kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Thursday, January 30, 2014

Sedih yang teramat..

Assalamualaikum w.b.t

jawab salam sikit, haaaa...macam tu la, good reader right....ape khabar saudara2 ku di luar sane...ayat ape yang biase penulis blog akan tulih kalau lame tak entry ape2 dalam blog dyorang?...antaranye " sorry agak busy sampai tak sempat nak entry ape2" or " maafla ye kawan2 sebab tak tulis ape2 kat dalam nie, tahap kemalasan menulis memang tinggi" or "sory kengkawan aku memang dah lame nak tinggal blog nie, tapi tetibe nak menulis lak hari ni" or macam-macam lagi la reason...so, aku pun tak de idea nak bagi reason kenape aku tak entry pe2 dalam blog aku sejak akhir2 nie....abaikan je la sebab ape pun, bukan korang nak tahu pun...xde ape2 effect pun pade korang...kaannn...

januari 2014

memang memberi kesan yang sangat mendalam kepada hidup aku, ade peristiwa yang aku pun tak tahu nak explain macam mane...terlalu menyentap hati sanubari yang selama ni aku rase kuat untuk menempuh dugaan hidup ni...berhari-hari aku menangis sorang2...tak tahu nak cakap la, bile duduk sorang2 tu, air mate murah sangat nak mengalir....kesal, terkilan, dan nak marah pade diri sendiri pun ade....

maafkan

aku sahabat, sepanjang hidup kau...aku memang tak pernah hargai pe yang engkau dah buat...aku rase teruk sangat layanan aku pade kau....setiap ape yang aku buat tu la, buatkan aku rase terkilan dan bersalah sangat, aku tak sangka seminggu sebelum kau pergi, kau sangat kerap mesej aku...walaupun sebelum tu, kau selalu bagi mesej dan aku jarang sangat balas mesej kau...sahabat, maafkan aku...kau tinggalkan aku dengan macam2 persoalan sebelum kau pergi....minggu tu, kau sering tangguhkan ape yang kau teringin sangat nak cerite kat aku...aku ternanti2 ape sebenarnye yang kau cube sampaikan....tapi betape bodohnye aku bile aku tak pernah bersungguh2 pakse kau tuk cerite....bagi aku, mase masih panjang, lain kali kau boleh cerite lagi....dalam mase seminggu, tige kali kau tangguhkan cerite tu, walaupun pade mulenye kau sendiri yang nak cerite sangat....aku hilang arah bile tahu kau dah takde sahabat...aku murung sangat2...aku tak dapat terime kenyataan....

aku

menangis dalam solat, aku menangis mase mengaji, aku menangis dalam doa....aku menangis tak keruan...malam sebelum kau pergi, kau bagi satu mesej....emoticon "wave" kat aku...seolah2 itu lambaian terakhir kau pade aku...tapi aku tetap dengan sikap aku yang tak endahkan kau, aku cume tengok je mesej tu...bagi aku, aku boleh balas mesej tu bile2...tapi dah takde makne dah...mesej tu mampu aku tengok hari2 bile aku rindu kat kau sahabat....sahabat semoge kau tenang disane, Tuhan ampunkan segale dose2 sahabatku ini, ENGKAU amankanlah alam barzakhnye, ENGKAU terangilah alam kuburnye, ENGKAU janjikanlah die syurga..ENGKAU bangkitkanlah die dipadang masyar kelak dalam golongan yang ENGKAU janjikan syurga...ENGKAU berikanlah die syurga YA ALLAH...amiinn...

 maafkan aku untuk segalenye...

Tuesday, January 7, 2014

HOW?

Assalamualaikum w.b.t

tumpang lalu kat makcik belakang tu nak jawab salam...aish, jangan pandang belakang sebab memang takdok makcik pun kat belakang korang...cer tengok sekali...huhuhuh.....dah tengah hari nie, pe menu korang untuk lunch...macam2 kan, aku lak dalam proses diet sekarang...tengah hari kurang sikit makan and cube jarangkan makan....anda percaye??...

entry nie pendek je, cume nak share dengan pembace2 blog aku..(kalau ade la....mungkin de y pernah tersesat kat blog ni dan terbace kire pembace blog aku jugak la kan....)...share ape yer...share pic yang aku janji kat dalam post sebelum nie...kan aku jadi pengapit pengantin untuk sekian kalinye...kali nie dengan bestpren mase dgree dulu lak...tema biru....so, cekidout...


 
I
I
I
V
tahniah ohhh sayangku....mumumuaaahhh!!!!

AKU BUKANnye BAIK...

Assalamualaikum w.b.t

cepat2 jawab salam...huhuhu, kejap ade, kejap takde kan aku nie...memang la, dah macam biskut chipsmore ye dak....bukan pe, memamg maleh la nak entry ape2 kat dalam nie...maleh nak tulih, maleh nak bace, serba serbi....nampak tak negetifnye kat situ...asik maleh je, cer tuko ayat kepada kurang rajin,...haaaa kan, lagi sedap bunyinye...tapi aku tetap nak cakap aku nie maleh.....maaaalllleeeehhh!!!!...yahoooo...

stop

dah2 melalut sampai mane dah tu,...tak tahu la ke mane stdy aku nie nak di arahkan sekarang...memang serabut...huhuhuu...maleh bace, pastu maleh nak tulis...proposal?...ape tah lagi....tajuk?...ade dah cume tak murnikan lagi je...ape lagi...ape lagi....targetnye, sebelum bulan tige draf proposal mesti dah siap...ko rajin ke, ko maleh ke....aku sepak ko sampai berterabur gigi nanti baru taw...( cakap kat diri sendiri, mohon jangan terase....)

kerje

research yang tengah menjadi kerje aku kat tanjung malim nie hampir siap dah, ikutkan dah 80 peratus la, so kontrak sampai bulan 3 je...selepas tu, kerje tetap aku ialah mengajar budak2 koka satu sem lagi sekali untuk sem depan,....sekarang dah boleh mule cari kerje2 lain....actualy banyak je kerje, nak tak nak jer kann...jom sape nak ikut aku cari kerje....
 
ape

ape pun, aku selalu mohon kekuatan daripada yang MAHA ESA supaye kuatkan aku untuk menempuh semue dugaan yang diberikan, beruntunglah kepada sesiape yang diuji, barangkali setiap ujian Tuhan nak bagi hadiah pade kite dan nak tinggikan darjat kite...hakikatnye, ujian yang TUHAN bagi pasti atas kemampuan kite sendiri, bukan diluar kemampuan dan janganlah berputus ase dengan rahmat dan pertolongan daripada yang MAHA PENGASIH....

................***...............

~ aku tidak sebaik yang kamu sangke ~

aku tidak sebaik yang kamu sangke..
barangkali care aku menegur tidak kene dengan selere kamu..
tapi aku tahu yang kamu lebih arif untuk memilih santapan yang perlu..
mane yang baik, ambillah...
mane yang buruk, jadikan sempadan...

aku tidak sebaik yang kamu sangke..
barangkali kata2ku tidak seirama dengan lagu yang kamu mahu..
tapi aku tahu kamu lebih bijak menyusun nadanye..
mane yang indah, kekalkanlah ia...
mane yang sumbang, perbetulkanlah rentaknye...

aku tidak sebaik yang kamu sangke..
dunieku dan duniemu mungkin berade di tempat yang same..
tapi jalanku dan jalanmu mana mungkin akan sekate..
mahu atau tidak, matlamat kite pasti ade yang serupe..

jangan kamu lihat aku berdiri di mana untuk berkata2..
jangan kamu lihat aku ini ape adenye..
tapi telitilah bualan aku kernanye ape..

Friday, January 3, 2014

Waktu semakin berlalu..

Assalamulaikum w.b.t

jemput jawab salam yer...maleh ea...rajin2 kan la, tak de ruginyer...pernah aku dengar satu kisah yang disampaikan kepada aku oleh seorang ilmuan, katenye zaman nabi dulu orang berebut-rebut untuk memberi salam dahulu kepada saudara muslim yang lain, kerana banyak kelebihannye...urmm, rajin2kan la memberi salam yer...

kalau

ikut tahun masihi, masuk dah la tahun baru 2014....actualy mase awal muharam hari tu dah renung balik dah setahun yang lalu, kali nie renung lagi sekali setahun yang lalu ikut kelender masihi pulak...tak salah kan kalau nak renung untuk kebaikan...suke duke kehidupan memang banyak....pahit manis, ape yang paling penting setiap yang berlaku pasti ade hikmahnye dan ade pengajaran yang bermanfaat untuk aku...

makin

hari makin sedih melihat diri sendiri, banyak sangat impian yang dibuat, kadang2 bukan aku cipta sendiri, tapi dye datang tanpa aku undang....impian yang mungkin jauh sekali untuk aku capai...terlalu besar, di luar kemampuan aku barangkali, tapi sentiase mengharapkan keajaiban....siape lah aku nak mangharapkan sesuatu yang keajaiban daripadaNYA sedangkan aku nie bukanlah hambaNYA yang terbaik...tapi aku sentiase bermohon..

keliru

dan terus keliru dengan diri sendiri...harap hari mendatang ni lebih baik bagi aku berbanding hari2 yang sudah berlalu...banyak sangat nikmat yang Tuhan dah bagi, memang tak terkire lah...sampai satu tahap, kenape aku selalu mengeluh aku bukan seperti orang lain sedangkan aku tak layak langsung nak mengeluh dengan ape yang aku ade sekarang...maafkan aku ye mak, aku ni masih lagi begini, tak de yang boleh dibanggekan pun...

perasaan

yang tak pasti,...normal la kan kalau kate aku pasti ade perasaan untuk mengasihi dan dikasihi, tapi kadang2 fikir macam tak layak pulak untuk semue tu....kalau betul la saat nie aku masih tak layak untuk itu, kuatkan lah hati ini untuk tempuhinye...waaahh, dah macam berjiwang2 pulak kan....mungkin dengan keadaan aku sekarang aku tak boleh nak fikirkan sesuatu yang ke arah itu....ape yang penting aku kene kerje kuat untuk dunie dan kerje berlipat kali ganda untuk akhirat....InsyaAllah..

waktu

semakin berlalu, pantas sangat sampai macam terasa sepantas kerlipan mate...pejam je dah berlalu detik yang tadi.....huhuhuu....kenangan lalu makin menjauh, sejauh air sungai yang disentuh dan tidak akan kembali semule, air itu akan terus berlalu menyusuri sungai dan mustahil untuk menyentuh air yang sama untuk kali kedue...biarlah aku serahkan segala urusan aku kepada Tuhan...cukuplah bagi ku penolongku hanya ALLAH....