dah naik turun kemeneterian dalam negeri tempoh hari....begitulah jalan hidup aku, ramai yang tak faham...makin ramai yang tak faham sebab setiap orang mesti dah buat percaturan dalam hidup dyowang, bile dah terbayang kesusahannye bile dengan aku sebab banyak sangat banyak sangat dugaan....so, makin menjauh.....back to the topik, tempat tercantik bagi aku ialah Mekah,..tempat aku nak hantar mak and abah aku before Tuhan amek dyowang dari aku...ataupun Tuhan amek aku daripada dyowang....Ya Allah, Tolong makbulkan doa aku nie....matikanlah aku dalam iman...

Penang?...baru2 nie berjalan ke penang, first time dalam hidup sebagai rakyat malaysia yang dianak tirikan walaupun aku dah cuba bagi sumbangan sebaik mungkin, lebih baik daripada rakyat "anak kandung"....huhuhu..mesti xfaham kan....panjang wooo jambatan penang,..jalan2 pn tak sampai sehari de la 5 jam dok kat pulau tu...tak banyak tempat kitowang dapat lawat....so, gamba kat bawah menceritakan sedikit perjalanan kitowang...




 nie kat area batu frenggie..( betol ke tak ejaan tu?..)

selamat datang ke kota lame..
( jumpe wan tunggal kat sini..dye bawak rombongan sekolah..kecik je dunie an..)

Wednesday, September 26, 2012

Ciri-ciri bos yang cemerlang...

salam...

wa punya sakit badan kat cuny leyh kate sebab rehat manyak nie...huhuhu, wa nak cite sama lu olang yang boss gua nie bagos punya olang...apa talak bagosnya wooo...itu bos bawak wa pigi itu terapi ikan makan kaki...huhuhuhu...lebih dikinali sibagai spa fish...manyak syok woo, talak mao cita manyak...lu olang tengok ini gamba...sikalang wa mao pigi mandi...( jangan guna bahasa nie buat karangan kat sekolah...kompem2 dapat D- tak pun dapat sesekeh due dari cikgu Bm..)

 nie la boss gua..







ikan makan kaki wooo...

seperti tidak bernyawa..

salam..

sentiase mengucapkan syukur di atas kurniaan nyawa yang diberikan oleh Allah yang Maha Kaya....sudah sekian lama asenyer di perantauan nie..( walaupun tak sampai sebulan pun lagi..)...malam nie, mail membe aku sekali pergi ke langkawi hari tu dah selamat sampai walaupun banyak sangat salah amek bas...so, kitowang plan nak ke tanjung malim esok dan seterusnye baru pulang ke kampung halaman masing2...ape yang ade kat tanjung malim yer...denga citer baru lepas pilihan raya kampus..mungkin ngah panas lagi la nie suasananye...ramai yang cakap buat ape nak amek tahu, tapi sekurang2nye amek la tahu, tak banyak sikit...nie lame2 sok, baru la nak komplen nape macam tu, nape buat macam nie...sebelum tu xde lak nak amek tahu, bile dah jadi barulah nak pertikai sane, pertikai sini...itu tak adil, ini tak adil....faham kan...hari nie entry sal gamba yang sempat dirakamkan semasa expedisi ke langkawi tempoh hari...cam mengembara la jugak...pengakap dulu, kini dan selamanya...

 masjid terapung kat kuale perlis..

 mail...

 aku....cam ngantok je kan..

 ni pak chim...pak cik mail, naik bot dye la nie...tak pakai lifejacket pown....redah je...

dari tengah laut tu nampak la thailand...korang nampak tak..

 pulau anak tikus....xleyh ikot darat kene ikot laut jugak....tapi de titi jer kat ciny..


ngan mail....so yang tangkap gambar nie kompem pak chim kan...hahaha...pengalaman yang tak dapat dilupakan..

 pantai cenang...tompat mat salleh dok bersidaian..huhuhuhu..


 dok chalet semalaman...aku syorkan g chalet nie...best tak terkate..



 sawah dan perkampungan yang dekat dengan makam mahsuri..

 nie mail ngan sepupu dye...agakk sian jugak, dapat rehat tapi mase singkat sangat..so, kene makan tepi jalan jer la...




 potret yang dikatakan mirip mahsuri...orang kate hasil imginasi orang tue2 yang diturunkan daripada satu keturunan kepada keturunan seterusnye...

 rumah yang dikatakan rumah asal mahsuri..

 pelanduk putih yang pernah ditempatkan di kawasan makam mahsuri...

tibe mase tok kembali...

p/s : InsyaAllah, de rezeki akan kembali ke langkawi lagi...

Tuesday, September 25, 2012

Jalan Jauh..

salam..

lame rasenyer tidak meng'update' blog yang agak dah berssssssawang nie...bukan taiping erors taw, memang dah berSSSSawang asenyer....beberapa minggu merantau nie, banyak pengalaman yang dapat mematangkan diri aku, lebih2 lagi bakal bergelar pendidik...( kalau de rezeki lepas macam2 usaha dah aku buat )....baru2 nie follow my "best" friend lah lebih kurang pergi langkawi, lawat sedare mare beliau yang lame dah terpisah...so, ade la pengalaman nek bas lompat2 sampai kuale perlis...Alhamdulillah, selesai proses tukar ganti guru tuisyen hari tu, kene la marah sikit sebab tak impom awal2 kat owner tu...sory k.Julia but aku dah cari peganti untuk dye...kepada anak2 muridku, exam dah dekat, so banyakkan wat latihan yer..

aku merantau nie stat trainning sekali wit my partner tok join tpm, sambil2 aku trainning, aku juge mencari duit poket sikit,....that mean, aku keje laa jugak...as what??....sebagai pembancuh air amatur plus dengan pencuci pinggan mangkuk plus dengan tugas2 khas kat PAK LANG KARI SEMBILANG, the popular and famous kari sembilang at bagan serai or mybe in the world...huhuhuhu....nie kedainyer....famous tak??

nie kedai Pak Lang Kari Sembilang...
 nie chefnyer...power an2..
 nie my job area...agak cam dah expert jugak la...
nie custemer2 yang slalu datang...terbaikk...

Thursday, September 6, 2012

tips malam pertama...


salam..


sihat?..ade yang sihat dan ade yang kurang sihat...tapi ape2 pun yang berlaku jangan lekang untuk ucapkan syukur kepada Maha Pencipta dan Maha Memberi....31 ogos lepas, aku diberi keizinan dan kesempatan untuk menghadiri majlis pernikahan sahabat berpengakap aku di universiti...amad dan rohaila..tahniah kepada mereka berdue...dah melangkah ke satu lagi bahagian kehidupan yang penuh dugaan ini...so, buatlah perancangan kehidupan dengan berhati2 dan matlamatkannye hanya untuk mendapatkan keredhaan Allah....kenduri buat dua hari berturut-turut, 1 hb di rumah pengantin perempuan dan 2 hb pule di rumah pengantin lelaki...meriah sangat...terima kasih amad bab bagi tumpang umah ko and bagi layanan yang baik pade diri aku yang serbe kekurangan nie...aku doakan ko kekal bahagie hingge ke syurge...


6 atas venus......SMKT suatu ketike dulu....


assalamualaikum w.b.t

teringat pulek tetibe kengkawan mase tingkatan 6 atas dlu..memang sweet sangat, macam2 kenangan yang aku tak boleh lupe sampai sekarang.....aku ade la membe baik, name dye zairol...sekarang stdy bab perubatanlah lebih kurang at kelantan....best giler kowt....hahahha.....nie de gamba mase form 6...cer cari kalau jumpe aku yang ne 1...



kawan??...macam2 la nak tafsir kawan nie jenis yang macam mane....aku pn tak tahu camne nak label kawan tu memang setie dengan kiter.....kadang-kadang time kiter senang jer...bile tengok kiter serabut dengan masalah jer...mulela, dyorang kate yang dyorang de masalah gak and tak de mase nak tolong...emmmm, aku nie jenis punyela setie, penah le kene khianat ngan membe2 yang dulu memang suke dengan aku, tapi bile dah taw hal sebenarnye aku nie sape and memang jenis hidup pn susah....mcam2 alasan nak jaoh dari aku.....huih, cam la hebat cangat....hahahahha...sebab mende2 camtu mematangkan aku bile dah dewase ni.....gumbira bile aku dapat peluang jumpe pengalaman camtu...de hikmahnye an....

Wednesday, September 5, 2012

siapakah anak ini...

salam..

syukur alhamdulillah, setelah hari keberapa nie aku masih lagi hidup untuk menghambakan diri kepada yang ESA....maafkan cikgu anak murid tuisyenku, kerana tak dapat hadir untuk mengajar kamu semue ahad lepas and mungkin ahad-ahad berikutnye...cikgu ada misi lebih penting dan terpakse cikgu laksanakan....huhuhuhu,...ape2 hal tunggu je berite daripada kerani di pusat tuisyen kamu semue ye...petang tadi hujan sangat lebat dan air mencurah-curah keluar daripada perut awan yang gelap lagi malap...angin pun agak kencang dan diberitakan yang ade atap rumah diterbangkan angin berdekatan rumah tempat aku berdiam sekarang...walaubagaimanapun, keadaan terkawal....


aku menziarahi merangkap juga bertandang untuk berhari raya ke rumah kawan kelas aku tadi...bertolak kurang lebih jam 12 tengah hari dan tibe selang ratusan saat selepas itu....Alhamdulillah pertama kali menjejakkan kaki di kawasan lebih ke tengah-tengah negeri pokok kelapa, penang...rumah membe aku diberi name secomel orangnye iaitu nad....jodoh tak kemana, sekian lame tak berjumpe semenjak kelahiran anak pertama emphaty, aku ditemukan dengan sikecil yang sangat memikat hatiku untuk mencubit sedas due di pipinye...sape lagi kalau bukan AINUL...


comeynye ko...sembang2, ketawe2, dan bergurau sende mengingatkan aku kembali nostalgia silam ketike di zaman ledakan dan peperangan dengan assigment...hujan juge berlanjutan hingge ke mahgrib...rancangan mengadakan latihan di padang sekolah tergendala la...so, buat latihan sendiri di rumah....agak2 ape dye...cube teka, tonton vedio silat la...cipte gerakan baru, sebelum dipraktikal di ruang yang lebih besar....solihin, esok kite sambung latihan and harap2 dapat berbentuk fizikal yang lebih mantap dan padu....


just feel it...

salam..

morning everybody...
today i wake up at my friend house at bagan serai...more specific actualy his house at sungai bogak...not very far from bagan serai town...
while waiting first training session for this week...faris and i make a plan to visit our classmate house at penang...he says take 1 hour on the road by car from sungai bogak...anyway i must come back to bagan before 3 pm for the training...hopefully we are safe...

walk away...

salam..

honestly i fell so lazy to care my blog now...its like somthing wrong with myself...
for my blog readers imformation, now i stay at bagan serai,perak.. i think for a week...
my mission is to trainning hard for join TPM 2012...
it is enough in a week...???
a week at bagan serai, and a week at tg malim...so, hopefully my skill and my fitness will improve..

so...

what  happen to me next...juz waiting yea...
thanks to all members who are wish my besday a few dAYs agooo..
this years my age increase to 24 on 30 august and its be a signal to me that i become oldest...
who fell sleepy now.....if yes, follow my desicion...

to...

go to sleep and dreaming my princess...zzZZZzzzZZZ...