kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Monday, June 29, 2015

janGAn berbanGGa deNGan amALan....

Assalamualaikum w.b.t

cer  jawab teekk...amacam pose kengkawan, setakat ni ok lagi kan...yang penting keberkatan bulan ramadhan tu kite dapat, ye dak....

tadi sempat berborak2 dengan kengkawan and dapatla satu nasihat yang berguna, kate kawan ni,dalam2 kite beribadat dalam bulan puase ni jangan sampai jatuh ujub or bangga lak dengan ibadah yang kite buat...ye la kan, kekadang tu niat kite nak menegur je, alik2 nampak macam kite 'terbangga' lak dengan amalan kite....faham kan?...faham2 je la ye sedare...nasihat ni sangat bergune untuk aku, tok guru aku cakap kalau de sedikit rase kite ni lebih baik dan hebat daripada orang lain, tu kite dah kire mengikis amalan yang kite buat...

sebelum ni, de cerite yang aku dapat dalam usrah, time tu naqib citer yang de seorang imam yang terkenal dalam Islam (lupe da namenye) sedang mengajar anak muridnye, sedang mengajar tibe2 imam tu terus terdiam, beliau terus tutup kitabnye dan minte diri untuk beredar....balik ke rumah, beliau mengadu kepada ayahnye, juge imam yang terkenal. katenye, time beliau tengah mengajar tetibe terbit rase beliau lebih baik dan ilmu dye lagi banyak daripada anak muridnye, beliau berase sedih dengan kejadian itu...

betape orang beriman tu sedih kalau terbit rase yang dye lagi baik daripada orang lain, tapi kite....

so, abis kat situ, juz nak share yang semalam sempat berbuke dengan semue staf HEP RETI kat pe name tempat tu lupe da...alhamdulillah, ade orang sponsore....rezeki2...cekidout dengan ckite gambo yang disnap oleh cat malek..