kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Thursday, December 27, 2012

Pasang surut iman..

salam..

jom share sesuatu yang bergune untuk kite..
insyaAllah, same2 amal yang baik...beringat dan saling mengingati terhadap yang mungkar..

MENYEBUT soal keimanan, ia waktu pasang dan surutnya bertambah atau berkurangan. Apabila bertambah amalan dan ketaatan, itu petanda iman sedang pasang manakala sekiranya semakin berkurangnya amalan dan bertambah pula kemaksiatan, itu tandanya iman semakin surut.
Sebagai renungan, mari sama-sama kita berkongsi kenapa dan apa sebabnya iman boleh menurun dan merosot supaya ia menjadi sempadan dan pedoman dalam menguruskan hati dan iman supaya sentiasa segar.

Antara sebab turunnya kadar iman seseorang kerana:



  • Kebodohan
    Kebodohan adalah pangkal daripada pelbagai perbuatan buruk. Seseorang berbuat jahat boleh jadi kerana dia tidak tahu bahawa perbuatan itu dilarang agama.

    Mereka juga mungkin tidak tahu ancaman dan bahaya yang akan dihadapinya kelak di akhirat atau ia tidak tahu keperkasaan Sang Maha Kuasa yang mengatur denyut jantungnya, mengatur musibah dan rezekinya.


  • Tidak peduli
    Tidak peduli menyebabkan fikiran seseorang diisi dengan hal duniawi yang mereka sukai (yang dia pedulikan), sedangkan yang bukan dia sukai tidak diberi tempat di fikirannya.

    Itu menyebabkan dia tidak ingat (zikir) kepada Allah, sifatnya tidak tulus, tidak mempunyai rasa takut dan malu (kepada Allah), tidak berasa berdosa (tidak perlu taubat) dan boleh jadi dia menjadi sombong kerana tidak merasakan pentingnya berbuat rendah hati dan sederhana.

    Keengganan seseorang melakukan kebaikan padahal dia tahu hal itu diperintahkan Allah, maka dia termasuk orang yang menzalimi (melalaikan) dirinya sendiri.

    Allah akan mengunci hatinya dari jalan yang lurus (Surah al-Kahfi 18:5) dan dia akan menjadi teman syaitan (Surah Thaaha 20:124).

    Melupakan kewajipan dan kepatuhan seseorang dalam beribadah daripada sifat lalai atau lemah hatinya.

    Waktunya perlu didorong supaya dapat diisi dengan lebih banyak perbuatan amal soleh. Kalau tidak, kesenangan duniawi akan semakin menguasai dirinya hingga dia semakin jauh daripada mengingati Allah.


  • Berterusan melakukan perbuatan dosa
    Awal daripada perbuatan dosa adalah sikap tidak patuh terhadap perintah dan larangan Allah. Perbuatan

    dosa umumnya dilakukan secara bertahap, contohnya dimulai daripada zina pandangan mata yang dianggap dosa kecil kemudian berkembang menjadi zina tubuh.

    Dosa kecil yang dilakukan adalah proses pendidikan jahat untuk melakukan dosa besar. Justeru, jauhilah daripada melakukan dosa kecil sebelum ia tumbuh menjadi dosa besar.

  • Jiwa yang selalu mendesak melakukan perkara jahat
    Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah mengatakan, Allah menggabungkan dua jiwa iaitu jiwa jahat dan jiwa yang tenang dalam diri manusia.

    Mereka saling bermusuhan dalam diri seorang manusia. Ketika salah satunya kian lemah, maka yang lain akan terus kuat.

    Perang antara kedua-duanya berlangsung sehingga mereka meninggal dunia. Sungguh rugi orang-orang yang jiwa jahatnya menguasai diri.

    Rasulullah bersabda yang bermaksud: “...barang siapa yang diberi petunjuk Allah maka tidak ada yang dapat menyesatkannya, dan barang siapa yang disesatkannya maka tidak ada seorangpun yang dapat memberinya petunjuk”.

    Sifat lalai, tidak mahu belajar agama, sombong dan tidak peduli adalah beberapa cara membenamkan jiwa jahat dalam tubuh manusia.

    Sedangkan sifat rendah hati, mahu belajar, melakukan muhasabah diri adalah cara menguatkan jiwa kebaikan yang ada dalam tubuh kita.

    Sebab-sebab luaran diri kita pula ialah:



  • Syaitan
    Syaitan adalah musuh manusia yang sentiasa berusaha untuk merosakkan keimanan seseorang. Siapa saja yang tidak menghalangi dirinya akan menjerumuskan diri dalam kesesatan.

  • Pujukan dan rayuan dunia
    Allah berfirman yang bermaksud: “Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-bangga mengenai banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu”.(Surah al-Hadiid 57:20).

    Tujuan hidup manusia seluruhnya adalah untuk mengejar akhirat. Apapun kegiatan dunia yang kita lakukan seperti mencari nafkah, menonton televisyen, bertemu teman dan keluarga, semua itu bertujuan untuk meraih pahala di akhirat.

    Ibnu al-Qayyim mengibaratkan hati sebagai wadah bagi tujuan hidup manusia (akhirat dan duniawi) dengan daya tampung tertentu.

  • Pergaulan buruk
    Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Seseorang itu terletak pada agama teman dekatnya, sehingga masing-masing kamu sebaiknya melihat kepada siapa dia mengambil teman dekatnya” (Hadis riwayat Tirmidzi, Abu Dawud, al-Hakim, al-Baghawi).

    Seorang teman yang soleh selalu memperhatikan perintah dan larangan Allah kerana dia selalu mengajak siapa saja orang di sekitarnya menuju ke arah kebaikan dan mengingatkan mereka apabila mendekati kemungkaran.

    Bersahabat dengan orang soleh sangat penting untuk kita miliki pada zaman ini kerana pergaulan manusia sangat bebas dan tidak lagi memperhatikan nilai Islam.

  • ~saling ingat-meningatkan~
    artikel pilihan daripada metro

    Nasyid time...

    salam..
     
    amboihhh...tajuk pun dah tertulis nasyid time kan...caye ke tak, aku penah ade kumpulan nasyid kat sekolah dulu, tapi tak pergi jaoh la...sekadar ade je...and mase nak start buat keje petang nie..teringat nak cari lagu nasyid dalam you tube nie...so, terfikir nak share lirik lagu dengan korang (nampak sangat ke takde idea nak buat entry)...lepas nie antara aktiviti blog aku ialah share lirik lagu nasyid dengan pembace (kalau ade pembace)....huhuhu, okai larh, best sangat lagu nie...nanti cari kat you tube yer...
     
    UNIC - Insan Bernama Kekasih

    Debar hatiku membisik rindu
    Ingin aku jadikan kau gadis idaman
    Adakah mungkin kau kumiliki
    Untuk aku katakan insan bernama kekasih

    Keayuan yang tergambar lukisan nur iman
    Bertemankan keindahan santun perkataan
    Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan
    Terukir segala resah di jiwa

    Ku ucapkan salam ucapan mesra
    dan merisik khabar berita
    Masihkah ada peluang
    Untukku melafaz kesyukuran

    Umpama rembulan jatuh ke riba
    Mendengar khabaran dariNya
    Padaku kau memendam rasa

    PadaMu oh tuhan
    Ku memohon keredhaan
    Nur Kasih yang ku damba
    Kekal hingga ke syurga

    Hanya satu yang ku pinta kebaikan dariNya
    Moga dipeliharakan tulus cinta kita
    Agar kukuh ikatan yang murni bahgia selamanya
    Dengan lafaz pernikahan yang mulia

    Datanglah kasihku dalam dirimu
    Menghiasi ruang hatimu
    Akan ku sambutnya dengan
    Sujud penuh kesyukuran

    Ku harap jalinan kan berpanjangan
    Selagi kasih yang terbina
    Kerana cinta kepadaNya

    Kau kusayangi teman sejati
    Dikaulah sesungguhnya
    Insan bernama Kekasih
     
    ~Impian~

    TOT PLKN...rindunya dengan kamo0o..

    Salam..

    dalam bz2 aku sekarang nie..( bz ke )..
    aku sempat2 belek2 gambar dalam album at dalam lappy nie..
    jumpe gambar nie...
    rindu dengan kawan2 mase TOT kat cheras hari tu..
    macam mane ea life korang sekarang..
    dah lost contact terus dengan semue orang..
    yang ade pn due tige orang je..
    mesti korang dah tak ingatkan kat aku kan..
    tapi aku slu teringatkan korang...
    hahahaha...anyway, hope korang sentiase berjaye dalam hidup...
    jadikan hidup korang penuh bermakne yer...
    dalam mengejar dunie, jangan lupe ye kehidupan akhirat nanti...
    bersederhana dalam semue perkare yer...
    miss u all..


    team 6 ( kalau tak salah )...best satu team dengan korang....

    I
    I
    I
    I
    I
    V

    yang tue di hormati , yang mude di sayangi..
    jom buat reunion..  
    ~sekian~

    Mengapa luar tidak menggambarkan yang di dalam..

    salam..

    working so hard today..
    cari artikel and kes2  masalah sosial...order by my boss..
    so, kene cari la...
    tapi dah banyak sangat noo mencari otak lak jadi heng...

    saje nak buat entry pasal nie...
    pernah ke korang tengok kawan2 korang yang dye happy sangat tibe2...
    ape yang korang expect?

    1. heppy sebab bf or gf dye baru bagi mesej..
    2. heppy coz mak or pak dye baru bank in sejumlah duit..
    3. heppy sebab baru je siap assigment..( kalau student lagi la..)
    4. heppy sebab bos kate nak bagi bonus..

    tapi pernah tak korang expect yang kawan2 korang tu heppy sangat tibe2 sebab nak hiding something yang buat dye menangis atau kecewa...sebab tak nak tunjuk kat korang sal problem dyorang..atau nak tunjuk dye tak lah selemah yang korang sangke....ermm..mesti pernah kan, ke korang yang pernah buat macam tu...korang sedang hadapi masalah or pe2 jer...then, bile korang dok ngan kawan2, korang buat2 heppy lain macam...taw tak korang, kadang2 boleh nampak taw yang korang sebenarnye buat2 jer heppy macam tu...

    pesanan buat kawan2, cube luahkan apa yang korang rase tu kat kawan korang...mungkin dengan tu boleh buat korang rase kurang sikit beban dalam hati tu kan...lagi satu, bile dah share...kawan2 korang mesti akan cube bagi aura positif tuk bantu korang feel lagi better...
    yang penting cari kawan yang betul2 korang ase comfortable and trust untuk share..

    sekian...

    ~ hamba yang merendah ~

    Pagi-pagi dah tak puas hati....

    salam..

    new day to finish it before change to another day..
    hye, everyone,..
    dont forget to say thank you to our creater for our good condition or not today, coz theres must have a good plan from God for us..
    wake up as early as usualy in the morning..
    take a bath..
    brush the teeth..
    wash my body and hair..
    and solat subuh with full humble...

    look at phone and find something wrong...
    try to check balance of my creadits...
    huarghhh...why2 its happen...
    my sweetheart juz topup my creadit last night...
    and...
    after wake up this morning its juz leave RM0.76...
    im try taking deep breath..
    slowly put down the phone coz worry if anything happen to my phone...
    arghhhh....
    how can make it happen..
    after i cool down and try figure out what actualy happen..
    of course la, its coz i maybe not sure realize or not when i on the mobile network..yea, its my fault..its my fault...

    feeling not very well today..
    continue my work la..
    daaaa...

    my advice for who use anroidphone or smartphone or what ever la to call it...
    please check ur phone carefully before u sleep coz you will not ready to accept what gonna be happen tomorrow when your check your phone...

    arghhhh...
    thanks to my sweetheart coz topup me RM10 yesterday...

    ~ Hamba yang bersyukur ~

    "i'm not a good guy"

    salam..

    to all my blogger friend..
    how are you there...hope you all happy with you life...
    whats gonna be happen in your life, you still must go on with your mission..

    before go to find a dream..
    i let myself to reflect what happen in my life...
    i dono want to start it from where but...
    i know every time i said i will not make the same mistake...
    its always not happen like what i said..
    ermm...

    reflection or muhasabah..
    on the first time i meet someone...
    i told that im not a good guy...
    im not prefect for a good person like someone there...

    so, forgive me for what have i done...
    its will be lesson for me to face the next test in this life...
    please, lets its end here and dont bring it to judgment day...

    im forgive you and you forgive me...

    ~ Hamba yang berdosa ~



    Wednesday, December 26, 2012

    bukan tak boleh..

    salam..
              
    pagi semue..

    hari ni aku masuk lambat skit ke ofis, kalau ikutkan nie bukan fes atau second time la..mybe kali ketige, a eh...boleh kire kan datang lambat ke ofis ni, sebab aku jenis suke datang cepat..kalau tak caye cer tanye dak2 ofis ni...always kene lepak kat surau sebelah sebab aku tak de main key ofis nie...aiyoooo...

    actualy sampai2 je kat ofis...de mesej minte penjelasan...adehh..dah agak, aku sebenarnye agak terlupe dengan satu tugasan tu,...beliau minte aku cakap aku boleh buat ke tak bende yang beliau minte tu..huuhuhuh..aku nak cakap camne ea...aku nie susah nak tolak sebab bukan aku tak boleh buat..cume takde mase...beliau cakap kalau tak boleh buat cakap je dekat beliau...tapi...aku boleh buat cume perlukan waktu sikit lagi, dengan kesibukan yang aku ade nie...

    ermm..macam mane yer...bantula aku ckit, kekadang malu jugak..sebab tak dapat nak bantu dye..ishk, pliz kuatkan hatiku nie...skit je untuk cakap 'NO, i cant'...

    ~hamba berserah~

    Tuesday, December 25, 2012

    Pingat Berganda..

    jurus wajib putra...dah tue kot nak main lagi..


    salam..

    syukran, Alhamdulillah..
    dapat bertemu semula dalam entry terbaru nie..
    actualy, juz come home from tournament at pulau pinang..
    pencak silat open uitm p.pinang..
    game 5 hari start wednesday till sunday..

    dah lame tak pergi game sebenarnye, apatah lagi training..huhuhu..
    so 2 3 entry sebelum nie asik cerita sal training je la...
    game aku hari jumaat malam, debar2 tu tetap ade coz dah taw kondisi badan macam mane b4 game...aiyaaakkk, tetibe last minit kene main 2 kategori...
    jurus and ganda...ape lagi belasah je la, sebab jurus pun pernah main kan..

    Finally, dapat pingat berganda...ganda dapat gangsa and jurus wajib dapat perak..
    dalam sejarah bersilat and pergi game, nie first time dapat pingat berganda...
    so, untuk bagitahu kat korang yang bulan nie sahaja dah complete dapat 3 pingat, emas, perak and gangse..

    takde ape dah nak cerite kot...kalau nak cerite time lime hari nie, memang banyakla..silap2 leyh buat novel...so, cerite ngan upload gambar2 nie je la...enjoy k, terime kasih kepada semue and coach....banyak kenangan yang manis mase kat sane...lepas nie, kene training kuat lagi sebab game memang banyak, dengar cerite bulan 2 kat open um, bulan 3 kat open ukm and open kebangsaan perak, bulan 4 pulak open asian at upsi...huhuhu, banyak kan,..kene work very hard la lepas nie..

    tetibe teringat sokong game yaya "yaya, finished him"..hahahaha...

    colek (tengah) agak mental selepas kehilangan enset kat toilet..tapi masih mengondol pingat emas dalam silat olahraga kelas c...( mental2..)

     ganda putra upsi..( solihin, di katekan akan bertunang tahun depan..ye ke??)

     ganda putri upsi..kakak and adik...
    ( asik bertekak mase training...akak kuat moody mase training..)

     naib johan keseluruhan..
    ( pox..kiri atas macam keseorangan je kan, tapi sebenarnye tak sebab dye agak kecewa dengan sikap pemandu bas yang membawanye dari KL ke PP )


    Daus ( paling kiri atas )..cube menunjukkan rase geram dengan coach sebab tak nak bergambar di sebelahnye...

      lepas game with coach Madam Ayu..

    Daus menyimpan hasrat untuk bermain jurus tunggal...



    wanita berbaju oren, mungkin dari MMU di katekan berminat dengan Daus ( paling kanan )..

     bergambar ngan adik2 PAKK...( macam kanak-kanak tak dyorang nie )



    belakang sekali...colek, pieley, and kasturi sebenarnye bercite2 nak bertanding dalam kategori bina badan..tapi di halang oleh orang tue mereka...gaye dah ade kan..


    nabil..paling kanan bawah..sakit gigi selepas tergigit medal sendiri...


    ana..paling belakang, cube buat pose maut, tapi sayang tak nampak..

    aku mununjukkan ase protes sebab cameraman lambat sangat setup camera dye, dekat 15 minit dok posing macam tu..

    syud..( sengaja tunjuk medal kat aku,..nape tak tunjuk kat camera kan).....fatonah..aku..

    after solat jumaat..

    disebabkan terlalu gembire.....gambar nie di ambil secare tak sengaje oleh pox...
    ( xsangka lompat begitu tinggi, dah terdedah ilmu terbang yang baru dipelajari )

    kerana ingin mencuba...gambar yang tersnap nie mase aku cube masukkan due2 medal kat dalam mulut aku...sekadar nak share..

     team seni...




    pox tertido semasa bergambar, malam tadi tak cukup tido katenye...mengape??

    team silat olahraga...( Daus sempat menjeling awek yang lalu kat sebelah..)

    Tuesday, December 18, 2012

    she's right, they do not need us..

    salam..

    alhamdulillah,
    walaupun agak berat badan nak digerakkan...
    walaupun agak berat kelopak mate nak di buke...
    walaupun berat kaki nak melangkah...
    tetap hari nie teruskan jua perjuangan yang belum selesai nie..
    training!
    and
    training!...


    "theres no success for whos not disciplined in training"..

    macam pernah dengar kan ayat tu, tapi di mana yea, hanya kawan2 yang betul2 tahu jer dan sentiase ingat perjalanan sebenar perjuangan nie...huhuhu..
    satu peristiwa dalam hidup mengingatkan aku tentang erti 'penghargaan'..
    penting sangat ke ea??
    bernilai sangat ke??
    boleh beli dengan duit ea??
    kalau boleh beli, kat mane yer??
    kalau boleh beli, tu boleh panggil penghargaan sebenar??

    penghargaan yang ikhlas tinggi nilainye..
    yang dihargai tidak pernah meminta untuk itu..
    tapi apakah layak ia diberikan..
    jika layak mengapa tidak..
    kerana ego??

    aku tahu, sepanjang perjuangan nie, tak banyak yang aku menyumbang..
    kalau di ikutkan, bukan sesiapa kalau nak dibandingkan dengan yang lain..
    betul katenya, dia tidak memerlukan kami..
    siapapun kami, tidak penting.. tapi...

    bila jauh termenung..
    bila dalam merasa..
    bila terang melihat..
    bila bersih memikir..

    rupa2nye penghargaan yang sebenar adalah datang dari-NYA..
    biar buruk di mata orang tapi tidak dari pandangan-NYA..
    biar orang tidak tahu tapi bukankah Tuhan maha mengetahui segala-galanya..

    cukuplah bagiku ada-NYA dalam hidupku..
    rase aman bile segale urusan kita serahkan kepada-NYA..
    tapi..
    manusia diciptakan dengan kelemahan..
    kerana itu kita ada tempat mengadu..
    mengapa tidak merintih dan memohon kepada-NYA..
    kenapa terlalu riak dan sombong..
    kalau mengadu pun sekali..
    kalau mengadu pun tidak bersungguh-sungguh..
    bukankah itu sifatnya sebagai hamba..
    tiada istilah kuat dan berjaya jika bukan datang dari-NYA..
    ingatlah ye sahabat, tiada apa yang boleh dibanggakan apa yang ada pada kite..

    ~Rindu Rasulullah~
    walau hati masih berlumur lumpur dose..

    Monday, December 17, 2012

    Pernahkah kita menangis kerana Rasulullah...



    بسم الله الرحمن الرحيم


    Assalamualaikum...sahabat2, harap2 semue sihat ye...
    Petang nie, aku blogwalking ke beberape blog kegemaran aku...
    so, aku terjengah ke satu page yang menceritekan kisah yang sungguh menyentuh hati nie..
    bersyukurlah kerana lahir sebagai muslim...jangan pernah berhenti mengajak sahabat2 yang belum merasai nikmat iman dan islam dengan walauapapun jalan sekalipun, meskipun hanya dengan doa... 
    minte izin daripada owner bloger nie untuk share..
     
     renungkan...

    Yazid Ar-Raqqasyi dari Anas bim Malik r.a berkata : Sewaktu Jibril menceritakan kepada Nabi SAW mengenai neraka. Jibril menerangkan 7 pintu neraka dan penghuni pada setiap pintu : 

    1. Pintu yang terbawah bernama alhawiyah untuk orang-orang munafik dan orang-orang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat Nabi Isa a.s serta keluarga Firaun.
    2. Pintu yang kedua bernama Jahim untuk orang-orang musyrikin.
    3. Pintu yang ketiga bernama saqar untuk orang-orang shobiim.
    4. Pintu yang keempat bernama ladha untuk Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi.
    5. Pintu yang kelima bernama huthomah untuk orang Yahudi
    6. Pintu keenam bernama sa'ier untuk orang kristian (Nasara)
    Kemudian Jibril diam seketika dan segan pada Rasulullah sehingga Rasulullah tanya : Mengapa engkau tidak terangkan penduduk pintu ketujuh? Maka Jibril menjawab : Di dalamnya orang-orang yang berdosa besar dari umatmu yang sampai mati belum sempat bertaubat. Maka Nabi SAW jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibril meletakkan kepala Nabi di pangkuan Jibril sehingga sedar kembali, dan ketika sudah sedar Nabi bersabda : Ya Jibirl sungguh besar kerisauanku dan sedihku, apakah ada seorang dari umatku akan masuk ke dalam neraka? Jawabnya : Ya, iaitu orang berdosa besar dari umatmu.

    Kemudian Nabi SAW menangis, Jibirl juga menangis, kemudian Nabi SAW masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah. Sehingga sahabat baginda Umar dan Salman Al-Farisi datang ke rumah baginda tetapi tidak dapat bertemu Nabi. Nabi SAW menangis di dalam rumahnya selama beberapa hari sehingga sebam muka baginda kerana mengenangkan umatnya.

    Betapa seksa dan ngeri penyeksaan yang dihadapi oleh umat Rasulullah di dalam neraka. Allah memanggil Jibril : Pergilah engkau lihat keadaan mereka di dalam neraka. Maka pergilah Jibril kepada Malik yang sedang duduk di atas mimbar di tengah jahanam. Dan ketika Malik melihat Jibril segera bangun hormat berkata : Ya Jibril mengapakah engaku datang ke sini? Jawabnya : Bagaimana keadaan rombongan maksiat dari umat Muhammad SAW? Jawab Malik : Sungguh ngeri keadaan mereka dan sempit tempat mereka, mereka telah terbakar dan daging mereka kecuali muka dan hati mereka masih berkilauan iman. Jibril berkata : Bukalah tutup mereka supaya saya dapat melihat mereka, maka Malik menyuruh Zabaniyah membuka tutup dan ketika mereka (penghuni neraka) melihat Jibril mereka mengerti bahawa ini bukan malaikat bahagian menyeksa, lalu penghuni neraka bertanya : Siapakah hamba yang sangat bagus rupanya itu? Jawab Malik : Itu Jibril yang biasa membawa wahyu kepada Muhammad SAW. Dan ketika mereka mendengar nama Muhammad SAW maka serentak menjerit : Ya Jibril sampaikan salam kami kepada Muhammad SAW dan beritakan bahawa maksiat kamilah yang memisahkan kami dengannya, dan beritakan kepadanya keadaan kami. Maka kembalilah Jibril menghadap Allah, lalu ditanya : Bagaimana kamu melihat umat Muhammad? Jawabnya : Ya Tuhan alangkah buruk keadaan mereka. Lalu bertanya Allah : apakah mereka minta apa-apa kepadamu? Jawabnya : Ya mereka meminta sampaikan salam kepada Muhammad.

    Jibril datang berjumpa Muhammad lalu berkata : Ya Muhammad saya datang dari rombongan orang yang durhaka dari ummatmu mereka menyampaikan salam kepadamu dan mengeluh bahawa sangat buruk keadaan yang mereka alami.

    Maka pergilah Nabi SAW ke bawah Arasy sujud dan memuji Allah dengan pujian yang tidak pernah diucapkan oleh seorang makhlukpun, sehingga Allah menyuruh Nabi : Angkatlah kepalamu dan mintalah nescaya akan diberi, dan ajukan syafaatmu pasti akan diterima, maka Nabi SAW bersabda : Ya Tuhan orang-orang derhaka dari umatku, telah terlaksana pada mereka hukum-Mu, maka terimalah syafaatku. Allah berfirman : Aku terima syafaatmu terhadap mereka, maka pergilah ke nereka dan keluarkan daripadanya orang yang pernah mengucap "La ilaaha illallah" maka pergilah Nabi SAW ke neraka dan ketika dilihat oleh malaikat Malik segera ia bangkit hormat, lalu ditanya : Hai Malik bagaimanakah keadaan umatku yang derhaka? Jawabnya : Alangkah buruk keadaan mereka dan sempit tempat mereka, lalu diperintah bukalah pintu dan angkat tutupnya, maka apabila orang-orang neraka itu melihat Nabi Muhammad SAW mereka menjerit : Ya Muhammad, api nereka telah membakar kulit kami, maka dikeluarkan semuanya berupa arang, lalu di bawa mereka itu ke sungai di muka pintu syurga yang bernama Nahrul hayawan, da disana mereka mandi kemudian keluar sebagai orang muda gagah elok, bulat matanya, sedang wajah mereka bagaikan bulan, tertulis di atas dahi mereka aljahanamiyun (orang-orang jahanam yang telah di bebaskan oleh Allah.) Dari neraka, kemudian mereka masuk ke syurga, maka apabila orang-orang neraka melihat kaum muslimin telah dilepaskan dari neraka, mereka berkata : Aduh sekiranya kami dahulu Islam tentu kami dapat keluar dari neraka, demikianlah sebagaimana Firman Allah : Rubamaa yawaddul ladziina kafaruu lau kaanu muslimin (Pada suatu saat kelak orang-orang kafir ingin andaikan mereka menjadi orang muslimin.) Lihatlah betapa besarnya kasih sayang Nabi SAW kepada kita sehinggakan baginda menangis selama beberapa hari akibat mengenangkan nasib kita (umatnya). Semoga kita semua dapat syafaat daripada baginda di akhirat kelak.

    ALLAHUMMA SOLLI ALAA SAYYIDINA MUHAMMAD
    ALLAHUMMA SOLLI ALAA SAYYIDINA MUHAMMAD
    ALLAHUMMA SOLLI ALAA SAYYIDINA MUHAMMAD

    cube kite renung balik, berape kali kite menangis dalam kehidupan kite hingge sekarang..
    dan cube kite ingat kembali, berape banyak kite menangis kerana menyesal dengan dosa yang telah kite lakukan...
    dan
    pernahkah kite betul2 menangis kerane Rindu dengan Rasulullah, teringatkan Baginda, dengan perjuangan Baginda, atau dengan kisah yang pernah diceritekan mengenai betape besarnye kasih sayang Baginda kepada kite, umatnye~~
      
    ~ Rindu ~

    jom balik kerje same~
    berhati2 di jalan raye~ 

    Sunday, December 16, 2012

    possibly you think its good for you but it wasnt...

    salam..

    grateful to God..
    juz arrived from campus..
    today im make a light training with my partner, solihin..
    journey to show the best performance that we can, we have..

    wait for dry my sweat before clean up....
    suddenly, feel passion to make short entry..
    its bout something common..

    posibbly...
    probably...
    and what you maybe always thinking bout it..
    all the good thing is good for you...but it wasnt..
    and all bad thing is not good for you...but it wasnt too...

    ermm...Redha....its that a proper word for accept what have done to our life...
    yup...correctly..
    dont so quick to judge all thing happen to our or anybody life...
    coz you may not know if the thing is good for them even on your eyes its not..

    see yea..
    its not good to delaying the prayers...
    advices for me...
    Assalamualaikum...

    ~be patient with the world~

    how about second chance..

    salam..

    today as usualy
    nothing speacial
    juz wake up not like usual, and welcome my friend, talking3 bout life..
    and then back to bed..look aroud from window...
    staring to nothing..
    changes mind every second, do no what to think..
    waiting training session for today...
    waiting the time out for replace the day..
    my mind was pressure by something i cant identify what is it..

    suddenly,
    become one word on my mind..
    its "how about second chance"..
    what is that actualy??
    all the human have a right to get it..
    am i right..
    or
    its cant be that word and supposed to be like this...
    "all human should get many chance"..

    ermm...
    to whos that too stubborn..
    why cant give others second chance in thier life...
    its will show that you as honorable..
    but its nothing bigger then give forgiveness...

    its always happen to me i guess..
    coz people aroud me, afew of them dont want give me "a second chance" to me..
    i am still a human....normally to do mistake and always not realize whats wrong i do..
    and
    after look at a mirror..
    its show who i am..
    what we expect to get from others but we not give it first..
    you know what i mean..
    from that time, i try so hard to give how many chance to them...
    with hope, i can get it back if i need it..
    but
    its too pain...
    i try it..
    i do what i can..
    and the rest...i give fully to my God...Allah s.w.t..
    i know "im not a good one"...
    i know "i do lot of silly mistake"..
    i know "i not supposed to be anybody for someone"..

    Allah...help me...
    Allah...hear me...
    Allah...look at me...
    Allah...i need u...
    Allah...i give all my life to you...
    Allah...i have nothing and only you...
    Allah...please...
    Allah...please...
    Allah...you'r almighty
    Allah...you'r merciful
    Allah...owner human hearts, nothing is impossible for you..

    thanks because give me my life until now and right now...
    i will not stop to hope...

    ~ im the one who continue the hope~




    Friday, December 14, 2012

    Rezeki itu ujian...

    Alhamdulillah,..

    give a big creadit to my lovely friend coz help me till can arrived at ofice dis evening, although rain came to earth face with big water...hahahha...bersepah kot ayatnye...but its ok la, atles i try kan...sory to anybody if angry coz i write like this,...

    rezeki??
    i got a good news today,..
    finally, for many time i must face this test..
    what is that??
    manage my money...what to do with them??

    pay rent house and go outing
    go cinema and pay all my debt
    eating at KFC and send money to my mother
    save the money for repair motor and buy durian
    or many2 more...

    nothing to say but want to share with you all what i found when go to visit another blog..
    its about money...

    i like this words...

    Money isn't everything..
    it can buy a bed- but not sleep..
    it can buy a clock- but not time...
    it can buy a book- but not knowledge...
    it can buy u a position- but not respect...
    it can buy u medicine- but not health...
    it can buy blood- but not life..
    it can buy u sex- but not love!
    I
    I
    I
    I
    I
    V
    creadit to the owner blog.....nice word to remind me that money is not everything....and also do not worry to much bout money compare worry bout your IBADAH...
    tak cukup duit takpe, tapi tak cukup amalan...amacam, sentap tak?

    ~hamba yang tidak akan berputus asa dengan pertolongan Tuhan~

    nafas orang berdoa...



    Kali pertama bumi diciptakan, bumi selalu bergoyang, bergoncang dan tidak berputar dengan stabil malah tidak berputar pada paksinya. Pekara ini merungsingkan para malaikat lalu para malaikat menghadap Allah SWT;

    "Wahai Rabb Yang Maha Mengetahui, mengapa bumi ini bergoyang?" Tanya para malaikat.

    "Kerana belum dipaku." Jawab Allah singkat.

    "Lalu, bagaimana Engkau memaku bumi Wahai Rabb?" Tanya malaikat lagi.

    "Aku akan menciptakan gunung-ganang." Jawab Allah.

    Setelah itu, Allah terus menciptakan gunung-ganang di berbagai belahan bumi. Apa yang terjadi adalah sememangnya benar setelah diciptakannya gunung-ganang, bumi pun diam kemudian berputar sesuai paksinya. Maka kemudian gunung dikenali sebagai paku bumi yag diciptakan Allah SWT. Paku merupakan benda keras yang terbuat dari besi. Setelah Allah menciptakan paku bumi iaitu gunung-ganang, kemudian para malaikat pun bertanya lagi;

    "Ya Rabb, adakah yang lebih kuat dari paku?"

    "Ada!" Jawab Allah. "Iaitu api, yang dengan panasnya dapat melelehkan besi."

    "Adakah yang lebih kuat lagi selain api, Ya Rabb?" Tanya malaikat.

    "Ada! Yakni air yang dapat memadamkan api." Jawab Allah lagi.

    "Jadi Ya Rabb, adakah yang lebih kuat dari air?" Sambung malaikat.

    "Ada! Iaitu angin, yang kerananya dapat membawa air ke mana pun ia berhembus." Jawab Allah lagi.

    "Tapi Ya Rabb, adakah yang lebih kuat daripada semua itu (gunung, api, air dan angin)?" Malaikat bertanya lagi.

    "Ada! Iaitu nafas hamba-Ku yang berdoa kepada-Ku. Kerana sesungguhnya doa itu mampu mengubah takdir-Ku." Demikian Allah SWT menjelaskan..

    (Sumber: Hadis Kudsi).

    Pelajaran dari cerita di atas: Gunakan kehebatan doa untuk ubah nasib kita!

    - Artikel iluvislam.com

    jiwa yang merendah diri...

    salam..

    masih di dalam ofis...baru lepas siap edit buku my Boss...
    pagi2 dah kene panggil...rindu kot kat RA dye yang sorang nie kot..
    ape lagi...dup, dap, dup, dap la jawabnye....pe la job baru yang dye nak bagi kan..
    mood dye sangat baik..terpancar la riak wajah yang penuh suci dari dye..
    ape la yang wat dye gembire pn aku tak tahu, malas nak tanye sbb not my business..
    so, continue finish my work la..

    bile perhatikan keadaan sekeliling nie...
    macam2 pesen orang yang kite jumpe kan..
    actually i want bring your mind to think bout what you all have..
    that juz borrowed from Allah you know..
    nothing at all from you...
    so, why must act like we are bigger than others, we are great than others, we are better than others, and same time with that la...

    faham kan, aku ase sape2 yang bace pun boleh dapat point dari ape yang aku nak sampaikan..tak salah kan rendahkan sikit ase diri kamoo tu...ape sangat la kehebatan yang kite ade, ape sangatla harte yang kite ade, kalau bukan semue tu ikhsan dan pinjaman daripada Tuhan...kadang2 rase bongkak, riak, rase hebat tu datang sebab tak de langsung rase yang kite ade nie semue pinjaman...

    mungkin ade yang bagi alasan, bukan niat dye pun nak act macam tu, dah dari kecik dye pesen macam tu,...ase2 korang boleh terime tak kalau alasan macam tu...ermm, kalau bentuk muke nampak sombong tu tak pe la jugak sebab tu ciptaan Tuhan..takkan la nak pergi ospital and mintak buat pembedahan plastik, lepas tu tuka muke jadi muke suci and baik...xyah kot...nie soal perangai, sikap and so on...boleh ubah kan...aku tak pandai gak nak bagi contoh nie,...korang fikir2 la sendiri...

    jiwa yang merendah diri tu tak rugi la...ramai orang suke....

    gambar sekadar hiasan..
    mood : rindu at kawan2 sekolah dulu..
    I
    I
    I
    I
    I
    V
    ~ hambaMU yang terus berharap~


    Thursday, December 13, 2012

    kuatkan azam,kekalkan tekad..

    salam..

    kepada semua kengkawan,
    kuatkan azam and kekalkan tekad anda..
    dalam ape jua yang anda sedang dan bakal lakukan..
    depan mata kite memang banyak halangan...
    kalau tak ada halangan, mana nak rasa manisnye berjuangkan...


     jike ade yang kate bukan2 tentang anda and nak menjatuhkan anda, tutup je telinge..
    butakan mata kalau ade yang cube bawak korang tengok mende2 yang langho and not benifit..
    kurangkan bercakap tapi konsistenkan tindakan...
    banyak cakap tapi tak buat tak gune jugak...

    Thinking to think how thinking can think all thing...

    ~ hamba sentiasa tawakal dan berserah ~





    Wednesday, December 12, 2012

    Team Silat UKLK,..perjalanan masih jauh...

    salam..




    juz arrived at my lovely ofis..huhuhuhu, feel boring as usualy, but its ok, this is my rensposibility for now...is that correct word,...'rensposibility'....arhhh, whatever la you all...nothing to story, still talking about silat....our journey is juz begin, so alot thing waiting for us but for now lets ENJOY!!!

     Team UKLK, Champion of super upsi carnival
    white shirt 5 from left is our boss...


     fuel your soul...

     celebrate gold medal from nizam...congrate,...

     team silat uklk also announce as champion of silat sport for SUPER'03






     new stars were born...

     posing with our own medal...heppy can not go!!...


     this is demo from nizam to show the true technique in the ring...



     farha..shida...ani??...

     strong team become from agood heart...


     this pic is from another angle...peace...

     farha and shida...

     acrobatic time....

     whos this...farha got who are cant stop smile award in this carnival...such a sweet memory..





     see...farha still smile although shida say "i cant go anymore"....

     look at the banner...somebady say ' i got the best backgroud shoot'....erkk!!

     try find weird thing in this picture...





     last night, got gold medal from me, and tahir silver...


     manager meeting,..where am i...

     yakuza serizawa on the show....


     mad a.k.a hafis af....why??

     show la abang...the stylo game among 3 days...

     abg zul, black shirt explain how to stop the train...
    ajay have think something??

     pox...still single, his motto 'nobody wants me, juz waiting till die'....motif??

     before game.....

    finale with izzat....

    l
    l
    l
    l
    l
    V

    sweet memory for all members in pencak silat uklk...
    "dare to dream"

    ~ Hamba yang bersukur ~