kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Thursday, March 28, 2013

perlu ke dihargai

assalamualaikum w.b.t

jawab ye salam kat atas, kadang2 bace je kan tapi tak jawab...tu nak kate kat diri sendiri la, sebab ade jugak kekadang bace je orang bagi salam dalam blog tapi tak jawab...wajib jawab kan kalau orang bagi salam walau melalui penulisan...teeetttt...sila dapatkan jawapan yang lebih lanjut daripada ustaz/zah anda....

harga, hargai, menghargai, dihargai....kadangkala mesti berlaku dalam hidup korang yang ape yang korang buat tak dihargai oleh orang lain....memang niat kite ihklas..(macam mane nak tahu ikhlas ke tak)...Allah je yang tahu kan,...bile pe yang kite buat dihargai oleh orang lain, mesti timbul perasaan yang lagi bersungguh2 untuk melakukan kebaikan kan...bukan kerane penghargaan itu, tetapi rase bahagienye tengok mereka yang turut merase kebahagian bile dibantu...

tapi mesti sakit hati sangat2 bile ape yang kite buat tak dihargai, betul tak??...sape kate yang bile kite buat sesuatu dan bersungguh2 tapi tak dihargai die suke sangat...meh jumpe aku, aku campak kat sungai pahang sebab memang takde perasaan...bukan itu maksudnye, tapi sememangnya rate2 manusia nie akan rase agak sedikit sedih dan kecewe....urmmm, cube cek balik pade diri kite, kite banyak tak menghargai orang lain...kalau tak kenape kite sedih jike tak dihargai...

walaumacam ane pun, tak perlulah rase sedih sangat sebab, ape la sangat penghargaan makhluk berbanding Tuhan yang menciptakan....yang penting  ape yang kite lakukan tu ikhlas dan kite sahaje yang tahu dan mengharapkan penghargaan daripada Tuhan...biar buruk di mata orang jangan buruk di pandang Tuhan kan....

nie bab lain sikit...

ibu dan bapa tidak pernah minte untuk dihargai, kerane bagi mereka, amanah yang telah diberikan pasti akan ade penghargaannya oleh Tuhan jike dilaksanakan dengan bersungguh2...tetapi tanye pade diri kite, adakah dengan Tuhan mengurniakan ibu dan bapa yang kite ade sekarang ini sangat kite hargai...ye....tidak...kepade yang masih tidak sedar,...ibu sentiase menghargai pemberian Tuhan dengan menjage kite sebaik dan mengikut kemampuan mereka...jike mereka kaye, maka kite membesar dengan keadaan kaye..tetapi jike mereka miskin, apakah sanggup kite menuduh mereka tidak menghargai kite kerana membesarkan kite dalam keadaan begini....kesungguhan mereka dah menunjukkan betape mereka menghargai kamu, penghargaan yang macam mane lagi yang kamu mahukan, bahkan segale tindakan mereka bukan sahaje kerane mereka menghargai kamu, tetapi juge supaye orang lain akan menghargai kamu kelak....tetapi ape yang mereka lakukan sering di salah erti....bagi kamu, hidup kamu ibarat di dalam penjare dan ape yang mereka lakukan semuenye seperti tidak menghargai kamu...tergamak kamu menghukum mereka dengan tanggapan seperti itu...sedangkan mereka tidak pernah menganggap kamu seperti ape yang kamu rase....

jangan bazirkan waktu yang mereka ade ini dengan kekecewaan dan kesedihan, mereka tidak punye banyak waktu untuk merasekan itu....bahkan bagi mereka, anak mereka adalah segale-galenye....moge kamu mengerti...

~ sentiase berdoa ~

Wednesday, March 27, 2013

tidak percaya...

assalamualaikum w.b.t

kadang-kadang rase letih dengan dugaan, tapi tak ape...setiap keletihan itu jike disusuli dengan keikhlasan, InsyaAllah, tiade yang paling di indah melainkan redha dan pengampunan daripada Tuhan....seseorang bercerita tentang kepercayaan,...kamu sentiase mempersoalkan kepercayaan orang terhadap kamu,...kamu sentiase mempertikaikan kepercayaan orang kepada kamu...pernah tak tanye diri kamu sendiri, kenape perkare ini berlaku...mengape kamu harapkan orang memberi kepercayaan yang tinggi terhadap kamu sedangkan kamu tidak pernah memberi kepercayaan setinggi itu kepada orang lain....kamu sering menuntut agar orang lain sentiase percayekan kamu, tetapi pernahkah kamu sentiase mempercayai orang lain....kamu sentiase minte untuk orang lain memahami kamu, tetapi sedarkah kamu, kamu tidak pernah mencube untuk memahami orang disekeliling kamu....kamu sentiase mempertikaikan pengorbanan kamu kepade orang yang paling hampir dengan kamu, tetapi pernah tak kamu terfikir akan pengorbanan yang telah diberikan orang yang telah membesarkan kamu walaupun bagi kamu kehidupan bersame orang itu tidak sempurna seperti orang lain....kamu selalu merasekan bahawa kehidupan dengan orang yang telah membesarkan kamu sangat tertekan dan tidak menggembirakan, tetapi pernah tak kamu terfikir bahawa selama kamu dibesarkan, mereka berusaha untuk buat kamu gembira walaupun di dalam hati mereka sentiase sedih memikirkan kehidupannya....percaye??...siape yang lebih kamu percaye....kawan??pasangan??....berape tinggi kepercayaan yang kamu letak kepada orang yang kamu harapkan kepercayaan mereka....jika tinggi kepercayaan itu, mengape kamu tidak percaye yang ape yang mereka lakukan semuenye demi kebaikan kamu...bukan sahaje di dunie bahkan di akhirat kelak....tetapi kamu tidak percayekan mereka....kamu sentiase menyalahkan mereka pada setiap tindakan mereka...bagi kamu mereka jahil, tidak tahu ape yang kamu mahu, ape yang jiwe kamu mahukan....sedangkan, tahukah kamu, betape kuatnya dia membesarkan kamu setelah kehilangan orang yang di kasihi...betape berjuangnya dia, mengandungkan kamu walaupun terpakse menjage yang lain...tetapi kamu masih memikirkan bahawa dia tidak pernah faham akan kamu.....antara hidup dan mati dia melahirkan kamu, tapi mengape kamu tidak meletakkan kepercayaan kepada dia melebihi kepercayaan kamu kepada orang lain....setelah kamu dewase, setelah kamu mengenal dunie, mengenali orang di sekeliling kamu....kamu lebih percayekan mereka daripada orang yang sentiase mendoakan kejayaan kamu walaupun kamu masih di dalam perutnye lagi....kehidupannye die abadikan selame ini demi membesarkan kamu, mungkin pernah die terlalai kerane die juga manusie, tak akan kerane kelalaian itu, kamu menghukumnye sedemikian rupe....die juga insan yang lemah, die bukan malaikat, dia bukan nabi...tetapi kehidupan yang sempurna bagaimana lagi yang kamu mahukan, tidak sempurnakah kehidupan ini bile die sentiase ade disisi....percaye, percaye, percaye...kamu boleh nilai sendiri ape yang berlaku, mungkin kamu sudah tidak percaye akan mereka...tetapi yakinlah, mereka tetap percaye akan kamu sehingge hari mereka menutup mate buat selame-lamenye....kehidupan ni sangat singkat,..mungkin bagi kamu kehidupan kamu lebih penting daipade kehidupan yang sudah tidak lame lagi bagi mereka....

~ aku sentiase mendoakan yang terbaik buat kamu ~

Friday, March 22, 2013

mengape Tuhan jauhkan die..

assalamualaikum w.b.t

mengepae Tuhan jauhkan dye..
mesti ade sebab..
mesti ade hikmah..
aku muhasabah diri, aku memang banyak dose...
sebab dose aku ke Tuhan jauhkan dye...
sebab dose aku ke Tuhan timpe kan musibah pade dye...

aku mohon agar...
Tuhan lembutkan lah hati dye...
Tuhan bantulah setiap pekerjaan dye...
Tuhan lindungilah dye daripada setiap kejahatan...
Tuhan berikanlah dye kekuatan...
Tuhan kembalikan lah dye kepada aku...

kalau diberikan pilihan untuk dimakbulkan doa...
aku nak mintak supaye Tuhan jadikan keadaan seperti dulu...
dye dan aku sentiase dekat...
takde keresahan di hati dye...
takde kejauhan di hati dye...
takde rase penderitaan di hati dye...

maafkan aku kalau aku bersalah...
maafkan aku kalau aku tak pernah faham...
maafkan aku kalau aku lalai...
maafkan aku kalau aku bukan insan yang terbaik..
maafkan aku jike aku tidak seperti yang kamu mahu...

~ sering merintih ~

kita selalu mahukan..

assalamualaikum w.b.t

petang sumer...rase nak update blog lak....ngah dok termenung sorang2 sambil perhati cahaye matahari yang masuk kut celah tingkap nie, nampak indah sangat...subhanallah, indah ciptaan Tuhan dari sekecil2 and sehalus-halusnye...pernah tak rase cemberu dengan ape yang orang ade...urmm...seriusly, aku pernah.....kalu de yang tak pernah tu baguslah....contoh cam orang ade makwe/pakwe tapi kite takde pun, takde sape yang nak kat kite tapi kite memang nak bercinte and dah bersedie, dalam hati nie ase macam kenape tak de orang nak kat aku....or kite cemburu kat kawan kite yang dye asik dapat ape yang dye nak, minte je kat keluarge, semue boleh dapat...atau kadang-kadang kite rase cemburu sebab kawan kite tak pernah pun mengeluh ade duit atau tak padahal kite nie hari-hari risau nak makan macam mane, duit nak beli buku, nak buat assigment....macam2 kan yang kite nak tak dapat, kalau boleh ape yang kite nak tu sekurang2nye dapat meredekan hati kite....kite selalu mahukan sesuatu dalam hidup kite tapi bagi kite selalu tak dapat...betul ke??...thanks kat kawan aku, sebab time aku aku down hari tu, ade kate2 keramat yang die bagitahu kat aku walaupun aku selalu dengar....

" Allah tidak beri ape yang kite mahu, tapi Allah beri ape yang kite perlu "


so bile fikirkan banyak kali, betulla,....sometimes, kite mangharapkan sangat dengan sesuatu, tapi sampai sudah tak dapat...kenape ea, hari2 kot doa mintak....tapi Allah lebih mengetahui ape yang diperlukan hambanye, maka kenele bersangke baik....setiap dugaan dan ujiannye merupekan hikmah terbesar yang Tuhan hendak berikan kepade kite...

Manchester City vs Liverpool...

assalamualaikum w.b.t


 analisis perlawanan....aku(MC) vs pox(LIV)...gol pox pun gol ehsan player aku bagi panelty...

kemenangan pertame selepas study agak hard lah men pes bersame solihin...ye la, keje pun tak start lagi, so ape lagi...menuntut men pes la...selepas seminggu aku study and trainning, lastly aku berjaye mengalahkan membe yang agak star dalam dunie pes nie...berpeluh jugak la sampai basah spende main...bukan main atas padang pun, tapi dok memikirkan macam mane nak atur strategi sambil passing bola dalam pada mase yang same...buat banyak keje dalam satu mase...bukan mudah woooo....aduyaii, sedih2 selepas beberape siri kekalahan lebih-lebih lagi dengan tok guru pes aku....tapi betul kate cikgu kat sekolah dulu, usahe tangge kejayaan, walaupun kekalahan nie tak begitu bermakne bagi pox Raz, tapi bagi aku satu kemenangan yang begitu berharge ( emosi yang penuh keriangan )....moral of the story is never give up and study with passion, u will get it...

 medah peperangan...siap fan beso tak nak bagi panas laptop and hati orang yang kalah...(pox raz)

himpunan joystick yang digunakan....teruje kan???

I
I
I
I
I
V

aplikasi bagaimana nak merancang menjaringkan gol dalam game kepada merancang untuk mencapai matlamat dalam kehidupan....(ase2 leyh guna tak statement nie)

pengerusi paling sedih...

assalamualaikum..

ana baru balik dari training tadi...ramai jugak la yang datang, tapi semue adik2 degree,...yang diploma dah ke temerloh ikot kem yang lain pulak....selamat berjuang kepade adik2, pili, colek and akak ana dekat myanmar...dyorang join team Malaysia tok friendly 4 buah negara...caiyookk, korang memang hebat...maaf kepade fida, abg atau tak tahu pe yang berlaku kat kamu, tapi abg tetap doakan keselamatan ayah kamu yer....tadi pergi trainning memang semangat lah, semangat kene bebel....huhuhuh, kesian dekat pox raz, pengerusi kelab, agak sedih la melihat dye...memang banyak tanggungjawab bile dah memikul amanah yang diberikan....name pun dah ketue kepade kelab, banyak mende la kene fikir....so, nak tak nak bile dah jawab ye untuk amanah yang diberikan...kene la jalankan, jangan cari banyak alasan, yang penting cube sedaye upaye....ko wat je ape yang termampu, jangan cakap tak boleh selagi ko tak buat and usaha....aku pun banyak mende yang aku belajar daripada orang lain, dan makin banyak aku belajar makin banyak aku tak tahu sebenarnye...kerdilnye diri ini, cume janganlah sombong dengan ilmu yang ade sebab ilmu yang kite ade nie bukan banyak mana pun and bukan kite punye pun...pinjaman semate-semate....banyak yang kite tak tahu...

"Ketika Abu Zarr meminta Rasulullah SAW supaya meletakkan dirinya dalam barisan kepimpinan dan pentadbiran negara, Baginda lantas menyatakan bahawa Abu Zar memiliki kelemahan yang tidak melayakkannya untuk menjawat jawatan sebagai pentadbir negara. Baginda Rasulullah SAW mengingatkan bahawa jawatan sebenarnya amanah yang sangat berat dan amanah ini hanya akan menyebabkan kekesalan dan duka cita semata-mata, kecuali jika jawatan tersebut disandang oleh kalangan yang layak." petikan coretan daripada Kepimpinan : Amanah yang Berat

amanah sebenarnye sangat berat bagi yang betul2 mengetahuinye....walaubagaimanapun, jika kite sudah terpilih untuk memikulnya, maka cubelah sedaye upaye untuk meneruskan ape sepatutnye dipikul...mintelah pertolongan  daripadaNYA...InsyaAllah, Allah akan menolong setiap kerjamu....


~ mintela pertolongan kepada yang Esa ~

Thursday, March 21, 2013

siape yang tahu..

assalamualaikum...

sape2 yang ade kat perantauan tu, ingat2 lah orang kat sini...maybe sibuk and jarang dah jengok blog aku, kalau jarang ok lagi, entah2 tak tengok langsung....siape yang tahu tentang masalah aku, mungkin beberape orang je...so, tak kan nak buat sidang media lak kan...yang tahu thanks sebab bagi sokongan, kepade yang tak...aku tahu itu yang terbaik...de yang tanye why tuka lagu kat blog, jadi sedih kot...tak sesuai la and many2 more...setakat ini, jiwe ni dipenuhi dengan kerisauan and kesedihan...bukan ape, kekadang tu bile sedih yang buat aku dekat dengan pencipte....selalu je heppy, lalai and many2 more lagi....bukan bermakne tak gembire kan, tapi nak lebih banyak menangis kat dunie nie...harap2 ade sesuatu untuk hari kemudian...doa kan yer....


~ segala-galanya milik Allah ~

selalu meminta..

assalamualaikum w.b.t



baru je tibe di tanjung malim semule semalam...
banyak hari jugak la di kampung, 4-5 hari, so tinggalkan makwe aku kat tg. malim jap....ape daaa, motor tak hidup 4 hari, bestpren aku tak tolong panaskan...sampai aty ko, tapi takpe sebab malam tadi boleh start enjin dengan selambenye...aku ngah konfius lagi nie, nak terus menginap kat sini ke, or kembali ke rumah lame (itu pun kalau umah tu tak de orang lagi )...macam mane, ade cadangan tak??...kerje tak start lagi, tak de greenlight dari boss baru...harap2 ade berite baik....awk2 sume, selalu la meminte ye....pada yang sepatutnye....meminte untuk di kuatkan iman, kuatkan hati, teguhkan kesabaran,...minte la setiap hari, sebab kekuatan yang kite ade nie pun datang daripadaNYa...kalau DIA tak izinkan, mana mungkin kite dapat keluar dari satu ke satu kesusahan yang diberikan....aku selalu minte, untuk diberikan kekuatan menempuh ujian dariNYa....aku tahu aku bukanle sekuat mane, tapi kalau aku kuat menghadapinya, sumer tu atas keizinan dan kekuasaan Tuhan yang Maha memberi....kadang2 hati tersentuh jugak, kenape ujian yang aku hadapi sekarang tak pernah habis,...bukan kah Allah Maha Memberi, tapi kenape tetap tak selesai jugak....sejenak berfikir, aku tahu pasti ade sesuatu yang Allah caturkan untuk aku...terima kasih Ya Allah di atas banyaknya ujian yang engkau berikan.....

~ kite merancang, Tuhan juga merancang dan Tuhan adalah SEBAIK-BAIK perancang ~

Saturday, March 16, 2013

ingat pada asal usul....

assalamualaikum...

pagi tadi dah pergi cari rumah...buat survey, buat pro and kontra...kalau duduk sane, and kalau duduk sini...what happen ea...so, aku akan bergerak menumpang rumah kawan aku fizan pulak minggu depan...maleh nak lame2 kat umah solihin, nanti susahkan dye pulak....minggu depan aku akan balik ke kampung, kerja pun belum mule lagi...bile2 mase boss baru akan roger untuk mule kerje....so, bile dah belum start nie, amek kesempatanla balik kampung jenguk family....sory mak, tak dapat jadi cikgu lagi....cube lagi la lain kali yer....awal bulan hari tu balik sambut hari jadi adik bongsu aku~amin...excited gilos dye denga aku nak balik...so, aku beli la hadiah untuk dye...sampai2 je kat bandar temerloh, tak tahu nak belikan ape....pergi la kedai hadiah, bila jalan2 kat dalam tu, jumpe tabung botol....haaaa, mesti kowang dapat agak kan aku fikir ape...menabung untuk mase depan la....meriah jugak celebration tu...huhuhu, jemput la sedare mare yang mane free datang....aku pesan kat adik2 aku, ingatla asal usul kite, ingatla keluarge kite...kalau rase susahnye hidup keluarge kite, janganlah jauh sebab kite tak suke dengan kehidupan dengan keluarge kite...ingat asal usul kite, betape buruknye mak ayah kite, tapi tetap dari mereka juge kite datang....ingat asal usul kite, kalau rase tertekan mane kite sebab keluarge kite layan kite nie buruk, tetapi tetap keluarge kite yang berjase dan paling dekat dengan kite....mak ayah, tiade penggantinye kamu di dunie ini....kalau hidup kamu teruk pun, biarla aku bersame...kalau hidup kamu miskin, bawela aku bersame...tapi tidak akan selamenye begitu, kerane aku tahu kamu selalu mendoakan aku supaya berjaye di dunie dan akhirat nie...dan bile aku berjaye esok, kamu akan tetap rase senang....dan jike aku susah dan hidup aku jatuh teruk, aku tahu kamu tetap akan mengakui aku ini anak kamu dan sentiase memberikan aku semangat...sebab itu sifat mak dan ayah...ingatlah adik2...

 antare sedare mare yang datang...


 besday boyy...debab kan...

 tengok...



 haaa, yang nie bukan nak kek tapi nak mainan atas kek tu...cer tengok betol2 ketapi kat atas kek buat wekang...




 nie hensom boy....baik je kan...

meh cium sikit...

I
I
I
I
V

~ jangan merase kesal dengan ujian kehidupan kerane di disebalik itula ade nikmat yang Tuhan berikan ~

beruntungnya aku...

assalamualaikum w.b.t

hari ketige selepas kejadian tu...alhamdulillah, aku diberikan kekuatan untuk meneruskan hidup...perkare yang berlaku aku cube cepat untuk lupakan....pandang kehadapan, dan terus berjalan...rase sangat beruntung, walau banyaknye dugaan, tapi banyak jua nikmat yang ku perolehi....syukur ya Allah...seringkali dengar keluhan orang lain, kate mereka "kerje selalu tak de", "kenape aku tak dapat kerje yang sesuai", kenape and kenape...banyak lagi la...tapi aku sedar bahawe aku masih lagi diberikan kesempatan untuk melalui ape yang dikatakan perkare mematangkan diri....aku masih cukup pancaindera, aku masih diberikan kesihatan, aku masih diberikan kekuatan....mengape aku harus mengalah...InsyaAllah, setiap nafas ini, aku akan terus berusaha walau tidak sama dengan laluan yang biase...setiap orang ade rezeki dan laluan yang tertentu untuk mendapatkannya,...Tuhan telah takdirkan jalan aku berbeza...

 

siape yang fikir hidup die susah sangat...so, fikir banyak kali...apa agaknye yang difikirkan oleh orang kat atas ni yer tentang kehidupan dye...usaha tetap diteruskan...jangan mengeluh panjang kerana ade yang lebih susah daripada kamu...aku harap menjadi orang yang sentiase sedar dalam setiap ujian yang diberikan kepada aku...kepade yang sentiase mengeluh kerana memikirkan mase depan, cube tinggalkan sekejap keluhan itu....fikirkan sejenak betape beruntungnye anda...

~ tidak mengapa bersedih kerana kite tahu yang kite ade tempat mengadu ~

Friday, March 15, 2013

congrate my friends...

assalamualaikum..

mate agak mengantok da...tapi tak mo nak tido...badan sakit2 kot...huhuhu...sape leyh tolong urut yer...ade tak nak suggest sape2 yang pandai yang urut....dok tengah layan lagu ngan solihin, sementare mencari rumah baru, aku dok menumpang la umah dye...sorry sol, susahkan ko....aku nak ucapkan tahniah la kat bakal lecturer UMP nie...my fren, Shiful coz selamat dinikah and disandingkan pada 3 hb lepas...Alhamdulillah, meriah sangat....nak tahu, si epul nie mintak aku jadi pengapit dye...aku tak tolak la permintaan dye, sanggup balik semate2 nak jadi pengapit dye...time kawan mintak tolong, cube la sedaye upaye kan....tak rugi kan....sekarang dye study kat jepun and baru abis buat master...naik sem baru nie dye akan continue buat PHD....kate dye la, dye akan bawak isteri dye g sane....bagusla tu epul sebab leyh fadila jage ko...lagi semangat nak study kan.....tahniah lagi sekali eak...

p/s: sory gamba aku dok sebelah pengantin tak dok lagi...nanti dah de aku upload k...setakat nie, nie je gambo yang ade...


 majlis nie jugak dihadiri oleh YB Dato' Saifuddin, Timb. Menteri Pengajian Tinggi....

 nie sebelah perempuan...


semoge bahagia hingga ke syurge...


~ eden bilo lai ~

aku sombong??

assalamualaikum...

thanks to somebody coz help me today..clear all thing from that school....huwaaaa, thanks Allah coz eventhough you not give it now but i still get job here...come back to TM yesterday,  i got a new job and syukur always laa..

udah2, cukup2...aku ase stuck lak cakap bahase omputih...aku denga la dari seseorang yang kengkawan dye cakap aku sombong....sombong ke??....bile ea, mesti tak kenal aku lagi kan....mybe sometimes kite expect somebody tu terlalu awal...ade pulak tu, yang dah lame kenal aku...tapi bile dah de problem ngan aku, tuduh aku lak yang sombong...aduhaiii, pelik2...tapi takpe, ade yang lame kenal aku tapi macam tak mengenali aku...ade yang baru kenal aku, tapi cube memahami aku seperti sudah lame mengenali aku kenal aku then dye dapat kenal aku....thanks to anyone yang talk about me....atlest i know la that i like artist coz de jugak yang nak cakap pasal aku....kadang2 aku khilaf, moody, tak perasan, or pe2 je la and tak perfect macam yang cakap aku sombong tu la...almaklum, aku manusia lemah tak macam sesetengah orang tu....thanks lagi sekali sebab, atles ade yang amek berat kat aku, tegur aku and nampak kat mane kekurangan aku....positif....positif....positif....kenali dan dekati aku sebelum kau menyatakan apa2...


~ hamba yang tidak pernah berhenti belajar ~

Wednesday, March 13, 2013

sekelip mata..

Assalamualaikum w.b.t


sudah tertulis...nikmat yang tuhan berikan, belum sempat nak di rasai, telah di ambilnya semule....sedih memang sedih sangat...pasti ade hikmahnya....hari nie aku kembali semule ke bumi tanjung malim untuk meneruskan kehidupan aku...babak cerite terhenti....sudah suratan dugaan datang lagi,...tak sempat nak berkhidmat kepada anak didik di sana...Tuhan dah tetapkan aku cume dapat memandang dari jaoh je...semalam, lepas dapat berita yang aku tidak boleh berkhidmat di sana....terus sebak dada, buat muka kesian jugak, mana lah tahu dapat simpati daripada sesiapa untuk tetap terima aku....sambil2 banyak ingat Tuhan kat dalam hati,...tapi, tetap tak ade erti....aku merayu untuk di kasihani,..."Ya Allah, turunkan keajaiban untuk aku sehingga aku dapat tetap di sini"....Allah lebih Maha Mengetahui....balik ke rumah warden dengan hati luruh,...termenung seketika depan pintu rumah....aku tengok bukitt2 kat sekeliling aku,..."mungkin bukan rezeki aku di sini"....malam tu, aku packing barang sambil mengenangkan nasib aku...baru je lepas kemas barang tu semalam tapi hari ni nak kene packing balik....sesekali tu bergelinang jugak air mate bila mengimbau kehidupan silam aku....banyak dah aku tempuhi...tak akan dugaan macam nie tak boleh kan....InsyaAllah boleh....pagi tadi bertolak dari negeri sembilan ke perak,...tak nak jumpe sape2 sebelum bertolak sebab sedih cume dapat bagi mesej pada abang udo ucap terima kasih sebab bagi layanan yang baik...pade semue cikgu2, staf2, pakcik, makcik and students; thanks sebab sudi panggil aku "cikgu" walau sehari...aku akan kenang sampai bile2....

juz a few know my story, to who's know, i'm sory....i have try my bestest, but...

kalau kate semalam nangis camni pecaye tak?? ...urmmm, sedeyh...

~ Tuhan berikan aku kekuatan ~

Monday, March 11, 2013

kerinduan ini..

Assalamualaikum..

esok hari terakhir di tanjung malim...aku akan bertolak ke seremban mungkin sebelah pagi sebab petang selalunye hujan....rindu pasti tidak pernah lekang dari hati ini.....hidup diteruskan lagi ke babak yang seterusnye, pasti ade sahaje cerite di pentas lakonan dunie ini....hari akan berganti hari, bulan akan berganti bulan, tahun pasti akan berganti juga....rase baru sahaje menjejak kaki di sini...5 tahun lepas aku mendaftar masuk sebagai seorang pelajar hingusan, rase tiade ape di dalam dada, aku lalui hari-hariku dengan penuh bermakne, ade duke, ade suke, ade tawa, ade nangis hibe...macam2 larh,...semakin jaoh kite meninggalkan mase lalu kan...huhuhuhu, rindunyer hati....segale kenangan di sini, aku tak pernah tuliskan dalam buku tetapi aku pahatkan dah di salah satu sudut hati ini....terime kasih kepade yang terlibat secare langsung atau tidak dalam babak lakonan kehidupan aku di sini....to my ofismate, thanks a lot sebab banyak bagi tunjuk ajar, 5 bulan bekerja as RA with u all memang kenangan yang tak leyh dilupekan...kak ida, kak wan , kak nida, kak OG, kak syida, kak ain, siti hepy with...then my boss, PRof Mdya. Dr. Amir, thanks sebab jadi boss yang baik...respect u all...

~ Ya Allah lindungila mereka semua ~








tq sebab sudi nak celebrate perpisahan ni(tapi cadangan ni aku yang buat)...huhuhu....agak over ye disitu...


Sunday, March 10, 2013

tak akan dapat penggantinya...

anda boleh menonton vedio klip lagu yang berbeze agak lame...
anda boleh menonton juare lagu selame 3 jam tanpe henti...
anda juga boleh meluangkan masa untuk menonton drama dan sebagainya...

sile luangkan masa 3  minit anda untuk ini...tolong sangat...tolong ye...


 terime kasih kepada yang menghasilkannya..


~ renungkan setiap kate2nye itu ~
~ i love u mom and dad ~
~ i'll try my best to be good muslim ~

Ingatlah, setinggi mane kamu,
sejaoh mane kamu,
sebesar mane kamu,
sehebat mane kamu,
sepetah mane kamu,
sekaye mane kamu, 
sebijak mane kamu,

kamu pasti tidak akan dapat mencari pengganti setara dengan MEREKA yang bakal meninggalkan kamu nanti....

no more song...




its been long to delete the song...
its too meaningfull for me...
now, leave it as memories...
no more song...
end up all the moments...



~ its hard ~
~ only somebody knows ~

ayah, akan aku teruskan..

ayah...


aku rase tak mampu, tapi aku akan teruskan juge untuk menjage orang yang sepatutnye ayah jage....aku rase gagal dengan amanah yang diberikan ini, tapi aku tak pernah berhenti mencube, demi ayah aku akan buat segalenye....aku tak mampu untuk sembunyikan lagi....aku sentiase berlagak kuat, tetapi aku tidak sekuat itu....aku sentiase berlagak tenang, tapi aku tidak setenang itu, aku sentiase berlagak tawa, tapi hati selubungi pilu....aku tidak tahu apakah amalanku cukup untuk menemani ayah di sana....aku sentiase mendoakanmu, ayah....

Saturday, March 9, 2013

tenangkanlah aku..

Assalamualaikum..

baru tibe kat rumah,...
syukur diberi keizinan oleh Tuhan untuk sempurnakan tugasan yang dirancang tok loading barang kat umah baru....InsyaAllah, rabu depan dah mula bertugas sebagai guru di SDAR...perjalanan agak jaoh jugak, terima kasih kepada yang membantu, jasemu sangatku kenang dan tak terbalas budi baik yang dihulur......

 ~ dalam kesunyian malam ~

Ya Allah,
engkau tenangkanlah hati hambamu ini..
meski sering kali dilanda gundah duniawi...
yang tak putus2 aku risaukan...

Ya Rahman,
kau maha pengasih, engakau lindungilah aku daripada sifat putus ase...
hindarilah aku daripada sifat kecewa jika tidak mendapatkan dunia...
jauhi la aku daripada perasaan dukacite...

Ya Rahim,
engkau tenangkanlah hatiku yang gundah ini,...
engkau tenangkanlah hatiku yang perih ini...
engkau tenangkanlah hatiku yang sayu ini...

Aku tahu dugaan yang engkau berikan adalah yang mampu untuk aku tanggung...
Aku tahu amat sedikit jike hendak dibandingkan dengan orang lain di dunie ini...
ade hambamu tidak cukup makan, bahkan aku sentiase ade...
ade hambamu tidak cukup pakai, bahkan aku sentiase ade...
ade hambamu yang tidak tidur lena, bahkan aku tidak pernah ingat akan mereka...
ade hambamu yang tidak berkeluarge, bahkan aku cukup tetapi diuji mungkin seketika...
ade hambamu berjuang untuk hidup, bahkan aku sentiase cukup pancaindera
tetapi mengape aku sering berase gundah....

Ampunilah doseku YA TUHAN maha pengampun...
kasihanilah aku YA TUHAN maha pengasihani...
kurniakanlah aku hidayah YA TUHAN maha pemilik hidayah...


aku dilanda musibah...
banyak terbeban di bahuku....
berat aku rase untuk semue...
rapatkanlah ape yang telah jaoh dariku..
huraikanlah ape yang tersimpul dalam hidupku...
jernihkanlah ape yang keruh dalam jiweku...
suluhlah ape yang gelap di jalanku....

setiap derita pasti Tuhan akan membalasnye jika bersabar...
duhai diri, makin besar ujian, makin besar ganjaran Tuhan untukmu...
maka tidakkah engkau berase beruntung untuk terus diuji...
kerana pasti ada sesuatu yang Tuhan janjikan untuk itu...

Ya Allah, janganlah engkau timpakan musibah kepada orang lain kerana dose2 yang telah aku lakukan, janganlah kau berikan ujian yang berat kepada orang lain kerane dose2 ku yang lalu...kau kasihanilah mereka....ampunilah doseku jike aku berbuat, ampunilah doseku jike aku terlalai,...kasihanilah kedue ibubapaku sepertimana mereka mengasihani aku di mase kecilku... .

YA ALLAH!!!!.....







Thursday, March 7, 2013

what??

Assalamualaum,

mcam bese la, before balik nie nak la update pe2 kat dalam blog aku nie...kalau boleh majuk, dah lame blog aku nie majuk kan...sory2 ye anje...dalam diam, minggu nie dah nak abis...kene rancang betul2 pe yang perlu ade and beli...sebab minggu depan nak mule bertugas dah.....woi2, bangun2...aku cam tido lagi je nie....citer nie agak lame dah kot,...still jadi pengapit tok my cousin hari tu, tapi yang kebetulannye, sib bek pengapit pengantin yang pompuan pun pakai baju kaler same...so, tak di rancang nampaklah sedondon kan...hihihie...nie gambar sekitar wedding sebelah lelaki....chill out!!....9cam tak dok citer lain kan)...kesukaan kehatian keakuanla....huhuhuhuh...

 kebetulankan...


nie ngan makcik aka amay aku...( pic amek dari blog adic aku )...

Wednesday, March 6, 2013

Betul ke??...

Asslamulaikum..
nak balik umah dah,..mood not good sangat la today...sedaye upaye jugak fight for myself la..pe2 pun cube yang terbaik untuk life nie.....nak balik cepat tapi entry la sikit pe yang aku jumpe nie.. so, betul tak??...cer tanye...

1. Apabila seseorang itu terlalu ketawa terbahak-bahak biarpun hanya perkara kecil yang langsung tidak lucu dan kelihatan bodoh, dia sebenarnya seorang yg mempunyai jiwa yg sangat sunyi.

2. Sekiranya seseorang itu banyak tidur, diaorg yang kuat bersedih.

3. Apabila dia kurang bercakap tetapi pantas dalam berbicara, bermakna dia menyimpan seribu rahsia.

4. Sekiranya dia sukar untuk mengeluarkan airmata, dia seorang yg lemah.

5. Kalau senang menangis meskipun benda yg kecil sahaja, dia seorang yg berhati lembut.

6. Dan sekiranya dia cepat marah biarpun perkara sekecil kuman, itu bermakna dia perlukan kasih sayang.

Bukan mudah nak memahami orang lain kan, kadang2 yang luar tak menggambarkan yang dalam...kalau cek diri kite sendiri pun, mungkin tu yang berlaku...walaupun bukan tepat....teruskan kehidupan kerana anda mampu, mengadu kepada yang berhak menerimanya...bukankah doa senjata utama kita....orang yang kuat adalah orang yang tidak pernah berhenti daripada diuji dalam hidup dan dia sedaya upaya untuk menghadapinya...
pernahkah engkau diuji sehingga begini rupa...
Tuhan tidak menduga kite diluar kemampuan kite... 
 
wahai diri...wahai diri..dengar nie..., jika engkau rase besarnye ujian yang Tuhan berikan kepada engkau...ingatlah orang lain...adakah besar ujian yang tuhan berikan kepada engkau, atau lebih besar nikmat yang engkau perolehi daripada yang lain...renungkanlah...
~ inginkan kedamaian ~

Rezeki..

sekolah intrim aku..
 
Assalamualaikum..

Bersyukur sangat, diberikan kesihatan...rezeki..
banyak sangat rezeki yang Tuhan bagi kan....nikmat mana lagi yang kita dustakan..
so, tak pandai2 nak bersyukur (warning untuk aku la nie)...
Alhamdulillah, dapat panggilan daripada JPN Negori Sembilan, hari khamis minggu lepas, katenye soh lapor diri untuk guru intrim...sujud Syukur ya Allah, sesungguhnyanya engkaulah MAha memberi dan memakbulkan doa...hari2 sujud dan minta rezeki kepadaMU...kekalkan nikmat iman dan islam dalam diriku nie ya Allah...then, hari jumaat pergi taklimat untuk terima surat tawaran daripada pengarah JPNN9...perghh, terkejut jugak, dapat sekolah yang betol2 powerrss....so, pergi la lapor diri and jumpe HM ( panggilan untuk pengetua )...mintak kat HM tangguh mula bertugas sampai 12 hb and HM luluskan...aku, teruskan lah berkhidmat as RA sehingga abis minggu nie and get ready to install barang2 kat umah warden sekolah hujung minggu nie...segala puji bagi Allah,...tetapkanlah imanku ya Allah...huhuhu....

continues wat kerje...