kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Wednesday, October 16, 2013

Salam Aidiladha

Assalamualaikum w.b.t

jemput jawab salam sambil makan kueh raye...huhuhu, amacam cuti raye kali nie, mungkin ade yang tak cuti jugak kan...tapi pe2 pun belum terlambat nak ucap selamat hari raye korban....semoge kite menghayati sebenar-benar erti pengorbanan sebagai seorang muslim dan hamba Allah dalam kehidupan kite...dunie2 ini sia-sia je melainkan orang-orang yang tahu menggunakannye untuk hari yang kekal nanti....berape banyak ye lembu atau kerbau yang di korbankan di kawasan and...sile share dengan aku yer...saje nak tahu je....

Cuti

sampai hari nie, tapi petang nie masuk ofis jugak sebab nak siapkan beberape perkare yang belom siap lagi...name pun kerje kan, mane penah habis...rindu kat mak...urmm, maaf  mak, belum sampai masenye untuk senangkan mak lagi...almaklum, mungkin mak lebih memahaminye...InsyaAllah, harap2 dengan doa mak, suatu hari nanti aku akan berjaye macam orang lain and akan senangkan mak....ameenn...

tajuk

research macam dah dapat, tapi tak tahu macam mane nak tunjuk kat SV...nak bawak tajuk je ke, ke nak bawak proposal??....kerangke kerje???....ape tu, adoyaiii...dah belajar kan, tapi macam mane nak praktikal kan semuer tu....malu bertanye, sesat jalan kan....dah berjute kali dengo pepatah tu...tapi tak faham2 lagi...so, minggu ni kene mule menulis dah....aktiviti survey mennyervey jurnal2 dalam web pun tak pernah abis, pe taknye...bukenye 5 minit, yang lain2 dok teok you tube and segale bagai yang tak pernah buke...mase nak buat keje tu la macam2 idea baru and web nak dibukenye....YA ALLAH, kuatkan lah hati ini....

I
I
I
I
V
caiyokkk3x....semangat3x.....

 nampak macam orang tue tak...tue dah aku nie oiii...

ngan abg ipar...macam kat oversea...kan3x...amacam baju raye warne kuning...sesuai tak?


 sedare mare bertandang ke rumah....makan2 joomm....



 malam raye...teknik kukur kelape yang mungkin betul....agak2???


nie artis korea mane lak nie...huhuhuhu...

Wednesday, October 9, 2013

saya sudah kalah..

Assalamualaikum w.b.t

jemput la ye jawab salam kat atas...thanks a lot kak Ogy yang selalu bawak nasi lemak untuk aku..(..bukan belanje taw, tapi masuk buku 555...sape ingat lagi buku nie..)..baru je lepas bekpes nasi lemak tanpe kerang...selalunye ade kerang, tapi kak Ogy cakap hari ni kerang habis awal sebab ade orang beli berbungkus4...banyak kan...eerkkk...sendawe and say Alhamdulillah....

semalam

balik kerje pun dah petang....sampai umah je terus salin baju and gerak pergi rumah sewe yang baru, kali ni sewe rumah agak jauh daripada Proton city....bukan agak la, tapi memang jauh....huhuhuhu, ape kan daye kan...hidup kene berjimat, rumah kene cari yang murah, yang boleh masak...and so on la...satu bilik jugak la aku dok basuh, daripada kipas kat atas syiling sampaila lantai bilik....huh!!..penat kot...ape2 pun bilik baru dah siap sedia untuk di enter kan barang2...mungkin hari nie kot, tak pun bile2 yang sesuai sebab tak sanggup dah nak bayar kolej yang agak mahal nie....(..sebenarnye nak mule kan suasane baru jugak..ase macam stuck je duduk kolej..hihihihihi...)

dekat

jam 9 jugak la siap mengemas, membasuh, mengelap dan mengemop...aku pun strait ke rumah,..ondway je, bunyi rantai moto memang mengerikan...(..greekkk...greekkk..)...itu tandenye mintak service la tu...aku pun ronde2 la cari mane2 kedai motor yang still open.....sib bek ade, risau jugak dengan kondisi motor yang tak sihat tu...(,..bile la nak sihat kan, tak cukup duit lagi nak sihatkan ko wahai my gf...)....sekali tukar minyak hitam and service la rantai ape yang patut....sekali time2 ngah tunggu uncle chinese tu buat ape yang patut...satu ayat keluar daripada mulut dye yang buatkan aku tergamam la sekejap..."saya sudah kalah...saya betul2 sudah kalah..."...kalah sebab ape eak...aku pun lost kejap, ape yang dye maksudkan...korang pun tak tahu kan kalau aku tak citer....dye kate dalam bisness...dye dah kalah dengan kedai2 yang ade kat sekeliling...dye kate lagi dye susah nak cari makan and tunggu kedai2 lain tutup barulah dye dapat customer...siannye kat uncle tu, tone suare dye kejap naik kejap turun...ye la kan dengan dunie macam sekarang nie...macam2 dah mahal, dye nak tanggung anak bini lagi...sabar la uncle ye,..aku pun fokus melayan luahan hati uncle tu, ye la kan make sure jugak la jadi customer yang membantu, lagi2 tempat dye mengadu...lagi pun maybe aku customer last dye malam tu....dye pun nak tutup kedai dah....

moral

of the story is don not give up in your life, coz every body also fight for their life like you...kalau orang lain pun berjuang, ape alasan anda untuk tidak kan...

I
I
I
I
V

Tuesday, October 8, 2013

tak boleh memaksa....

Assalamualaikum w.b.t

jemput jamah salam kat atas...Alhamdulillah, semakin tenang...urmm, pe eak nak buat sekarang...keje macam banyak tapi tak tahu nak buat ape...macam mane tu...faham tak...mesti tak kan...so, jangan tak siuman sangat untuk cube faham...hari khamis nie ade bengkel penulisan untuk pelajar master...adoyaaiii, tak dapat pergi sebab kena pergi UPM untuk analisis data research...urmmm, kadang2 kene korbankan sesuatu untuk dapatkan sesuatu yang lain...dengar tu!!...setiap pilihan perlukan pengorbanan kan...dan setiap pilihan yang dibuat, kite perlu bertanggungjawab ke atasnye....dan yang paling penting, kite berhak memilih yang terbaik untuk diri kite...dan juge kite layak untuk dapatkan yang terbaik...ape2 pun, harap next time ade lagi bengkel macam tu...semalam aku dah jumpe SV aku...banyak pencerahan yang diberikan untuk meneruskan mod A nie...fully research habaq hang...untuk permulaan, cube cari kecenderungan bidang yang kite minat...InsyaAllah, kene ikut proses dan step, sebab menuntu ilmu tu kan satu proses yang berkembang..mesti ade peningkatan dari mase ke semase...well done myself,..bagi kreadit sikit kat diri sendiri yer...jom...cekidout...

I
I
I
I
V

Mungkin ini jalan yang engkau mahu....



aSSalamualaikum w.b.t

jemput ye menjawab salam...bangon pagi2 kene semangat...kene mintak ampun dengan Tuhan atas segale dose yang bertimbun2 nie...ye la, ajal kan tak tahu bile akan tibe...moge2 terpelihare dari azabnye...walaumacamne pn, lagu tetap leh layan...semangat2 jugak, tapi layan lagu sedeyh sikit pagi2 nie...jom cekidaout..


Aku tahu ini semua tak adil
Aku tahu ini sudah terjadi
Mau bilang apa aku pun tak sanggup
Airmata pun tak lagi mau menitis

Alasan yang sering kali ku dengar
Alasan yang sering kali kau ucap
Kau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku

Chorus

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas tak berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati

Mungkin ini jalan yang engkau mahu
Mungkin ini jalan yang kau inginkan
Kau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa, ceritanya apa, aku tahu

Ulang Chorus 2x

Ku terima walau sakit hati

I
I
I
I
V

Monday, October 7, 2013

kosong..

Assalamualaikum w.b.t

jemput jawab salam...tengah hari yang mengantok...adoyaii, beratnye kelopak mate aku nie..mengadap laptop,...mengadap kerje yang tak pernah habis...kerje memang tak akan habis, sebab lepas satu akan datang satu yang lain...so, jangan mimpi la tuk kerje boleh dihabiskan..

kosong

rase perasaan sekarang nie, tak tahu la kenape...pernah jugak rase kosong, tapi tak sekosong saat ini...urmmm, ape jugak la hari-hari yang di isi oleh aku kat sini kan..aku pun tak tahu...padahal memang banyak je yang aku buat...aku bekerje, mengajar, berbengkel, bermain, berkawan tapi still ade rase yang kurang...tak tahu la kat mane...rindu la zaman2 berdegree dulu....ade ramai kengkawan satu kelas, boleh main2, boleh mengacau and so on...tapi sekarang dah tinggal sejarah, yang lain semue dah bekerja...kebanyakkannye dah ke sekolah...menabur bakti kepada anak bangse...

tapi

aku  masih di sini,..seyesla...memang rase kosong...pe2 pun aku ade banyak lagi tanggungjawab yang aku kene tunaikan...so, sape boleh teman aku sekarang...rise up you hand...ermmm...jap3, ramai sangat la nak teman, nak pilih sape eak....ok, deal....you....who??...you la..who are oready reading my blog....yup, exactly, its you....please stay beside me right now...thank you...let's cekidout...

lunch tuk hari ni....
I
I
I
I
V

Spss make me CRAZY...

Assalamualaikum w.b.t

jawab salam ye, dapat pahale ape...kan2...ape khabo teman2 di luar sane...harap2 sihat yop...begituu...hari nie badan tak berape sihat la rodong...dok berair cond lak lagi dalam ofis kan...so, berdarah sejuk la aku hari nie...ape2 pun tak makan ubat pun boleh bek, sebab nie demam rindu...acececeahh..

kelas

silat sabtu lepas aku rase macam fun giler...best tak tentu pasal, terpikir jugak, adakah tande2 aku akan jumpe hanye beberape jumaat lagi,..janganla, dose banyak sangat nie,...ase takat mane je buat kebaikan,...jangan kan nak buat pahale tambahan, yang wajib pun dah berlompong-lompong dah...Ya ALLAH, sekarang baru nak ingat kan...urmmm, minggu ni dah masuk minggu ke 4 mengaja tok subjek ko nie...macam semester lepas jugak banyak kerenahnye, tapi seyesly tak puas hati bab kehadiran...sape2 yang tak hadir t aku bagi B kang baru taw...tak pasal2 je jadi tak cantik transkrip korang kan...(...darah memang tengah naik time nie, nasib bek sempat pergi amek wudhuk...amacam kuat sembang tak...)...so, pliz la adik2 yang tak dapat datang tuk bagitaw sebab ketidakhadiran anda...senang nak buat kire, bukan ape, sebagai abang haruslah ade perasaan risau kaannnn...

itu hari

sabtu punye cerite,...semalam punye cerite lagi best,...dengan pengaruh kuat dari seorang 'kawan', aku pn attend bengkel spss...waduh2, koknye sangat teruje gue...memang best, lagi2 fes2 step tu...ape tak nye,..takat nak kire min, peratus, sisihan piawaian dan segale bagai yang senang2 boleh la...tibe masuk bab yang susah...wahhhh, grazy3 gua cakap sama lu...adoyaiii, nasib bek la Dr. JAmal speaking mudah...senang skit, kebutalan kat dalam bengkel tu ade foreigner...ape lagi jadi kelas bahase omputeh la..leh kate 2 dalam satu...kelas bahase and spss...terpakse mengoogle translet ape yang patut...klu ade mase llagi bengkel macam nie kompem nak attend lagi sebab sangat bermanfaat...jom...cekidout...

bekpes untuk anda..
I
I
I
I
V

Sunday, October 6, 2013

ape yang aku rasa...tak sama dengan ape yang ko rase..

Assalamulaikum w.b.t

jemput jawab salam kengkawan....segele puji bagi Tuhan sekelian Alam, selawat dan salam ke atas Junjungan Besar, Rasul Pembawa Rahmat kepada sekalian Alam, Nabi Muhammad s.a.w...

betape

rindu diri ini dengan baginde...walau tak pernah bersue, tetapi aku sentiase berdoa semoge aku akan berada bersama-samanye di hari pembalasan nanti..tinggi nye la cite2 tu, sedangkan diri ni banyak dose dan node...Ya Allah, aku selalu melakukan dose,..janganlah Engkau membiarkan aku mati melainkan selepas Engkau mengampuni segale doseku dan menjanjikan aku jauh dari azab kuburmu...sentiase itu yang ku harapkan walaupun iman dan amalkanku tidak sehebat dan sebaik para sahabat dan para solehin...

untuk beberapa

hari lepas, memang agak "down" sangat...ape tu down??...leceh tol la klu nak citer ape tu down...klu ikut kamus omputeh dalam pale otak aku yang tige suku nie, down tu bermaksud turun ke bawah...ye dak...adoyaii, ape taknye..aku rase macam environment tempat aku belaja ni di penuhi dengan orang2 yang kurang nak bagi motivasi pade diri aku...urmmm, aku kompem2 sape bace pe yang aku tulih nie akan cakap.." alaaa, name pun ujian"...memang la ujian, tapi ko rase tak ape yang aku rase...mungkin bagi ko perkare remeh ni tak perlu di ambil peduli sangat.....tapi bagi aku bagi kesan kot dalam hidup aku...huarghhh....stress tahap gaban dah aku....Oh Tuhan yang menciptakan aku, aku mohon ketenangan hati daripada Engkau....sesungguhnye aku serahkan segale urusan dan ketentuan hidupku kepadaMu...

mengape

tak bagi sokongan yang aku perlukan untuk teruskan perjuangan nie...kenape...kenape...betul ke teori REBT yang aku belajar sebelum nie dah jadi kat aku....teori tu cakap manusia akan bermasalah bile dia berfikiran yang tak rasional...salah satunye, terlalu banyak "sepatutnye macam tu dan macam ni" dalam hidup nie...selalu nak tentukan ape yang orang lain buat ikut kehendak kite...ishk2..kadang2 tak boleh jugak kan terlepas daripada tak rasional macam tu walaupun dah belajar mende2 macam tu...so, moral of the story, kene kuat and berdiri atas kaki sendiri selalu...keadaan sekeliling akan sentiase menjatuhkan kite, kalau tak kuat, lastly kite tersungkur dan terjatuh..bile dah "down" tak bermakne kite tak kuat...yang jadikan kite tak kuat ialah bile kite tak boleh bangun setelah kite "down" tu kan....now say up to yourself la atau...up.....up....up lagi...cekidout buddyz...

I
I
I
V

Wednesday, October 2, 2013

fly to..

Assalamualaikum w.b.t

jawab ye....pening!!!...tolong!!!...huarghhhh,..hiyaaakkkk,,,,haiyokkkkk....tak de perkataan dah nak tulih tok gambarkan traffic jem yang berlaku dalam kepale hotak aku sekarang nie....(...sory sol aku still tak kawal bahase dalam blog...)....cikgu BM tegur aku sebab bahase yang ditulih dalam blog nie tidak menepati piawaian antarabenue....

.....

itu yang aku tulih minggu lopeh sebelum fly to langkawi tapi tak sempat nak abih kan karangan tu sand post kat dalam blog sebab habih stuck kejap....bile off lappy, secare automatiknye tersave dalam draf..tadi buke balik, tengok ade lagi then berniat nak sambungkan je citer nie....26 till 28 hari tu menapak di langkawi untuk bengkel research aku yang satu nie...jangan salah faham..bukan research untuk master sbb research tuk master pun masih dalam pencarian tajuk yang sesuai...kredit to kak laily coz bagi tunjuk ajar...back to the topic...kitorang menginap kat the frangipani hotel...boleh tahan tempatnye sebab penuh dengan mat and minah salleh....kerje makin bertambah jugak, yang makin clear..Alhamdulillah,..tapi makin kusut pun ape kurangnye...huhuhuhu...so, kepale hotak...(maaf again, bahase tak sesuai untuk anak2 bawah 18 tahun..)..yang kusut and jem nie, jadi tenang bile dapat jumpe membe Ra dari Uni lain and dapat jejalan tepi laut...(..tak mandi pun laut sebab seriau tengok ombak kuat sangat...leyh kate semue la tak mandi laut kali ni..)....

haaa

kat langkawi pun baru je ade sedare..sape eak..sape lagi kalau bukan pak long and mak long si Fafau...memang frendly sangat, layan kitorang macam anak sendiri, terharu la sy mak long...acececeh, mak long soh amek no tel kat fafau, katenye kalau datang langkawai lain kali, roger je dye...memang brutal la cakap macam tu kan.....paling best makan tepi air port and tengok matahari nak masuk laut..pepaham je la oii...

tak ada

nafsu nak membeli mase hari last..soryla kengkawan and family...tak de ole2 dari langkawi...to who know me better..aku memang susah sangat nak membeli..tak kire la ade duit ke tak, kalau takde duit apatah lagi kannn...so, jimat pun jimat...pernah la nasihat kat diri sendiri, jangan la lokek sangat..tapi dah terajarla der...aku memang susah nak membeli...hari sabtu bengkel habis awal tapi flight memang sengaje beli lewat...malam jam 9...pengalaman la jugak kalau nak citer, malam tu before landing kat LCCT...flight macam berkona2 di atas udara..(...berkona2 tu mean berpusing2 la..)...mungkin angin kuat sangat kot till tak mengizinkan flight tu nak landing...lagi satu, kalau korang nak taw makanan dalam flight memang mahal, tapi sebab ade sponsor, dapat gak le aku rase makan di atas udara...kalau nak tunggu duit sendiri, mungkin 5 ke 10 tahun lagi kot..huhuhu..then back to upsi, and do the work as usually...cekidaout..


kat LCCT






 dalam bengkel tersebut...Dr. Eftah thanks a lot...




 ni la mak long fafau...
 fafau yang baju pink tu...yang paling kanan, khairy..
hanis..fafau...ogy...tim...

I
I
I
V


kerja gile...!!

Assalamualaikum w.b.t

jemput la ye menjamah salam di atas..haaachooomm...terbersin lak, fuh berembun dan berhujan aku semalam....entry kali ni agak pendek, saje nak mengupdate blog usang nie...dah tak de ape dah sebenarnye...bak kate pepatah, retak menunggu belah je nie...hidup segan mati tak mahu je....walaubagaimanapun, kalau ade mase2 free macam nie..boleh la dibuangkan dengan mengupdate aktiviti harian, mingguan mahupun bulanan aku...macam banyak je mase dari orang lain nak dibuang2kan..betol tak...

back

to the topic la...semalam 1 oktober,..dari siang lagi aku memang dah macam ase gatal2 je...ntoh la, tak tahu kenape....jawapannye memang muncul la malam tadi...dengan 'gembel'nye aku redah je gelap2 malam balik kampung...actualy tak berniat nak naik motor...tapi dah roger satu bandar tanjung malim ni cari rodong yang leyh join aku balik, semuenye ade hal masing2...so, disebabkan hal yang sangat emergency,..aku pun tak fikir panjang and tengok jam kat tangan baru kol 9.30...aku pun start motor aku yang tak bape sihat tu and terus balik kampung...perghh, trauma aksiden tempoh hari pun masih segar dalam kepale lutut aku,...memang tak leyh buat ape la, paling laju pun boleh pergi sampai 90km/j je...walaweyh...makenye, sampai la kat umah jam 2.30 pagi...setllekan pe yang patut...jamah nasi sepinggan due, pastu gerak balik tg. malim...memang kerje gile, dengan mengantok tahap lalok dah asenye...seyesly, memang berkali2 terlena sesaat atas motor...Alhamdulillah, syukur sangat2...Tuhan masih sayang kat aku...lepas ni der, gua nak nasihat sama lu...jangan la buat kerje gile...klu lu sayang sama lu punye nyawa and bakal isteri lu..(..yang bakal isteri tu selingan je...jangan amek seyes oka)...bhai...cekidaout jom...

I
I
I
V