kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Tuesday, February 19, 2013

kerana itu aku rasa terbaik buatmu..

assalamualaikum w.b.t

hye everyone and everybody...
so how ur life today...
mybe unexpected thing gonna be happen to you...
do no la kan...
we juz make plan,
and so do Allah,
but Allah still the best planner for us...

urmm...dah lame tak update blog, act banyak mende yang berlaku dalam hidup owner blog sejak kebelakangan nie, tak dijangka....sometimes tu, terfikir and  tertanye kenape berlaku, mengape kat aku,...kenape susah sangat nak selesaikannye, kenape and kenape....more asking, its going be more difficult to answer it, its become more complecated and presure to me...bla...bla...bla....(means panjang giler la nak bebel tapi maleh nak tulih)....pe yang buatkan somebody tu bertindak tanpa pemikiran yang waras kan....ape yang berlaku sebenarnye...bukan niat aku nak lepaskan kamu dengan pe yang kamu buat, tapi aku percaye yang kamu perlukan mase, kamu mampu berfikir, kamu sudah dewasa,...mungkin rase aku terlalu percaye pade kamu akan menyusahkan kamu, tapi aku tak akan rase menyesal dengan tindakan aku nie....dalam pade mase yang same aku berdoa untuk Tuhan bukakan hati kamu...yang penting jangan rosakkan and musnahkan kepercayaan aku pada kamu...kalau dah musnah...aku akan jaoh lebih buruk daripada kamu nanti....sedangkan nabi pun diuji Tuhan dengan bapa saudaranya sehingga saat kematianya masih tidak mengikut jalan yang dibawa nabi...inikan kite yang diuji sedemikian rupe...mungkin ade hikmahnye, bukan mungkin la, pasti!!..

Hayatilah firman Allah swt yang bermaksud,

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” Al-Hujuraat ayat 12


kadangkala, rase syak wasangka kite merupakan doa bagi dye...aku pernah rase mende nie, contohlah penagih dadah yang pernah menagih...bile insaf and pulih...ramai yang akan curige dengan dye...takut nak tinggalkan rumah kalau dye sorang2, takut kalau dye mencuri ke....takut nak bagi dye amanah sebab takut2 kalau dye akan pecah amanah...macam2 la kerisauan kite pade dye...even dye dah insaf and pernah buat silap sekali....rase syak, ragu2 and macam2 jugak yang sangat menebal dalam diri....kadang-kala, ramai yang cakap nak buat macam mane, dye mungkin akan jadi macam tu and buat macam2 sebab dye pernah buat....urmmm...(stuck kejap)....haaaa, ini yang selalu terjadi....dye buruk sekali bukan bermakne dye akan buruk selama-lamenye....dye silap sekali tapi tak semestinya silap untuk selama-lamanya....mungkin Tuhan tak bagi lagi untuk kite selesaikan masalah nie sebab kite tak cukup kuat berdoa lagi, kite tak cukup menangis lagi untuk berdoa, malahan tak pernah pun menangis...

Daripada Anas katanya, bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud: 
“Jika Allah mengkehendaki kebaikan bagi seseorang hamba-Nya, disegerakan bagi hamba itu balasan ketika di dunia. Sebaliknya jika Allah menghendaki dengan hamba-Nya keburukan ditangguh pembalasan itu supaya disempurnakannya pada hari kiamat.

Nabi SAW bersabda: 
"Sesungguhnya besarnya pahala itu bergantung pada besarnya ujian, sesungguhnya Allah itu apabila dia mengasihi sesuatu kaum dia menguji mereka dengan kesusahan. Sesiapa yang reda dengan kesusahan itu akan mendapat keredaan Allah dan siapa yang tidak reda maka dia akan menerima kemurkaan Allah.
 (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Prasangka antara penyakit hati yang bahaya kerana boleh mewujudkan permusuhan, memutuskan silaturahim, menyemarakkan hasad dengki dan memecahbelahkan umat Islam. Oleh itu, hendaklah kita menjauhi penyakit syak wasangka ini.

( stuck )....tak tahu nak tulih ape, keje memang tengah banyak sangat....ase macam nak berhenti keje pun ade jugak nie...hahaaha...tak tahan??...tak de la, keje nie ok je,..tapi...

~ banyakkan doa, doa sekali jaohkan syak wasangka yang berpanjangan ~



No comments: