kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Wednesday, July 17, 2013

Ceramah Pecutan Terakhir SPM/PMR -STARS-

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer...InsyaAllah, dapat ape??...haaa, anda jawab sendiri ye...saje je nak post aktivit yang aku buat sehari sebelum ramadhan lepas....aku dijemput bagi sedikit talk baru2 nie bersame rakan aku di Sekolah Tun Abdul razak kat Bagan Datok...Alhamdulillah, rezeki sehari sebelum Ramadhan...Sebenarnye, sekolah nie sekolah zaman pra remaja roomate aku sekarang nie,..mase praktikal pun dye buat kat sane dengan title Ustaz Hafizan...sesi ceramah tu tak lame, dalam sejam setengah lebih kurang la, tak sampai pun...guru kaunseling sekolah tu minta untuk kami share berkaitan pecutan yang boleh dilakukan oleh pelajar-pelajar yang nak menghadapi exam tak lame lagi...so, malam tu sediakan slide ringkas yang more to bagi kesedaran kepada pelajar tentang status mereka dan paling penting terhadap ape yang telah mereka lakukan sebelum nie...betol ke tak ape yang korang buat, supaya mase berbaki nie anda akan tahu ape yang nak diperbetulkan sebab ramai diantara pelajar cube melakukan dan perbetulkan sesuatu yang mereka sendiri tidak sedar dan kurang pasti di mana silap sebenar...selit2 kan dengan sedikit motivasi dan peransang untuk mereka lebih bersemangat....Alhamdulillah, Tuhan permudahkan dan lancarkan hari kami di sana....moge dengan perkongsian yang diberikan dapat memberikan impak kepada anda...jika tidak banyak, sikit pun jadilah....love you all...InsyaAllah, ade rezeki kami akan datang lagi...terima kasih cikgu...

p/s : Pic memang takde dalam simpanan...kalau dah dapat nanti aku akan upload untuk tatapan anda..(itupun kalau ade yang nak tatap blog nie..huhuhuhu...)

Jom SELAWAT banyak-banyak...

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer. InsyaAllah dapat pahale...Jom same2 ucap sebanyak2 pujian kepada Tuhan penguasa Alam...ALhamdulillah, segala puji bagiMu Ya Allah, Tuhan pemilik hari pembalasan dan hari akhirat...sape2 yang belum amalkan untuk dapat pahale extra, aku ade sesuatu nak kongsi....berape banyak kite selawat dalam sehari...sape boleh kire...kalau kire2 la secare asasnye, mungkin dalam solat je kan...itu pun kalau solat kite penuh 5 waktu, kalau tak...mungkin kiraan selawat tu makin kurang...siape sedar dengan amalan yang ade sekarang pun, nampak gayenye belum tentu dapat ke syurga Allah...so, mari same2 cube dapatkan syafaat Rasulullah kelak dengan jadi umatnya yang paling banyak berselawat kepadanya...kalau selawat tu duit yang boleh membeli syafaat Nabi, sape yang tak nak kumpul duit banyak2 supaya dapat beli syafaat tersebut,...(perumpaan untuk yang tak berape nak faham apa yang aku cuba nak explain sekarang)....aku nak kongsi satu teknik supaya kite terbiase dengan sendirinye untuk berselawat...terus terang kate, mula2 memang ase macam berat je, tapi dah lame2...InsyaAllah anda boleh....kalau anda teringat untuk berselawat, anda cuba luangkan mase mungkin dua ke lima minit untuk berselawat secara berterusan...kalau anda dapat kire lagi bagus...mungkin 30 atau 50 ulangan....then, berhenti teruskan kerja anda....tak susahkan, 5 minit tambahan untuk berselawat ke atas Nabi tanda kita sayang dan ingat pada Baginda Rasulullah...cer buat kire2, selain daripada solat, berape banyak selawat yang anda boleh berikan kepada Baginda....sifir die mudah je...24 jam sehari x dengan 6o minit = 1440 minit...so, kalau anda berselawat tanpa henti untuk 5 minit membuatkan baki hari anda kepada 1435 minit...urmmm, banyak lagi mase yang ade, kan dan tak rugi nak buat...lagi untung ade la....actually, terlalu banyak care sebenarnye jika kite mahu,..biarlah sunnah Baginda hidup dalam kehidupan kite meskipun Baginda tiada lagi....nak ingat kat Nabi kalau boleh setiap detik mase, setiap tindakanla ye...ini lebih kepada nasihat untuk aku sendiri jugak...
...jom SELAWAT....

Tuesday, July 16, 2013

Hati yang berbolak balik..

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer. InsyaAllah dapat pahale...hari nie lewat sikit sampai ofies, tido kejap2 je malam tadi tak tahu ape yang tak kene...nak kongsi ke??..awal ramadhan nie, macam2 yang aku fikir,..dulu tak berape nak fikir sangat hal yang kecik2 pun tp sekarang dah fikir semule...urmmm, mungkin dulu nak fikir tapi mungkin makhluk Tuhan yang kompem2 dok menghasut aku ke arah yang tak betul tu yang buat aku tak jadi nak fikir ape patut aku fikir..ye ke dak...haaaa, kenape mate korang juling, mesti dok terjemah pe yang aku tulih nie kan...so, jangan la wat keje tak berpaedah tu...kalau tak faham, xpayah nak poyo sangat bace banyak kali yer....Tuhan Maha Besar dan berkuasa atas tiap2 hati hambanya...Maka, mari sama2 mohon dengan penuh ihklas moge kite ditetapkan dengan jalan yang lurus...lagi satu, aku mohon jugak tetapkan hati aku untuk sentiase tetap menyayangi si dia dan si dia pula tetap akan menyayangi aku...waaahhh, berjiwang pulak kan....adoyaii, pe salahnye kan, sekali sekala...ade terbace tulisan somebody ni, katenye tak kira la hendak seribu darab ngan seribu daye ke, usaha la sejuta care sekali pun, kalau Tuhan dah kate Kun Fayakun...faham2 je la kan...kite merancang and perancangan tu bagi kite amatlah hebat dan sempurna la sangat..( memang tak sempurna pun, lebih kurang macam dah janji segale bagai la...klu susah nak faham contohnye macam vedio janji budak yang kaple baru seminggu lam you tube tu..)....kan dah segale bagai dah...tapi tetap the best planner is Allah yang Maha Besar...jadikan kecewa and semue kesedihan tu macam hujan, lebat ke, renyai ke, lame ke, kejap ke, siang ke, malam ke tapi tetap akan berhenti....so, nasihat kepada adik2 yang berblog and aku terbace kisah sedih korang yang ditinggalkan and meninggalkan or sepi tanpa berita tu....udah2 lah, sedih tu memang boleh sebab sedih nie ciptaan Tuhan, tapi janganlah berpanjangan or sampai entry korang buat tu berderet2 je cerite pasal kesedihan korang ditinggalkan oleh kekasih hati...cuba salurkan kesedihan korang tu kepade yang sepatutnye....menangislah atas tikar sejadah,.....aku pernah mendengar kuliah daripada ustaz yang katenye " Kalau nak memhonon ape2, mohonlah kepade Tuhan, keluarkan la air mate apabile memohon sesuatu, kalau tak boleh keluarkan air mate, maka berbuatlah seolah-olah kamu menangis"...thanks ustaz, sebab memang tengah dipraktikkan...amacam, ade faham tak sekarang...uishh, tadi ase macam nak tulih ckit jer..nie dah terpanjang pulak...so, selamat melalui siang ramadhan dengan penuh ihklas...


Monday, July 15, 2013

Kebahagian itu...

Jika Allah hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang, dia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun. Jika Allah menghalang kebahagiaan kepada seseorang, dia tidak boleh dihulur oleh apa-apa tangan sekalipun.

- Dr.Maza -

Cinta Terakhir...

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer. Amcam puase, k tak?...harap kengkawan yang terbace post nie dapat pe yang dihajatkan kan setakat nie, dan jangan berhenti berharap ye...dan aku lak, moge2 aku akan tergolong dalam golongan orang yang paling beruntung ramadhan kali ini...huhuhuhu..so, jom layan lagu...bile dengar lagu nir, terus terpk nak boh dalam blog nie,...owang cakap klu dah berhajat, bek kite buat...mane la taw tak kesampaian nanti...kang kempunan pulak 7 keturunan nak post lagu nie kan...(pe yang ke laut melalut aku nie...)..layan je la...moge kesudahan yang baik untuk kisah aku ni...pe2 pun jangan ragu dengan ketentuan Tuhan...cekidaot...


Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Korus
Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Ulang korus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Ulang korus

Lagu/Lirik: Hafiz Hamidun
Artis: Aiman

I
I
I
V
klik kat tajuk lagu...cer try...

Saturday, July 13, 2013

Hampir separuh usia kehidupanku..

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer, InsyaAllah dapat pahale...Harap2 bulan Ramadhan nie kite semue diberi nikmat kesihatan untuk memperbanyakkan amalan,...pejam celik, hari demi hari berlalu...tanpa aku sedar, aku semakin hampir dengan umur yang mungkin aku boleh katekan separuh usia kehidupanku...itu pun kalau takdir menetapkan aku hidup untuk 5o tahun...jika kurang daripada itu, aku sudahpun hidup lebih daripada separuh usia aku...fuhh!! senak dade bile ingatkan semue nie....aku xbanyak mase dah dalam kehidupan nie, amalan pun tak tahu kemane...kalau muhasabah diri balik, dengan amalan macam nie, mana mungkin boleh ke syurga Allah....Ya Allah, ampunkan lah dose2 aku, dari sekecil2 dose hingge sebesar2 dose yang telah aku lakukan...ampukanlah dose2 yang sengaje atau tidak sengaje aku lakukan...dan ampukanlah dose2 ku yang kau lebih mengetahuinye....Kite merancang, dan Tuhan juga merancang, tetapi DIA lah sebaik-baik perancang....moge dengan baki umur yang ade, aku mohon sangat2 supaye seluruh kehidupan aku mendapat keredhaan daripada Allah..InsyaAllah....fikir2 balik, ape yang aku dah buat dalam separuh umur aku nie, banyak sangat yang salahnye, kurang sangat yang baiknye, malu jugak pade diri sendiri...kenape aku jadi macam nie, kenape aku macam tu....kadang2 tu, banyak sangat dah menyesal, tetapi selalu jugak ulang mende yang same...ulang dan ulang...ke manakah aku bile dah hampir separuh usie kehidupanku...

I
I
I
V
jahilnye aku tentang kehidupan...

Salam Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer...tak terlambat rasenye nak ucap salam ramadhan tok semue kengkawan bloger....InsyaAllah, betulkan niat dan rebut peluang yang ade untuk peroleh ramadhan yang terbaik sepanjang umur pada kali ini...mane tahu tak jumpe dah ramadhan seterusnye...jom ramai2 pergi terawih,..cop2...nak share ngan korang pasal terawih nie leyh,..ade yang cakap macam nie...

1. Terawih sunat je kan, tak buat pun tak pe..
2. Alaaa, terawih nak pergi masjid, tapi kalau solat fardhu xnak pulak...
3. Terawih kat umah pun boleh kan..
4. Esok la buat terawih, kan ade 29 malam lagi...and so on laaa...

dan juga mungkin banyak lagi la alasan yang kebanyakan orang akan buat mengenai terawih nie, tapi ape2 pun tepuk dada tanye la iman yerr...jawapan yang terpikir untuk alasan2 yang penah denga kat atas tu lebih kurang macam nie..

1. Memang la terawih tu sunat, kalau ko buat ko yang dapat pahale kan...bukan aku...klu ko tak buat pun bukan aku dapat dose pun...kaaannn...
2. Amboihh, yang pergi masjid aku..bukan ko, atlest isyak aku jemaah kat masjid...ade jugak satu solat fardhu kat masjid...
3. Boleh je, buatla kat mana2 solat terawih nie, nak lagi afdal buatla jemaah kat masjid, boleh kenal JKKK masjid..
4. Kenape tak cakap bulan ramadhan tahun depan kan ade lagi...ishkkk..what ever la oii...


I
I
I
V
Jangan lupe perbanyakkan amalan dalam bulan ramadhan yer...

Wednesday, July 10, 2013

Rembau MOst wantEd yaoww..

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer. Syukur banyak2 kepada Allah, Alhamdulillah, segala urusan dipermudahkan...Semalam, hampir seharian berada di Rembau,..aku menunggu agak lama jugak la di hadapan, di dalam, kiri dan kanan pejabat YB Khairi Jamaluddin di Rembau..Hasrat untuk berjumpa dengan YB memang dah lama terbuku dihati...ade sesuatu yang ingin dibincangkan dan aku memerlukan pertolongan orang sehebat YB nie...dengan bantuan daripada sahabat aku yang memang rembau most wanted punye penduduk, dye banyak usaha untuk cuba dapatkan maklumat bile YB KJ akan berada di pejabat perhubungan BN di Rembau...perjalanan aku bermula pada hari isnin, mule2 ke Teluk Intan atau lebih spesifik lagi ke Bagan Datoh, untuk bagi sikit talk atau perkongsian dengan palajar SPM SMK Tun Abdul RAzak..Ceramah start kol 1 lebih kurang habis sejam setengah kemudian,...bergegas jugak la ke stesen bas teluk intan, tapi tiket bas malam je untuk ke seremban...ape lagi, tak fikir panjang aku and roomate terus tekan minyak ke tanjung malim....sesampai je tanjong malim terus amek ketapi ke seremban.....terus terang la kan kat korang, nie fes time aku nek tren ke seremban, lame tak lame jugak la, makan mase 3 jam lebih2 sikit kot...berape kali tertido pun aku tak pasti....malam tu, adik akim datang jemput aku and aku tido umah dye semalam...esok menapak kat pejabat YB kol 10 and staf kat dalam cakap kene tunggu sebab YB dah tukar mase, dyorang soh datang petang....dah aku pun tak fikir panjang mase tu, almaklum...akal aku ni pn tak la panjang sangat...aku terus tunggu tanpa register, sambil2 tu duduk kat kantin mak akim nie, bantu2 ape yang patut....lepas zohor pergi balik, tup2 dah berduyun2 orang kat dalam pejabat...perghh, aku pun pergi la register and dapat no 33...perghh, ramai tu...nak ke YB denga citer aku nanti...tunggu dengan penuh harapan,...YB sampai je depan pintu, aku senyum lebar2 and sambut le macam penyambut tetamu...huhuhu, harap2 ade harapan....akhirnye dapat bertemu walau pertemuan tu singkat sangat, aku cuba explain sebaik mungkin, mase suntuk sangat aku tak tahu nak mula dekat mane and akhir kat mane,...citer mane yang sempat je...and last YB panggil pegawai khas dye and minte tolong buat surat untuk aku....fuhh!!..lege la jugak, walau tak tahu kesudahan dye macam mane, tapi nak cakap satu mende la...memang terbaiikkk la YB KJ....peramah and mudah melayan kerenah rakyat...aku bukan nak mengampu or macam setengah orang cakap nak jd ma*&i kan, tapi bile ade kat depan mate, memang nampak aura sebagai pemimpin tu...so, kate pegawai khas YB, dye akan buat surat sokongan daripada Menteri Belia dan Sukan kepada Menteri Dalam Negeri, dan last sekali dye kate dye akan cube aturkan pertemuan dengan YB Dalam Negeri...usaha pun dah, and mencuba pun dah,,,tinggal lagi, tawakal dan doa banyak2...aku amek bus balik TM kol 6 macam tu, then tukar bas kat pudu jam 8 lebih kurang...sampai je dekat TM, kengkawan sume tak dapat dihubungi, aku pun walk away la ke kampus lame daripada pekan and tunggu shuttle bas...dekat sejam lebih tunggu, bas gerak kol 11 and sampai la kat kolej yang di rindui..huhuhuhu...letih kot, rase mok tidor saja...

 pejabat YB KJ...Menteri Parlimen Rembau..


 Kereta YB KJ

 memang ramai sangat Rakyat yang jumpe YB..

Sempat la bergambar dengan YB before balik...(gaye rambut aku pn dah macam ape, menunggu hampir beberapa jam..tapi takde la lame macam tunggu giliran kat hospital kerajaan)

Thursday, July 4, 2013

Makin jauh..

Assalamualaikum wbt

jemput jawab salam kat atas yer..makin jauh je rase, jauh dengan ape yer...ntahla, tak tahu nak cakapla,..perasaan tu timbul dalam benak hati ini....mungkin ke perasaan je, mungkin tidak....nak abaikan je, tapi makin kuat rasenye.....makin tak nak layan, makin rase tu datang...sape2 leyh bantu aku....FYAI, for two days nie i will work alone at ofis, my ofis mate sumer pergi bengkel lagi untuk kajian...Dr. cakap nak hantar 2 orang je, teammate ade 2 orang..so, yang pergi dyorang je la..yang aku nie kene tinggal, kenape tak hantar 3 orang kan...sebabnye kalau hantar 3 orang nanti takde orang buat kerje2 at pejabat....aku nie dikorbankanlah untuk tidak pergi, lagipun aku memang ade hal untuk hari sabtu nie,...so, besar kemungkinan aku tak dilepaskan pergi sebab aku tak dapat nak join bengkel hari sabtu tu....positip2, yang aku nak share kan ngan readers sumer ialah plizz be grateful owez wit what you have,...tak salah nak mengharap ape yang mendatang, tetapi sentiase lah bersyukur dengan ape yang ade..Tuhan kan dah janji kalau kite bersyukur Dia akan tambah lagi and lagi....tersentap bile mengoogle sebelum nie and terfoundla gambar nie...syukur Ya Allah, aku sentiase mengingkari suruhanMu, tetapi Engkau tetap belas kasihan terhadap aku, hambamu yang hina ini...so, what do you think about him??...

I
I
I
V
berikanlah dye kekuatan untuk kehidupan sementare ini...

Selamat Mendidik kepada Sahabat..

Assalamualaikum wbt

Jemput jawab salam kat atas yer..Alhamdulillah, termakbul jugak hajat nak jumpe membe2 sebelum dyorang berlepas ke sabah pagi 2 Julai lepas...seyes, berhajat sangat nak jumpe korang...almost of you know my story kan, sape yang tak sedih tengok kawan2 berjaye menjadi pendidik, mean postingla, tapi aku even strugle gile2 mase kat universiti dulu tapi tak dapat nak merase ape yang korang rase sekrang...mak aku cakap, bukan rezeki lagi, Tuhan dah tetapkan rezeki masing2....so, work hard for your own life...aku sampai kat Pearl international Hotel jaml 12.30 kalau tak silap...and terus nek jumpe kengkawan kat dalam bilik...even ade yang tidoe dah sebab kene bangon awal kol 3 pagi tapi sempat jugak borak2 ngan abu and faris...kol 3 pagi lebih2 sikit, semua dah siap mandi and tunggu kat looby hotel tuk berangkat ke Klia...perghhh, bestnye nek MAS,..aku ikut si Faris ngan kereta yang baru dye beli 2 bulan lepas and follow bus pergi Klia....Faris nie ade tujuan, sebab nak menghantar tunangnye sekali...(aku sempatla sekeh dye due tige das sebab sorok ngan aku yang dye dah bertunang)....huhuhuhuhu, anyway congrate, bertunang jugak ko yer...and kat airport jumpe la kawan2 yang lainn, sarah, lin, bella, kosni and ramai lagi la....tahniah wat semue, jadilah pendidik yang ihklas ye, buat kerje ngan baik, biar berkat rezeki yang kite dapat...jumpe lagi kalau panjang umo and ade rezeki.....adios...
I
I
I
V
 nie jam kol 3 pagi...xsempat2, nak bergambor dah kan...

 Faris dengan tunangnye Bella...

 yang belakang tu kosni...(nape la dok celah macam tu...)

 khusyuk gile bergambor sampai tertido....

 abu...ya...lin...muni....aku.....mail lambong...

selamat jadi pendidik yang cemerlang kengkawan...

KLia.....

Assalamualaikum wbt

Jemput jawab salam kat atas yer. apa khabo semue, harap2 semue sihat la yer...ape yang berlaku ye beberape minggu lepas, ape yang menarik yer...cer kongsi sikit dengan owner blog nie...mesti ade yang best, tapi mesti de yang tak best jugak kan....so, tu la warna kehidupan kan, klau satu kaler je, tak best jugak kan...moge dengan ape jue yang berlaku, tidak lain tidak bukan untuk kite dapatkan keredhaan daripada Tuhan...minggu lepas antara minggu2 yang agak bz jugakla bagi aku...tak mo tulih panjang2, 30 and 1 Julai lepas, aku dizinkan untuk menjayakan salah satu daripada kerja research aku nie...aktiviti nie menjemput beberapa kategori orang yang berlainan jawatan, daripada yang berprofile tinggi hinggalah kepada wakil2 organisasi tertentu untuk membincangkan hal yang  agak confidential jugak la...mungkin yang membace nie pun tak faham kan....so, tak perlu faham pun sebab tak masuk exam spm mahupun exam upsr...huhuhuhu...aktiviti nie dijalankan kat Hotel sama-sama, KLia....well done to all, thanks for your cooperation and effort....good job and till we meet again lah...hopefull, research yang sedang dijalankan dipermudahkan oleh Pemilik Seluruh Alam...kreadit to hanip jugak sebab sudi tumpangkan and hantar aku ke Pearl International Hotel kat jalan klang lama malam tu....kat sane de kawan2 yang akan flight pagi tu untuk g posting ke sabah....before tu hantar kawan2 RA daripada perlis naik bas kat Putrajaya Sentral...rindu kat korang semue, t de mase jumpe lagi yer...bye2...

 Prof. Zarida bagi taklimat..

 reseachers and ras yang datang..


 Dr. Uzi bagi taklimat untuk aktiviti FGD keesokannye..

 team ras UPSI...caiyookkk...

 ni la hanip...thanks a lot...

 nie group FGD untuk kluster pendidikan...

 aku ngan Dr. Aziz jadi pemerhati bebas jer....( act aku ni runner mase program nie..huhuhuhu..)

 taklimat akhir sesi....banyak input yang dapat...


 jalan2 time..huhuhuhu,...

 sempat jugak tangkap gambar...nie pun dah dekat maghrib dah...

 cer tengok yatie tu...due dari kiri...adoyaiii, tak jadi nak buat kulit album, ade ke tunjuk 'peace' lak...

 yatie ngan fatimah...

 tak habis2 ngan 'peace' dye....

 hanip and atikah....ehem2, ade ape2 ke yang disorokkan...