kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Thursday, November 29, 2012

kurangkan kegelisahan...

 


salam..

apa jua yang di lakukan hari nie mulekan dengan bismillah ye..
bukan time nak makan or minom jer....amalkan bace bile buat apa2 dalam kehidupan...
dapat pahala dan keberkatan jugak...begitulah hendaknye...

berape ramai dah state kan bace bismillah mase makan or minom jer...

atau mase nak stat motor tapi moto tak leyh stat....lepas tu fikir "eh, nie mesti tak bace bismillah"
Lepas bace je, terus motor leyh stat....mase tu insafla sekejap and baru rase setiap mende nak buat tu eloklah bace bismillah dulu...

mungkin tak wajib bace bismillah...tapi kalau bace, dah la dapat pahale, InsyaAllah dapat keberkatan dan perlindungan dari Allah...bace bismillah nie wajib ke x??...wajib?xwajib?nape xwajib, aku bukan ustaz nak jawab....so, kene tanye pade yang pakar dengan hal nie...

persoalan kat sini bape ramai yang tahu khasiat bace bismillah nie
lagi-lagi pade setiap apa yang kita buat...contoh2nye, pasang lampu, menulis, mengira, menaip, buke pintu kereta, memasak, memotong bawang and sebagainye....haaaa, banyak kan contohnye...
nie nak nasihat kat aku yang selalu lalai and masih kurang buat pahala nie,...cube amalkan...

- hamba yang mengharap keampunan -

Wednesday, November 28, 2012

ujian semampu kamu...

Salam..

thank you Allah,
thank you Allah,
thank you Allah....

always say thank you to Allah becouse even god give us a lot of test in our life, we always can go out from the test....please realize guys that god also send together all the test with happiness surrounding us....for example, our family, friend, and anything can help us to face the test....and always thinking my friends that all the test will give u enjoyment in another world....

En. Anuar kate bersabarlah, awk tahu kan Tuhan akan bagi ujian sesuai dengan kemampuan hambanya...yakin dengan itu...

dont be sad atau..
you can do it...
its juz for a whle...
belief on that...

- iwrotehereaboutmysadnessbecaouseiknowitwillmakememoreremebertomygod -

adik-adik yang kusayangi...ujian dalam kehidupan tidak datang sekali, dan ramai yang telah terikat dengan stigma bahawa ujian adalah kesusahan, tiada duit, sakit, dan sebagainye...tapi berapa ramai yang mampu berfikir bahawa ujian yang Tuhan bagi bukan itu saje....kalau aku kate, duit yang banyak merupakan ujian, kerja yang bagos merupakan ujian, pangkat yang tinggi adalah ujian, anak yang ramai merupakan ujian, hidup mewah merupakan ujian....ape lagi ye yang kite nampak something tu senang je, tapi tu lah ujian...

Ujian VS Rezeki

aku taknak bagi contoh panjang2....cukup pade harta..
sape kate harta banyak tu rezeki..angkat tangan
sape kate harta banyak tu ujian...angkat tangan jugak...
sape ase due-due...

so, aku tak yah explain pun, ramai yang leyh fikir kan....

Dari Abi Barzah al-Aslami, r.a, dari Nabi s.a.w, sabdanya : Tidak berganjak kedua kaki seseorang dari tempat berdirinya di mahkamah Tuhan pada hari kiamat sehingga ia disoal tentang umurnya pada perkara apakah ia dihabiskan dan tentang ilmunya untuk apakah ia gunakan dan tentang harta bendanya dari manakah ia dapati dan pada perkara apakah ia belanjakan dan juga tentang tubuh badannya pada perkara apakah ia susutkan kemudaan dan kecergasannya.

semuanya ujian daripada Allah, tidak kire la kamu dapat harta banyak atau sikit....harta banyak dengan ujiannye dan harta yang sikit dengan ujiannye juge....masing2 sedang diuji termasuklah aku....tawakal...

- Hamba yang hina -

Monday, November 26, 2012

Dalam kesempitan....

salam..

ape khabar semue....
harap anda sentiase dalam rahmat Allah...
penulis agak resah semenjak 2 menjak ini...
tiade siape yang tahu akan keresahan penulis...
aku dalam kesempitan sekarang...
rasenye ujian datang bertalu-talu...
tapi tak sehebat ujian yang Allah turunkan di Palestin..
di sana saudara2ku setiap mase diuji...
syukur ya ALLAH, jika ujian ini kau berikan untuk bekalan bagi aku ke akhirat kelak....kau jadikan lah aku di kalangan orang yang sentiase bersabar...
moge aku sentiase kuat...
kuat menghadapi kesempitan yang sementare ini..
kesempitan yang diberikan...tanda Allah sayang kepade aku...
tande Allah ingin aku sentiase ingat akan DIA...
Mak....doakan aku yer....


- cukuplah ALLAH bagiku -

- hambaMU yang mengharap -

Friday, November 23, 2012

semakin dekat dengan....

salam..

Alhamdulillah, makin celik pulak mate tengah2 malam nie....aku perasan skit la kan, kalau aku tulih panjang2 entry lam nie, mesti maleh nak bace sebab tak tahu mane yang ilmiahnye kan....agak2 korang rase camtu tak...terime kasih kepada semua yang ade kat sekeliling aku yang sentiase memberikan semangat, nasihat dan tak kurang juge yang memberi kritikan secara terang-terangan atau pun terus-terusan...its much benefit for me...sedang membelek2 blog kengkawan lam nie...terjumpe entry tentang kematian...ermmm, ye kan...semakin hari semakin kite tue...kekadang sambut hari jadi or hari kelahiran buat kite terleka dengan sambutan yang mungkin gembira sebab kita dah makin dewasa...wajar tak kalau kite sambut hari jadi dengan tangisan atau kesedihan......mesti jadi pelik kan, so macam mane nak celebrate hari jadi atau hari kelahiran yang afdal...ermm, ntah la...pendapat masing2...tapi kite dah biase kan dengan celebrate hari pertambahan umor dengan kegembiraan, makan2, kek hari jadi, belon2, permainan dan sebagainye....

namun...

ramai tak yang sedar bahawa makin bertambah usia, makin suntuk la mase kite beribadah kepada Allah, makin suntuk untuk mengisi tabung pahale untuk berhadapan dengan Allah nanti.....setiap kali pertambahan usia kite, sedar atau tidak, kite semakin hampir dengan tarikh kematian kita..mase semakin berkurangan untuk kita bersiap ke alam kubur...

tapi....

pernah tak kite sambut hari jadi dengan tangisan menginsafi dosa2 yang kita lakukan, celebrate hari jadi dengan buat solat taubat yang mungkin setahun sekali kite buat....mungkin celebrate dengan cara yang lebih mengingati kematian....jarangkan nak buat macam tu....ke mase hari jadi tu, kite ajak kawan2 untuk dengar tentang kematian atau merenung saki baki masa yang tinggal untuk kite rancang sesuatu selain merancang kehidupan dunia saje....nak ke kawan2 datang bile kite cakap nak celebrate hari jadi dengan dengar ustaz bagi ceramah tentang alam kubur or akhirat...mybe NO....segelintir je kot yang datang... and kalau datang pun...mybe say "what the birthday party is this??"huhhu...ade ke akan cakap macamtu....xbersangke buruk taw, tapi sumenye MYBE kan.....

so,

Ustaz Azhar Idrus pernah kate at dalam ceramah beliau...
" Allah tak kan heran lah banyok mane doso mu buat, Allah heran bilo mu tak nok bertobat"
Pengampunan ALLAH sangat luas, mane manusia tidak pernah melakukan dosa dan kesalahan...
Mudah-mudahan aku sentiase ingat pesanan yang aku tulis sendiri ni....

jumpe lagi guys....assalamualaikum...

-daripada hamba yang banyak dosa-


Tuesday, November 20, 2012

Rancangan baik punyer...


salam and a very good evening...

ngah preapare untuk balik umah, jap lagi nak sweep out...huhuhu...baru dapat new job hari nie...kene create buku untuk show at TNCPI...Dr. minte aku untuk design, content dah de, cume aku tinggal nak pilih yang terbaik untuk masuk at dalam buku yang aku designkan later...hari nie dah wat pe ye,...banyak jugak kot selain study essay research Dr. and the geng...For you all information, now im working at Tanjung Malim or UPSI as RA..shortform for Research assistant...my head of this research is Prof. Madya Dr. Amir Hasan Dawi...he owez visit me at my RA office...mybe to observe what i do kot....sometimes, terkantoi ngah layan youtube....but have fun work with him...huhuhuhu, sometimes feel stress yow......actualy, on the paper, im juz working for only one month, but he says if i success show good performence...so, he will continue my contract...however...all that is rezeki from ALLAH rite,...dont worry about rezeki la kan...juz pray and workhard....
Sekarang kan, ade tanye kaba kawan2 and pe yang dyorang buat....ade yang sangat beruntung,..pe taknye, ade yang dah beli kereta sebab sekarang dah jadi lecturer kontrak kat salah sebuah ipts....jadi lecturer at kolej komunit pn ade, jadi business man and women pun ade...and yang paling ramai dah kahwin and buat rancangan nak kahwin....bila dok lepak ngan kawan2 yang lain pulak, ermm..mean kawan-kawan yang lebih kurang senasib dengan aku nie, xde la keje gaji lumayan sangat...keje melompat-lompat kesana sini...kejap-kejap ade keje, kejap-kejap merempat....aku ade pesanan kat korang...my best friend have say to me that dont wory bout rezeki coz ALLAH MAHA KAYA...he will owez give rezeki to all mahkluk but from many ways....rezeki not only as harta, kereta, kerja and etc ( owez use the word if not have idea kan )...rezeki is include rase bahagie, rase senang hati, ramai kawan, makan sikit pun leyh kenyang, hati tenang,....and ape lagi...yang korang rase korang tak pernah nampak tu adalah rezeki yang hari-hari kite dapat...ni pandangan aku la kan, so tak de yang salah or betul...juz opinion....Bile Tuhan bagi rezeki kat somebody tu berbentuk kerja and kite tengok rezeki dye mcam lebih je dari kite sebab gaji dyorang besar kan...tapi sedar tak sedar, mungkin Tuhan bagi kat kite rezeki dari segi mase yang banyak terluang untuk kite manfaatkan ke arah sesuatu yang lain..berbanding yang dah bekerja, dyorang mesti dah terikat sangat ngan keje and rezeki mase tu dah kurang...and banyak lagi lah contoh leyh bagi at korang...pengajaranya, thinking positively yang setiap orang Tuhan dah bagi rezeki yang banyak cume kite terikat sangat dengan believe system yang kite wat sendiri....believe system yang kite pegang bahawa rezeki tu mesti state untuk harta, kereta, rumah besar and ape2 lagi lah mengikut you all punye cite rase...believe system yang kite leyh rase rendah diri selalu and sentiase rase tak cukup....bukan nak cakap yang dah dapat keje tu tak bagos...tapi untuk yang tak dapat keje lagi and mybe ade keje tapi biase2 je....ape yang dah dapat, kene bersyukur sangat2 macam kite dah dapat lebih daripada yang kite nak...selalu dengar kan, sape yang sentiase bersyukur, Tuhan akan tambah and tambah lagi nikmat kepadanya...mungkin bukan nikmat harta and pangkat or kesenangan....tapi mungkin juge nikmat lebih memahami diri, dan sentiase dalam kebaikan....and mcam2 nikmat yang kite tak akan sangke daripada mana jalan ia akan datang...huhuhu..salam, jawab jangan tak jawab....

Monday, November 19, 2012

Bermula sekali lagi...

Assalamualaikum and a very good evening..

just arrived at home after 8 hours working at one place....
Alhamdulillah, makin hari makin faham keje yang hendak dibuat, walaupun masih merangkak, atlest boleh la...pernah buat kan cume kene mula semula....hidup memang tak akan berhenti belajar, sampai dalam kubur pun kene ajar macam mane nak jawab soalan malaikat nanti...ustaz dok bace talkin atas kubur tu kire mengajar la dik oii....perghh, ceramah dah aku petang2 nie...memang dah lame tak konsisten meng'update' blog nie....mgkin selepas nie, hobi menulis mende2 yang mengarut dan merepek tentang my life akan mendapat tempat di hati ni semula....ramai cakap yang bile kite gagal tu, mean tak berjaye lagi...betul ke??..mungkin jugak kan....pade kawan2 yang kat luar sane, yang bace my blog nie...aku de something to say to you all....klu gagal tak bermakne korang tak berjaye...mean, mungkin korang gagal tok capai matlamat yang korang dah tetapkan...tapi korang tahu tak, dalam kegagalan korang tu, ade banyak kejayaan yang korang dah kecapi berbanding kegagalan yang satu tu.....cer korang fikir jap sal korang leyh dikatekan

1. Berjaye bile korang dapat lalui pengalaman yang mematangkan korang
2. Berjaye bile korang semakin dekat dengan Tuhan, sebab lepas gagal mesti korang sentiase berdoa kan,..
3. Berjaye bile korang sedar banyak lagi yang korang kene perbaiki daripada korang tak sedar2 langsung and sentiase ditakuk yang lame...
4. Berjaye bile korang dapat jadikan kegagalan korang tu pengajaran kepada orang lain, secara tak langsung korang dah jadi cikgu secare tak sengaje..
5. Berjaye bile korang berjaya tambah koleksi kegagalan dalam hidup korang...and sepatutnye korang berjaye sedar jugak untung baiki diri...
6. Berjaya untuk kawal diri daripada menjadi gile, selalu kalau tak dapat kawal, paling kurang pun dah dok tg rambutan, kira berjaye la tu kalau tak jadi gile...
7. dan banyak lagi kejayaan yang aku rase korang leyh figure out from you all punye brain kan....


kesimpulannye, disebalik kegagalan juga ada kejayaan yang Tuhan dah selitkan sebagai pengajaran atau kekuatan pada kite untuk mengatasi kegagalan yang ditempuh....gagal sekali tak bermakne ko akan gagal selamenye kan...ayat ni pn dah biase dengar...aduyaaiii....so, berikan diri kekuatan untuk mencube sekali lagi dengan think positively....satu pintu tertutup, de 10 lagi jalan you can choose...betul tak, dont stuck your mind with one way that you always think juz that way can achieve your dream, then after that way was blocked...you will give up, and dont want try again with another way....betul ke tak ayat tu...those for who not understand in malay la...hahahahaha...thanks Allah, thanks Rasulullah, thanks mom and dad....salam...

Monday, November 12, 2012

Bukan mudah..

salam..

Alhamdulillah, aku kembali ke dunie bloger semule...dah lame meninggalkan dunie penulisan yang merapu nie...hahaha..hampir sebulan lebih kot kan...ade ke yang merindui post2 yang aku buat...tak ade kan...kan2....untuk pengetahuan sume, my lovely lappy was broken...thats why i cant spend a good time to writing here....actually, i can borrow any laptop for writing but its not in the mood to do that...hahahaha...agak gilos ye di situ....banyak perkara dah aku lalui beberapa bulan nie,...macam2 dugaan jugak yang dah aku lepasi...thank you Allah,...sedar atau tidak dah berapa banyak dugaan yang Tuhan dah keluarkan kita daripadanya...semuanya tanda kasih sayang Allah kepada kite...Syukur, Alhamdulillah, SubhanAllah...segala pujian hanya untuk-MU...


Bukan mudah untuk lalui kehidupan ini, tapi rasa mudah jika kite serahkan segala urusan kita kepada Allah...berusahalah dengan merasakan bahawa Allah sentiasa memerhati dan sentiasalah kite mengharapkan belas kasihanNya...aku de kisah2 yang nak diceritakan kepada sume2 pembace...akan datang update lagi k..jom basuh baju....salam....