kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Friday, February 22, 2013

erna bestari.....

Assalamualaikum w.b.t

pe2 kabho sumer....
bersyukur dengan nikmat paling besar dalam diri iaitu ISLAM and IMAN...

boring2 and tak tahu nak tulih ape dalam blog (tapi nak tulih juga),..nak jugak la post sal kenduri yang aku pergi baru2 nie....anak papa and mama aku la, erna bestari...dah beso ko eak(tibe2 padahal umo sebaye kot)....tahnooooah la...moge bahagie hingge ke syurge...amiinn...kalau nak teok aku ngan pengantin nie xdok la, sebab macam ekslusif sangat weddingnye, wiso lak nak request tangkap gambo...so gamba dari jaoh je la yang de pun...huhuhu....chow dulu..,(jap g nak entry mende lain lak)...


 nie erna ngan husband dye....amacam,comeyh an2...

nie kompem2 sesi teeeetttt....(ye la lame tak wat mesyuarat, time nie la an)

nie ngah soal pengantin la bab matematik skit...dengar la jugak ckit2 soklan dye....kalau tak silap kalau beli sayur selonggok 3 ringgit pastu bagi duit singgit 3 keping...de balen tak??
(mencabar gak soklan tu kan, taktik tok kadi nak bagi neves)

pakcik dok tutup2 hidung tu memang dah agak dah pengantin akan terke*%#t...kuciwa la skit tapi raje sehari an...xpe2,  rilek2 bro....sekali lafaz je tu...(guro2)

I
I
I
I
V

gambo banyak tapi cam maleh nak boh....tak pandai sangat tangkap gambo, yang nie je shoot paling baikk....redho je la kan...

~ bahasa jiwa bangsa, agak rosak bahasa saya disitu, maafkan saya ~

Thursday, February 21, 2013

Demam lagi..

Assalamualaikum..

nak tidow dah oii..
tapi sebelom tidow, nak tulih2 sikit la kat blog aku nie...nanti bersawang lak kan..tak de pe pun nak diceritekan juz nak tell u all bout me demam again...hari jumaat lepas tak pergi kerje sebab demam, memang tak dapat nak bangun la pagi2 tu...adoyaiii, dah tu macam dah sihat balik, tak de la sihat sangat pun,...panas2 tu ade la, maleh la nak layan sakit2 badan nie,..aku pun telan la beberape bijik panadol...kalau panadol nie leyh cakap, mesti dye cakap "woii, bosan aku teok muke ko, asik dok menelan aku je, baiknye pun tak jugak"...mayb la dye kan cakap macam tu...memang ase maleh ke klinik tu agak menebal sangat dalam hati nie...tak taw la kenape...so, agak bertahanlah untuk 4 hari....memang dah rase sakit tekak makin naik semalam,...pe yang dibimbangkan tu memang berlaku, once again yesterday morning, i'm going down la after wake up as usualy...tak leyh bangon jugek...adoyaiii(lagi sekali)...dok berselimut seharian untuk mengeluarkan peluh...memang tak layan la phone ke ape ke kecuali Shila Hamzah lalu depan umah,...haaa, yang tu aku sanggup terjun tingkap nak g bergambor ngan dye, selain daripada tu no la...k la, dah telan panadol(dah banyak kali da)...hope2 esok aku leyh la bangon dengan baik,..

~doakan aku yer ~

gamba nie takkkk ade kene mengena dengan citer yang diatas ea..

Tuesday, February 19, 2013

saya sengaja jaohkan awk..

Assalamualaikum..

rindu sangat dekat dye..
mungkin dye tak faham mengape berlaku macam nie dalam hidup dye..
saya sengaja jaohkan dye..
saya tahu, kalau kite dekat tapi takde kesudahan yang baik untuk dye, saya risau tak dapat jaga dye..
tapi..
dye tak faham kenape saya jaohkan dye..
saya jaohkan dye untuk dye lebih yakinkan Tuhan daripada saya..
saya nak dye sayangkan Tuhan daripada saya..
saya nak dye percayekan Tuhan daripada saya..
janji saya belum tentu pasti..
tapi janji Tuhan tentu pasti..
kalau Tuhan dah tentukan ape yang dah tertulis..
jaoh mane pun dye, tentu akan didekatkan,
keras mane dye, tentu dilembutkan,
benci mane pun dye, pasti dititipkan rase sayang,

saya sayang dye,..
saya tahu Tuhan pasti sayang kat dye,..
kalau Tuhan jadikan saya untuk dye,..
Tuhan pasti bagi saya masa bersedia untuk hidup dengan dye,..
walau...
dye rasa sekarang saya bukan untuk dye,..



~ UD ~

kerana itu aku rasa terbaik buatmu..

assalamualaikum w.b.t

hye everyone and everybody...
so how ur life today...
mybe unexpected thing gonna be happen to you...
do no la kan...
we juz make plan,
and so do Allah,
but Allah still the best planner for us...

urmm...dah lame tak update blog, act banyak mende yang berlaku dalam hidup owner blog sejak kebelakangan nie, tak dijangka....sometimes tu, terfikir and  tertanye kenape berlaku, mengape kat aku,...kenape susah sangat nak selesaikannye, kenape and kenape....more asking, its going be more difficult to answer it, its become more complecated and presure to me...bla...bla...bla....(means panjang giler la nak bebel tapi maleh nak tulih)....pe yang buatkan somebody tu bertindak tanpa pemikiran yang waras kan....ape yang berlaku sebenarnye...bukan niat aku nak lepaskan kamu dengan pe yang kamu buat, tapi aku percaye yang kamu perlukan mase, kamu mampu berfikir, kamu sudah dewasa,...mungkin rase aku terlalu percaye pade kamu akan menyusahkan kamu, tapi aku tak akan rase menyesal dengan tindakan aku nie....dalam pade mase yang same aku berdoa untuk Tuhan bukakan hati kamu...yang penting jangan rosakkan and musnahkan kepercayaan aku pada kamu...kalau dah musnah...aku akan jaoh lebih buruk daripada kamu nanti....sedangkan nabi pun diuji Tuhan dengan bapa saudaranya sehingga saat kematianya masih tidak mengikut jalan yang dibawa nabi...inikan kite yang diuji sedemikian rupe...mungkin ade hikmahnye, bukan mungkin la, pasti!!..

Hayatilah firman Allah swt yang bermaksud,

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” Al-Hujuraat ayat 12


kadangkala, rase syak wasangka kite merupakan doa bagi dye...aku pernah rase mende nie, contohlah penagih dadah yang pernah menagih...bile insaf and pulih...ramai yang akan curige dengan dye...takut nak tinggalkan rumah kalau dye sorang2, takut kalau dye mencuri ke....takut nak bagi dye amanah sebab takut2 kalau dye akan pecah amanah...macam2 la kerisauan kite pade dye...even dye dah insaf and pernah buat silap sekali....rase syak, ragu2 and macam2 jugak yang sangat menebal dalam diri....kadang-kala, ramai yang cakap nak buat macam mane, dye mungkin akan jadi macam tu and buat macam2 sebab dye pernah buat....urmmm...(stuck kejap)....haaaa, ini yang selalu terjadi....dye buruk sekali bukan bermakne dye akan buruk selama-lamenye....dye silap sekali tapi tak semestinya silap untuk selama-lamanya....mungkin Tuhan tak bagi lagi untuk kite selesaikan masalah nie sebab kite tak cukup kuat berdoa lagi, kite tak cukup menangis lagi untuk berdoa, malahan tak pernah pun menangis...

Daripada Anas katanya, bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud: 
“Jika Allah mengkehendaki kebaikan bagi seseorang hamba-Nya, disegerakan bagi hamba itu balasan ketika di dunia. Sebaliknya jika Allah menghendaki dengan hamba-Nya keburukan ditangguh pembalasan itu supaya disempurnakannya pada hari kiamat.

Nabi SAW bersabda: 
"Sesungguhnya besarnya pahala itu bergantung pada besarnya ujian, sesungguhnya Allah itu apabila dia mengasihi sesuatu kaum dia menguji mereka dengan kesusahan. Sesiapa yang reda dengan kesusahan itu akan mendapat keredaan Allah dan siapa yang tidak reda maka dia akan menerima kemurkaan Allah.
 (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Prasangka antara penyakit hati yang bahaya kerana boleh mewujudkan permusuhan, memutuskan silaturahim, menyemarakkan hasad dengki dan memecahbelahkan umat Islam. Oleh itu, hendaklah kita menjauhi penyakit syak wasangka ini.

( stuck )....tak tahu nak tulih ape, keje memang tengah banyak sangat....ase macam nak berhenti keje pun ade jugak nie...hahaaha...tak tahan??...tak de la, keje nie ok je,..tapi...

~ banyakkan doa, doa sekali jaohkan syak wasangka yang berpanjangan ~



Monday, February 11, 2013

Adakah itu yang kamu mahu...

Assalamualaikum w.b.t

tibe sudah di bumi bertuah tanjung malim...Alhamdulillah....
bercuti agak panjang hampir 4 hari di kampung, layan karenah mak,apak, kakak, abang, adik2, anak buah and so on...rindu betol kat mereka....bile sampai je kat umah kedue nie, apelagi jengok kekasih hati la jawabnyer...myblog...takde ape2 pon yang menarik sebab mende yang aku tulih sendiri kan...so, sekarang aku ingin jadi lebih baik daripada sebelumnye, mungkin aku bukan yang sempurna tapi aku boleh mencube jadi yang terbaik bukan...kerja tetap kerja, esok ade shari lagi untuk beristirahat..( bukan beristirehat yer )...kadang kala, ramai yang berbicara buruk tentang anda kan...ye tak, lepas tu anda pun tak tahu kenape,..pertame yang aku nak share kat sini pe yang patut anda buat ialah, muhasabah diri,..penting tu sebab, mungkin dengan ape yang dibicarakan orang lain boleh buatkan kiter mengubah diri kepada yang lebih baik, ye la kadang2 tak perasan salah yang dibuat...yang kedue lak, buat2 la do no...sebabnye cer bace nier....


" Saat orang bicara buruk mengenai kita, padahal kita tidak pernah mengusik kehidupan
mereka, itu petanda bahawa kehidupan kita sebenarnya LEBIH INDAH dari mereka..." ~ Habib Syekh bin Abdul Qadir 

oleh itu, aku pun nak nasihatkan diri aku nie, malasla nak cakap kat orang lain sebab  nanti kate kite pun same...so, yang nie aku tujukan kat diri aku....aku sedar kekurangan diri , lagi2 iman yang sentiase lemah dengan godaan duniawi....



" Beruntunglah bagi siapa yang disibukkan oleh aibnya sendiri, sehingga ia tak sempat mengurus aib orang lain" (HR. Al-Bazzar/ Hassan)

~ aku bukan seperti dulu ~

Thursday, February 7, 2013

"your successful"

 Assalamulaikum..


miss my father....i always pray for your goodness, even though impossible to meet you in this world....father, im not a good son as your hope...but i always pray for you...i dont want let you in punishment b'coz me....i will take care of our family....mother, sisters and brothers....thats my promise....Alhamdulillah, thanks Allah...

~ sad ~

Saturday, February 2, 2013

Novel LAYAR DESTINASI..

Assalamualaikum w.b.t

sebelom tidow nie nak citer kat hangpa semua...( dok kat kedah kena cakap bahasa utarha larh )...bersyukur sangat sebab novel yang aku tulih sebelum ni hilang 4 tahun lepas dah jumpe semule, LAYAR DESTINASI namenye....sejarahnye, novel tu assigmnet kerjaya mase aku mule2 masuk sem 1 dulu...lebih kurang 4 tahun lepas la....mase tu laptop tak de, so, buatla assigment yang diberi melumpat2 dari satu laptop ke laptop kawan yang lain...nak kate lebih kurang khazanah sem 1 and 2 mase degree dulu dah bersepah-sepah kat laptop kawan2 aku...sian kat dyorang sebab terpakse menanggung bebanan file2 aku tu....lepas tak dituntut sekian lame, mungkin dyorang dah delete kot....yang paling aku sayang novel aku la...satu citer betol aku nak bagitaw kat korang...sebrutal-brutal aku nie ( brutal ke, yeah2..)....aku banyak menitiskan air mata la jugak sepanjang menyiapkan novel tu....kisah2 kat dalam tu sumenye kisah benar kehidupan aku....baru2 nie, tergerak nak cari novel tu balik....haaaa, jeng, jeng, jeng...( kan dah tulih kat atas sane ...jumpe semule kan..)kat mane jumpe novel tu??...mesti tertanye2 kan...kat membe aku hafis yang sekarang dah jadi orang kaye, dye tak delete pun fail2 yang aku parking kat laptop dye...tq2 kengkawan...korang memang memahami....

 Mudah-mudahan akan diterbitkan di pasaran Afrika tak lame lagi...tungguuu...

~ menulis itu kehidupan ~

aku tidak sehebat kamu...

Assalamualaikum w.b.t

 sumber : pak cik google

aku nie menulis blog bukan kat umah aku...sekarang ade di sungai petani...ikut bos aku atas hal kerja...moge dipermudahkan untuknya dan untukku juge...Alhamdulillah, perjalanan agak jaoh jugak, mengambil mase 4 jam tuk sampai....Dr. pun dah tido, tapi aku tak ngantok lagi....tak tahu la tibe2 nak entry sesuatu yang aku rase aku pun susah nak buat mende nie...aku tetap cube sebab tiada alasan untuk aku tidak berbuat demikian...

aku tidak sehebat kamu..

memaafkan dan meminta maaf....susahnya nak meminta maafkan...tapi susah juge nak memaafkan orang bukan...urmmm, before aku menulis nie, sempat jugak la aku jengok 2 3 page blog kengkawan lain yang mengentrykan mengenai tajuk nie...aku tak de la pandai sangat nak menulis ilmiah macam dyorang...tapi...kalau ape yang terlintas kat dalam hati nie boleh la...setiap manusia tak lari daripada berbuat dosa, dan pelaku dose yang paling mulie di sisi tuhanya ialah yang segera bertaubat...Tuhan Maha pengampun, ingat tu....kadang-kala bile kite dah minte ampun, tapi kite tetap melakukan dose, betul tak....begitulah sifat manusia yang Tuhan jadikan, sentiasa tidak sunyi daripada melakukan kesilapan...oleh itu, Tuhan sentiase ingatkan kite di dalam ayatNya...

Anas Radiyallahuan mengkhabarkan, bahawa pernah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda, Bahawa Allah berfirman maksudnya;

“Hai Bani Adam, selama engkau berdoa dan berharap terhadap-Ku, Aku ampunkan bagimu apa yang telah terjadi daripada kamu dan tidak Aku hiraukan betapa banyaknya.”

“Hai Bani Adam, andaikan dosamu memuncak ke langit, kemudian engkau meminta ampun kepada-Ku, Aku ampunkan bagimu dan tidak Aku hiraukan betapa banyaknya.”

“Hai Bani Adam, seandainya engkau datang kepada-Ku dengan membawa dosa sepenuh bumi asalkan engkau tidak menyekutukan Aku dengan sesuatu pun nescaya aku isi semua itu dengan pengampunan.”

sumber : lukisanduniaku.wordpress.com 

.....Sekarang tahu kan, betape besarnye mengampunan Allah...apabila melakukan dose dan kesilapan, maka segeralah memohon ampun dan bertaubat...barangkali, itu adalah dose terakhir yang kamu lakukan....aku cube kaitkan dengan sifat memaafkan orang....tatkala kite berbuat dose, besar pengharapan kite supaye dose itu diampunkan oleh Tuhan....berbalik kepada diri kite pule, siapakah kite untuk meninggikan ego daripada memaafkan khilaf dan dose orang lain sedangkan kite ini juga mengharapkan mengampunan daripada yang esa....Tuhan Maha tinggi sifatnya sebagai pengampun, siapalah kita makhluk yang ingin sombong daripada memaafkan....

Salah satu sifat mulia yang dianjurkan dalam Al Qur’an adalah sikap memaafkan:

Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh. (QS. Al-A'raf 7:199)

Dalam ayat lain Allah berfirman:

"...dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak suka bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang." (QS. An Nuur, 24:22)

Mereka yang tidak mengikuti ajaran mulia Al Qur'an akan merasa sulit memaafkan orang lain. Sebab, mereka mudah marah terhadap kesalahan orang lain. Sedangkan, Allah telah menganjurkan orang beriman bahwa memaafkan adalah lebih baik:

... dan jika kamu maafkan dan kamu santuni serta ampuni (mereka), maka sungguh, Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. (QS. At Taghaabun, 64:14)

"Yaitu orang2 yang menginfakkan hartanya ketika lapang dan sempit dan menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain." (QS. Ali ‘Imraan, 3:134)


sumber : www.pesantrenvirtual.com

.......aku pun nak bawak korang untuk fikir sedikit mengenai maafkan orang lain ni....pernah tak anda berfikir supaya setiap apa jua salah  yang korang buat pade orang lain, mereka boleh memaafkan anda walau sebesar mane pun...kerana pada anda, anda juga merupakan manusia yang lemah dan tidak lari daripada melakukan kesalahan...dan seringkali terkeluar ayat yang biasa anda dengar " sedangkan Nabi pun ampunkan umat, inikan kita manusia biasa"....kalau anda susah untuk memaafkan orang, tak mustahil Tuhan juga akan keraskan hati orang lain untuk memaafkan anda...tanpa memaafkan orang lain, timbul pula perasaan dendam bukan...aku sedar, dalam kehidupan aku nie...aku sentiase terleka, lalai, banyak tergelincir daripada landasan dan sentiasa melakukan dose dengan sesame manusia....aku sentiase memohon maaf kalau ade saat aku tergelincir dan jauh daripada agama tu aku ade buat salah dengan sesiape dan sesame manusie....aku insan yang lemah,..aku sentiase cube memaafkan tanpa orang lain dahulu meminte maaf....

I
I
I
I
V
~ Tuhan, jadikanlah aku manusie yang sentiase hampir denganMu dan sentiase kuat untuk memaafkan dan meminte maaf....Tuhan, kau lembutkanlah hati sesiapa sahaja yang pernah aku berbuat salah kepada mereka, mudah-mudahan mereka mendapat kemulian dengan memaafkan aku...amin ya Rab ~