kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Tuesday, February 11, 2014

makin besar makin cerdik...

assalamualaikum w.b.t

jawab salam jom...insyaAllah...hari pun dah makin petang...so, bersiap dah nak balik nie...tapi ase tergatal lak tangan nak update sesuatu...sedar tak sedar, anak buah dah due tahun kaann...sedar tak sedar??...macam pelik je kan, ye la...kekadang tu lame jugak tak balik kampung...tengok2 dah besar...bile dah tinggal jap...balik semule, makin besar....huhuhu...kejap je kan dunie nie...pejam celik je...

cerite

masih pasal bulan lepas punye kisah... dapat balik kejap and bermanje2 ngan anak buah yang sorang nie...FAHRIE AZHAN namenye...betul ke ejaan macam tu...betul dah rasenye...nampak tak, eja name anak buah sendiri pun tak ingat, tu baru sorang...cube kalau ramai...kompemla....

seingat

aku, baru2 ni lepas aku balik ke tanjung malim semule, terus anak buah aku nie demam...nak cakap rindu kat aku..mungkin kot, ade ke perasan tak tentu pasal aku nie....kalau ikutkan, malam tu memang beriye la main lawan2 ngan adik bongsu aku...so, agaknye sebab keluar tenage terlalu banyak kot...de ke entry cerite pasal lawan2 ngan anak buah, adoyaiii...tak de keje dah aku nie upenye....

kalau

dah besar nanti jadilah orang yang memberi manfaat kepada agama ye fahrie....nak kate berjaye di dunie nie tak menjanjikan ape2 kalau tak bergune untuk agama....so, macam mane pun carenye, dan di mana pun tempat kamu berjaye kelak..ingatlah, jadikanlah diri kamu bermanfaat untuk agama dan jadilah orang yang berfikir dan menggunakan akal untuk kebaikan bukan saje untuk diri sendiri bahkan orang lain juge....orang berilmu tidak menilai kejayaan dengan wang, pangkat, dan kesenangan...tetapi di mane tempat kite di sisi Tuhan nanti....

telah

acapkali aku terkeluar dari landasan, kadangkala terlalu lame dan semakin jauh dari landasan itu....tali yang terpaut kepada landasan itu tidak pernah putus, sentiase saje menarik aku semule....selepas itu, aku tergelincir lagi kerane lemahnye diri ini....Ya ALLAH, matikan lah aku dalam keadaan khusnul khotimah...tak layak rasenye diri ini untuk itu, tapi siape yang tidak mahukannye...berikanlah aku kesudahan yang baik Ya ALLAH...

nie gambar anak buah aku lepas aku siap2kan dye...nak jadi ayah yang mithali kan..kene la training dulu...acececehh...




I
I
I
V
jom balik...hati2 semue di jalan raye...

jangan tinggal...

assalamualaikum w.b.t

jawab sesame ye...satu...due...tige....haiyakkk...orait la tu...macam budak2 sekolah rendah....ape yang korang ingat kalau cakap pasal zaman sekolah rendah....urmm...antara yang aku ingat, sideburn kene tarik dengan cikgu Yazid sebab tak bawak baju sukan...perghh, pedih wooo....mau tak meleleh air mate...tapi yg  panting takdenye nak repot kat mak aku aihhh..kalau repot nanti, mak aku lak test tarik sideburn aku kan...betul tak,..

semester

baru dah nak bermule, kalau untuk dgree di upsi start minggu depan 17 hb...kalau master lak dengar citer start 21...ntah ye ntah tak...aku pun macam tak amek port je...so, jangan contohi aku dalam bab suke melalaikan mende2 yang penting macam nie...

bagi

aku, semester start ke cuti ke macam same je....boleh ke macam tu...kompemla tak boleh sabab mane boleh same, semester start aku dah kene mengajar dak2 silat..ye dak...insyaALLah dah bersedia....juz nak citer, time cuti semester aku tak pernah la tinggal untuk turun trainning ngan kengkawan...even tak de target nak main mane2 game (sebab macam dah terlalu tue untuk tu)....training  juz nak lepaskan gian untuk bersilat je....and lepak ngan kengkawan yang same hobi ngan aku...

daripada

duduk2 saje je kan...lagipun bersukan ni pun boleh menguatkan fizikal kite,..ye dak...menguatkan mental kite...menguatkan zahir kite dan juge batin...amboiii, tetibe ke situ pulak..dah macam cikgu pj pulak...so, ade mase pergilah bersukan, keluarkan peluh...hilangkan lemak2 dalam badan, and sebagainye...aku ase cukup skadar tu penerangan cikgu pj sekolah hari nie....majulah sukan untuk ummah...cekidout ngan gambar time training yang sengaja di snap...untuk ape ntah...kaaaannn...


 nie gambar lame dah...saje je masukkan balik..



 time berkongsi idea...kaedah dan gerakakn yang betul..

 




I
I
I
V
kengkawan, teruskan hobi nie bile tak bersame nanti ye...

Monday, February 10, 2014

rancang sebaik-baiknye...

assalamualaikum w.b.t

jawab plizz...yeazzaaa...haaa, macam tu la baru anak mak...ape je la dibuatnye hari nie kan, macam tak dek keje nak dibuetnye...

boleh

kate agak hidup dalam kesempitan la jugak kan sekarang nie, huhuhu...rezeki di tangan Tuhan, mintak banyak2 kat DIA...so, lepas nie kene lagi lebih sistematik la nak merancang perbelanjaan, ye la...sekarang lak dah de komitmen lain...nak kene bagi nafkah lagi...kan3...huhuhu, mesti ramai tak tahu lagi kan...ye la, bile dah gatal sangat nak ade komitmen, macam nie la jadinye...so, aku kene pepandaila menguruskan kehidupan selepas ni....ngan kewangan yang sempit dan kehidupan yang makin dihimpit lagi...ade la rezeki tu...kalau dulu sorang sekarang dah berteman....dulu kene jage diri je, sekarang nak kene jage "orang" lain pulak....

perghhh....

moge2 dengan usahe kuat aku nie...dapatlah aku jalani saki baki hidup sebelum bergelar arwah nie...amboii, macam kasar je kan bahasenye...ye la, bak kate jep sapahtu, syarat untuk mati bukannye kene tue or kene sakit...tapi syarat die satu je, mesti hidup....so, klu korang ade syarat tu, kompem2 la akan jadi arwah jugak...cume tak tahu bile je kan....aku ni banyak belajar dari mak la bab2 berjimat dan rancang perbelanjaan nie...even takde kelas formal macam kene pergi kuliah dua jam and siap ade name subjek lagi, aku tetap boleh belajar dengan mak aku macam mane nak berjimat ye dak...tengok care mak berbelanje, tengok care mak bekerja, tengok care mak membebel (yang ni boleh gune mase mengajar dak2 koka)...and so on la...mak restuila kami berdue mak yer...sy akan jage dye dengan baik...

cekidout 

la dengan gambar pergi membeli belah dengan mak and akak and adik2 tak temerloh Mall,...ade mall taw kat temerloh, jangan memain....

 aceceh..macam pandai je kan beli timun...belakon je nie...




I
I
I
V
beli bahan2 nak buat nasi lemak la nie...

kerap kali...

assalamualaikum w.b.t

pe2 pun jawab salam dulu yer....ase macam gatal je tangan nie nak mengupdate blog...so, tengah banyak story mory ni la nak menaipkan....kite conitnue ape jadi bulan january tahun nie...actualy, nak bagi tahu kat kengkorang yang aku nie kerap balik jugak la bulan jan lepas...entahle, kenape ye...berape kali pun aku tak ingat tapi macam kerap sangat la....

aktiviti

semasa kat rumah memang tak banyak berubah...kalau tak tido tak sah la...tapi baru2 nie balik belajar macam mane nak masak nasik lemak...InsyaAllah, kalau takde ape2 halangan sem depan start jadi penjual nasik lemak yang berjaye...boleh ke?...harap2 boleh la....dengan hidup makin tersepit dan terhimpit nie, doa banyak2 supaye Tuhan permudahkan rezeki...yang penting nak kene usahe la kan....

kenduri

lagi, tak habis2...pelik kan bunyinye, ade macam bunyi orang jeles tak...ade ea...ok la, honestly ade la jelas sikit...normal la kan...aku pn nak kenduri jugak, tapi lambat la lagi....time balik bulan jan lepas sempat la pergi kenduri kat area rumah....pergi dengan family, so agak meriahla jugak jadinye...bukan kenduri tu, tapi family aku la...ntah ape yang dibuatnye....tak nak cakap banyak sebab tibe2 ade keje lak nak dibuat...cekidout je dengan gambar yang sempat disnap...macam poyo je kan aku mase nie....cam serabut pun ade...
 
 


 
I
I
I
V
insyaAllah, bakal dapat anak buah kedua pulak....

bahagia tidak dapat di ukur...

assalamualaikum w.b.t

jawab ye...dalam hati pun kire ok la....daripada tak jawab langsung....alhamdulillah, syukur sangat sebab masih lagi di beri kesempatan untuk mengumpul bekalan untuk dibawe ke sane nanti...

memetik kata-kata serorang penceramah bahawa bahagie memang tidak dapat diukur...daripada ape yang disampaikan...memang dan ternyata kebahagian bukanlah sesuatu yang boleh diukur dengan apa2...

syukur kepada Allah yang Maha memberi,

kalau ikutkan aku, ade sesuatu yang aku rase masih tak cukup dalam hidup aku, tapi Tuhan mungkin tidak takdirkan aku mengecap kebahagian dengan cara itu, mungkin dengan cara ini aku lebih bahagia....mungkin dengan cara ini aku lebih dekat dengan orang yang sepatutnye aku dekat...terima kasih atas segalenye Ya Allah...

barangkali

orang yang tidor di pondok usang beralaskan tikar mengkuang lebih nyenyak tidurnye daripada orang yang tidur di dalam rumah yang serbe mewah beralaskan tilam yang empuk....kebahagian itu tidak boleh dibeli jike Allah tidak mengizinkan rase bahagie itu dicampakkan ke dalam hati mana2 manusie...besar sungguh hikmah kebahagian....ade yang sentiase rase bahagie bile mana mereka sentiase mendapat ujian daripada ALLAH...bagi mereka, pasti ade hikmah yang lebih besar ALLAH telah sediakan untuk setiap ujian yang mereka hadapi jike mereka sabar....

kadangkala

aku tidak akan terlepas daripada berase putus ase dengan ujian ini, tetapi syukur kepada ALLAH, setiap kali aku rase ingin jatuh, setiap kali itu aku rasekan TUHAN sentiase memberikan aku kekuatan,....ape lagi kebahagian yang aku cari selain daripada ALLAH sentiase pelihara aku dari sifat berputus ase....kadangkala hikmah setiap ujian perlu difikirkan, setiap kali keluar daripada satu ujian dan terus dapat keluar jike diberi ujian yang lain, mengapakah aku tak terfikir yang aku sentiase dilatih untuk menjadi kuat....

bahagia tidak dapat di ukur

oleh manusia, tiade siape yang boleh menetapkan jike kaye itu bahagie, jike miskin tidak...jike ade kerje yang bagus tu bahagie, tapi kerje yang tidak mendatangkan kemewahan itu tidak....dan macam2 lagi la...kebahagian bukan dicari tetatpi kebahagian perlu dicipta....InsyaAllah, sedih itu ciptaan, tetapi bersedihlah untuk yang layak sahaja...

I
I
I
V
 


Wednesday, February 5, 2014

Bukan Mudah....

Assalamualaikum w.b.t

cer jawab salam sikit..haaa, macam tu la...ok, ape ea nak citer...nie kes maleh buat koje la nie...so, kite mengupdate blog la...ke camne...


banyak

peristiwa2 menarik berlaku dalam bulan januari tahun nie....nak citer sume ke ea?...tak ape la, kite citer satu2 ye...cerite pilihan untuk post kali ini ialah meeting bersama pegawai KPM di KPM, Putrajaya pada 23 Januari..

Pembentangan

nie more kepada mengeshowkan ( boleh ke gune perkataan nie ) hasil data daripada kajian yang dah dibuat kepada pegawai2 yang terlibat untuk dimajukan kepada KSU KPT or lebih tinggi lagi kepada Menteri Pendidikan Malaysia. Meetingnye berlangsung sebelah petang, bukan kajian daripada kami saje yang buat pembentangan,...termasuklah 2 kajian lain yang cube diketengahkan kepada peringkat lebih tinggi...urmmm, seriuslah pulak content post kali ni...adoyaaiii....maleh la citer, lebih kurang macam tu la...

dah lame 

tak jumpe kengkawan RA dari kluster lain,....make, rindula jawabnye....tak banyak sangat citer dapat share dengan dyorang sebab mase tak mengizinkan, lagipun menumpang kenderaan orang lak tu...so, kene ikut jadual la macam biase...minggu nie still ade meeting jugak, 7 Feb and buat kat Fakulti kejuruteraan UPM...InsyaAllah dipermudahkan...cekidout dengan gambar yang sempat di snap...

 nie la boss aku...Dr. Hj Abd Aziz Bin Hj Abd Syukor

 rakan-rakan RA...

 khusyuknye Dr. Aziz mendengar pembentangan...ke tido?

 sahabat baru dari UNIMEP...
 I
I
I
I
V
tempoh penyelidikan dah nak habis, urmmm...nak keje ape pulak ye lepas nie...