kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Wednesday, November 5, 2014

indahnyee...

Assalamualaikum w.b.t

Jom jawab jom salam tu....kan comeyh...

So,

makin tak kerap mengupdate blog ni, baru siap buat declaration untuk program yang baru je berlangsung 2 nov lepas...tinggal nak minte prinsipal sain jer...sambil2 tu, teringat nk mengentry sesuatu lak...

Indah

sangat bile baru2 ni ke kelantan and dapat singgah kat bazar tok guru, time tu memang nak dijadikan rezeki dapat dengar tok guru bagi kuliah...ya Allah, tenangnye tengok wajah tok guru...kadang2 sebak jugak bile dengar suare tok guru sebab tok guru pun dah dipenghujung usia...di mana nk cari ganti sosok ulamak seperti ni selepas ini...

Memang

besar la bazar tok guru ni, macam2 ade and paling mengagumkan aku, suasana islamik kat bazar tu buatkan aku ase macam alangkah bestnye dapat pergi hari2...

Cekidout dengan gambar yang sempat di snap....de rezeki nak pergi lagi...yeayyy!!!





Sunday, October 19, 2014

rindunye aku....

Assalamualaikum...

Cer jawab salam tu yob...haaa, kan dapat pahala da...this is second entry untuk blog tue aku ni...sorry la blog, untuk 2 tige hr ni aku akan panggil ko ni blog tue ye...

Merapu

Sangat da asenye kot,...continue to ape yang aku nak citer sebenarnye...actualy, baru je lepas uruskan intake oktober for student dip and degree ranaco...tak de la uruskan sangat pun sebab aku lebih pade ajk makanan je pun...pe2 pun semue berjalan dengan baik...

Petang

ni ade orientasi student2 baru ni,...kompem2 de slot bersame kaunselor diorang...ape eak nak cakap?...agak tak preapare jugakla, tp maybe more kepada sesi suai kenal dengan pelajar ni...next time, mudahla diorang ni nak communicate ngan kaunselor diorang....ye dak...

Ahad

lepas, aku diizinkanNya untuk join aktiviti silat kat semesti....pe lak semesti tu?...tu akronim tuk sek men sains telul intan....rindunye ngan team silat lame...pe citer ea korang sekarang...ape2 pun, inshaAllah aku akan teruskan perjuangan ditempat baru pula...doakan semoge segalenteye dipermudah...amiinnn...cekidout ngan gamba yang sempat disemadikan dalam tepon aku....yeazzzaaaa...










tak dijangka...

Assalamualaikum w.b.t

Jawab salam yer...thanks to somebody sbb kerana dye, aku tergerak nak update blog aku yg dah lame bersawang...nak kate jadi khazanah boleh jgak la kot...and dah sampai tahap leyh masok muzium negara uganda dah ni...

Alhamdulillah

Kehidupan aku kat sini dah semakin bercorak corak plus dengan dah tambah ngan macam2 warna...aku semakin tue or bahase sedapnye semakin matang dalam kehidupan aku...makin aku cari ilmu, makin banyak aku tak tahu...thanks God sbb hantar macam2 jenis orang kat sekeliling aku untuk buatkan aku lebih kuat....

Aku 

harap sisa2 saki baki hidup aku yang tinggal ni dapat aku gunekan sebaik mungkin untuk bekalan alam seterusnye...pe2 pn, aku akan cube terus update my activities kat ranaco ni...mesti de orang yang sedang merindui cerite2 aku kan...huhuhuhu....jommm....hari ni kene uruskan intake oktober, moge dipermudahkan....inshaAllah...

Thursday, July 31, 2014

macam-macam...

Assalamualaikum wbt

Cer jawab salam sikit, kan cuweet gitu...anyway buat keseribu kalinye aku nak mohon maap kpd pminat blog aku sebab agak lame tak mengupdate blog (aku taw msti time bace ni korang ase cam nak muntah kan bace statement ni)...ade aku kisah kowang nak muntah ke tak...

Fes

aku nak bagitahu yang aku dah bertukar tempat kerje kat terengganu...huhuhu, perlu ke bagitahu, suke hati la kan...kowang pun tak kisah aku keje kat mane...

Seken

jangan komen sangatla kalau selalu nampak typing error kat dalan ni sebab memang hobi aku tulis ejaan kompem2 dapat f kalau buat karangan dalam exam...

Ted

Macam2 aku nak tulih and cite sebenonye bile dah wat comeback tuk menulis blog ni...untuk fes comeback ni aku nak cite yang raye kedue baru ni aku and family ke pangkalan hulu....memang hulu la habaq hang...ngan jarak yang jaoh plus ngan jemnye, kol 7 pg bertolak sampai  nak dekat asar tu..memang terbaikk...

Sakit

Kepale aku dibuatnye hari ni, tapi takpe sebab puas hati dapat bawak family jalan sejauh tu...anak buah aku ni ompuan and name dye Qaseh Saidatul Aisyah...baru due minggu, nenek and atok dye punyela eppy sampai xnak balik...huhuhu...cekidout ngan gamba yang sempat disnap...









Friday, May 23, 2014

penutup ganda...

Assalamualaikum wbt

Jom jawab ramai2....

17 mei lepas julung2 kalinye UPSI mengadakan karnival koko...semue subjek koko dibawah kendalian pusat ko menjalankan aktiviti masing2 serentak pade hri tu....

Untuk adik2 didikan aku dalam kelas serimau memang terbaiklah, dengan persembahan yang cukup bertenage membuatkan hadirin dan vip ternganga2 melihat persembahan mereka...tahniah...

Aku ngan ganda sepanjang zaman aku pun tak terlepas buat persembahan...mungkin persembahan terakhir dari aku and sol....

Cekidout ngan pic time karnival tu...kreadit to adik asyraf sebab supplu pic...adios














Wednesday, May 14, 2014

gusar..

assalamualaikum w.b.t

sekian lame tak mengupdate ape2 kat blog....macam2 la alasan yang aku pakai sebelum nie, bz la, ape la...tapi semue tu dah tak boleh pakai dah...huhuhu...semue alasan lapok, sangat2....tolong jangan bagi alasan lagi sebab annoying sangat...

gusar

tetibe, tak tahu la kenape,..urmmm, ape2 pn... Alhamdulillah, ade sesuatu yang aku sangka susah sangat nak dapat, tapi Tuhan tetap bagi rezeki yang aku tak sangka2...terima kasih mak,doa mak dan doa semue buat aku lebih kuat sekarang..

lumrah manusia

kadang2 yang baik dengan kite tu la yang akan tinggalkan kite,...mule2 aku tak faham, tapi lame2 buat aku lagi tak faham...ishk2, ape yang dye fikirkan saat ni kan,...ke dye fikir dengan buat macam ni boleh selesaikan semue mende yang menjadi konflik antara aku dengan dye,....

memang

aku dulu macam naif sangat, iya kan aje macam2 yang dye kate kat aku...huhuhu, sepatutnye daripada dulu lagi aku boleh bace yang memang dye sedang merancang untuk menipu dan meninggalkan aku....huh, tapi dah terlambat pun untuk sedar...mende dah jadi dah pun, sikit pun takde rase kesian dye kat aku....memang ase macam ape ntah...huhuhu, betul la kate NOAH, aku je yang bute kayu dulu...huhuhu..thanks sebab ingatkan aku....aku minte maaf sebab dulu, aku terlalu bodoh untuk buat keputusan...sekarang baru aku tahu ape yang ko maksudkan....

so,...story mory jugak...lapar pun lapar jugak,....

jom melantak jap...

Thursday, May 1, 2014

deejay atau...

assalamualaikum wbt

jawab jangan tak jawab....ape nak dikate, tetibe rajin nak mengudate entry blog aku nie...citer2 lapok je pun, tapi saje nak share ngan mane2 makhluk TUHAN yang membace blog aku....kalau tak nak bace pun, teok gambar pun jadi la...atlest taw jugak la perkembangan kehidupan aku nie...ye dak, dah macam retis lak nak kene amek tahu perkembangan citer2 sensasi pasal aku...

bulan2

yang lepas aku diberi kesempatan untuk mencube sesuatu yang baru...nak kate baru tu la jgak, sebab sebelum nie time dgree rajin jugak la jadi deejay kan.....ape tak nye, slalu sangat letak aku dalam ajk teknikal...memang selalu la jadi deejaynye...betul ntah idok ejaan deejay tu....tapi kali nie unik skit sebab jadi deejay kat majlis kawen....sempat jugak tu kan...bukan ape, dah boss yang disayangi mintak tolong untuk wedding anak dye...kite pun iye kan aje, lagipun bukan buat ape2 pun...len lah soh kawen dengan anak dye, yang tu ade problem sikit....

maleh cite pepanjang, cekidout la dengan gambar mase wedding tu...adios~~~







anak buah baru named FIRASH ARFAN...

Assalamualaikum...

Jemput2 jawab....alhamdulillah, hari ni 1 mei bersamaan 1 rejab, da hampir dah nampak gayenye dengan bulan ramadhan....rindunye dengan ramadhan....Ya Allah, pertemukanlah aku dengan ramadhan...amiinn...

Agak

lame aku tak mengentry ape2 kat sini kan....waduh2, mok kata sibuk, gak juga dong...entahle, adela kot kejenye...

Syukur

kepade Allah, akak aku selamat melahirkan anak keduenye merangkap anak buah aku yang kedue jugak....pelik2 ar ayat aku, tapi usah di layan...so, aku bile lagi kan....acececeh....lambat lagi kot kan...belajar pun tak habis lagi...,

No word more, cekidout with the pic....:-)



I
I
I
V
InshaAllah, jadi orang berilmu kelak.....

Friday, March 21, 2014

penghujung...

assalamualaikum wbt

cer jawab salam dulu, gelojoh bebeno nak scroll mouse deme tu...baru habis kelas, lepak sat kat opis before balik umah....memang pening la blajo....ase macam nak berhenti pn ade jugak, tapi bak kate mak, laluan orang ni berbeza2, and semue laluan ade cabaran dye sendiri....xsemestinye benti blajo nie, laluan makin senang..ye dak, so hadapi la jalan yang dah dipilih nie dengan penuh ketaatan kepada PENCIPTA...

semakin di penghujung

kerje untuk kajian ni, pejam celik dah setahun dah pun berada dalam pasukan penyelidikan nie...rezeki ALLAH, dalam2 aku kesedihan dibuang oleh manusia, TUHAN bagi nikmat yang lain pula walaupun dalam jalan yang lain....

bile aku wat flashback la balik ape yang dah aku lalui sepanjang bekerje sebagai pembantu penyelidik nie, memang  banyak perkara baru buatkan aku lebih matang...lagi2 tentang kehidupan...macam2 ragam manusie, tak lain tak bukan untuk mengajar kite erti kesabaran...sabar...dan sabar....huhuhuu...sahabat2 lain semue dah ade perancangan masing2...yang akan kawen, dengan majlisnye...yang akan smbung phd dengan permohonannye....yang same macam aku, so pepaham je la...

31 hb

hari terakhir kontrak kerje bersame pasukan  nie, sedih nak meninggalkan semue...lepas nie semue akan jalani kehidupan masing2....harap2 dapat lagi berhubung, and still rase macam adik beradik2....kepada kengkawan semue, jage diri korang baik2....jangan lupe, dunie nie sekadar tempat bercucuk tanam, akhirat adalah tempat menuai...tak kire la ape yang anda buat, fikirkan ape yang anda hendak tuai di sane nanti...

bye2..


mungkin..

Assalamualaikum w.b.t

cepat2 jawab salam...huhuhuhu....ape kabho semue...lame bebeno teman meninggalkan blog teman nie kan...dah deakat sebulan...macam2 la yang teman buat sebulan nie....ape citer bulan feb and ape pulak cite bulan mac nie kan....banyak la citenye yop...tapi ade cite yang teman rase bio la teman je yang tahu...

13 mac

lepas teman cube luahkan sesuatu kat sesorang yang teman rase dye la yang selalu memahami teman...huuhuhuhu, dulu lah...tapi sekarang dah tak lagi...ye la kan, selalu dengar and tonton kat tv pasal manusie yang akan berubah bile dah berjaye, dah ade karier, dah senang....sebelum nie kat tv je la, tapi berlaku dalam hidup aku sekarang...betul kate orang, kadang2 sesuatu tu susah nak terime kalau tak berlaku kat diri sendiri...and finally, memang berlaku pun....baru la terase betape pedihnye perasaan tu....

manusie

memang suke berjanji2...macam2 la, mungkin dulu aku jadi alat je, ataupun lebih kepade bahase kasor nye 'dipergunekan'...menjadi alat tike dye dalam keadaan yang tiade sape2....menjadi penghibur di kala hatinye kosong....tapi semue tu dah berlalu ye kawan2....itu la dunie namenye...aku mahu atau tidak harus terime, sekarang mungkin dengan keadaan aku yang macam nie, dye sudah sedar betape susahnye hidup jike tidak membuat pilihan yang betul....walaweh, dah macam novel cinte lak menulis macam nie, padahal satu novel cinte pun aku tak pernah bace selame hidup 25 tahun 7 bulan nie....

so, karier terbaru aku...aku si penjual nasik lemak, luar biase sedap...meh la beli, de due tempat korang boleh dapatkan nasik lemak aku,...kat canselori and kat blok 8 kampus baru....jangan lepaskan peluang untuk rase nasi lemak aku....terlaris di pasaran...

jom, aku dah lambat nak ke kelas....start kol 8 lagi tapi maleh kot masok awal2....adiosss.....

Tuesday, February 11, 2014

makin besar makin cerdik...

assalamualaikum w.b.t

jawab salam jom...insyaAllah...hari pun dah makin petang...so, bersiap dah nak balik nie...tapi ase tergatal lak tangan nak update sesuatu...sedar tak sedar, anak buah dah due tahun kaann...sedar tak sedar??...macam pelik je kan, ye la...kekadang tu lame jugak tak balik kampung...tengok2 dah besar...bile dah tinggal jap...balik semule, makin besar....huhuhu...kejap je kan dunie nie...pejam celik je...

cerite

masih pasal bulan lepas punye kisah... dapat balik kejap and bermanje2 ngan anak buah yang sorang nie...FAHRIE AZHAN namenye...betul ke ejaan macam tu...betul dah rasenye...nampak tak, eja name anak buah sendiri pun tak ingat, tu baru sorang...cube kalau ramai...kompemla....

seingat

aku, baru2 ni lepas aku balik ke tanjung malim semule, terus anak buah aku nie demam...nak cakap rindu kat aku..mungkin kot, ade ke perasan tak tentu pasal aku nie....kalau ikutkan, malam tu memang beriye la main lawan2 ngan adik bongsu aku...so, agaknye sebab keluar tenage terlalu banyak kot...de ke entry cerite pasal lawan2 ngan anak buah, adoyaiii...tak de keje dah aku nie upenye....

kalau

dah besar nanti jadilah orang yang memberi manfaat kepada agama ye fahrie....nak kate berjaye di dunie nie tak menjanjikan ape2 kalau tak bergune untuk agama....so, macam mane pun carenye, dan di mana pun tempat kamu berjaye kelak..ingatlah, jadikanlah diri kamu bermanfaat untuk agama dan jadilah orang yang berfikir dan menggunakan akal untuk kebaikan bukan saje untuk diri sendiri bahkan orang lain juge....orang berilmu tidak menilai kejayaan dengan wang, pangkat, dan kesenangan...tetapi di mane tempat kite di sisi Tuhan nanti....

telah

acapkali aku terkeluar dari landasan, kadangkala terlalu lame dan semakin jauh dari landasan itu....tali yang terpaut kepada landasan itu tidak pernah putus, sentiase saje menarik aku semule....selepas itu, aku tergelincir lagi kerane lemahnye diri ini....Ya ALLAH, matikan lah aku dalam keadaan khusnul khotimah...tak layak rasenye diri ini untuk itu, tapi siape yang tidak mahukannye...berikanlah aku kesudahan yang baik Ya ALLAH...

nie gambar anak buah aku lepas aku siap2kan dye...nak jadi ayah yang mithali kan..kene la training dulu...acececehh...




I
I
I
V
jom balik...hati2 semue di jalan raye...

jangan tinggal...

assalamualaikum w.b.t

jawab sesame ye...satu...due...tige....haiyakkk...orait la tu...macam budak2 sekolah rendah....ape yang korang ingat kalau cakap pasal zaman sekolah rendah....urmm...antara yang aku ingat, sideburn kene tarik dengan cikgu Yazid sebab tak bawak baju sukan...perghh, pedih wooo....mau tak meleleh air mate...tapi yg  panting takdenye nak repot kat mak aku aihhh..kalau repot nanti, mak aku lak test tarik sideburn aku kan...betul tak,..

semester

baru dah nak bermule, kalau untuk dgree di upsi start minggu depan 17 hb...kalau master lak dengar citer start 21...ntah ye ntah tak...aku pun macam tak amek port je...so, jangan contohi aku dalam bab suke melalaikan mende2 yang penting macam nie...

bagi

aku, semester start ke cuti ke macam same je....boleh ke macam tu...kompemla tak boleh sabab mane boleh same, semester start aku dah kene mengajar dak2 silat..ye dak...insyaALLah dah bersedia....juz nak citer, time cuti semester aku tak pernah la tinggal untuk turun trainning ngan kengkawan...even tak de target nak main mane2 game (sebab macam dah terlalu tue untuk tu)....training  juz nak lepaskan gian untuk bersilat je....and lepak ngan kengkawan yang same hobi ngan aku...

daripada

duduk2 saje je kan...lagipun bersukan ni pun boleh menguatkan fizikal kite,..ye dak...menguatkan mental kite...menguatkan zahir kite dan juge batin...amboiii, tetibe ke situ pulak..dah macam cikgu pj pulak...so, ade mase pergilah bersukan, keluarkan peluh...hilangkan lemak2 dalam badan, and sebagainye...aku ase cukup skadar tu penerangan cikgu pj sekolah hari nie....majulah sukan untuk ummah...cekidout ngan gambar time training yang sengaja di snap...untuk ape ntah...kaaaannn...


 nie gambar lame dah...saje je masukkan balik..



 time berkongsi idea...kaedah dan gerakakn yang betul..

 




I
I
I
V
kengkawan, teruskan hobi nie bile tak bersame nanti ye...