kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Friday, June 21, 2013

noT in mood..

aSSalamulaaikum w.b.t

jemput jawab salam di atas yer...Fuhh!! letih giler petang nie, curi2 jugak mase nak mengemas and packing segale bagai harte karun yang ade kat rumah...dipendekkan karangan ( kalau ikutkan hati, moh sampai 3 4 helai muke surat khabar aku tulih..), dengar2 citer dan khabar angin, hari ini aku kene keluar dah daripada rumah tumpangan aku kat kolej tu sebab ownernye jugak kene keluar, almaklum dah abis sem katekan...so, aku pun gelabah la sangat, dengan barang2 tak packing ape lagi, aku berusaha dengan gigih dan jitu (..sambil2 taip sambil membuat mimik muke penuh kekonfidenan..) untuk siapkan tugasan packing memacking sumer tu lepas jumaat tadi,...Alhamdulillah, dengan berkat doa dan kasih sayang Allah, citer terbaru...still boleh dok sampai hari ahad...(dalam aty nie panas je : klu tahu maleh nak packing hari nie)....sekuat2 aku dirasuk syaitan tadi sib bek cepat rasional balik, urmmmm....Rezeki Allah untuk aku hari nie, dengan bagi berita gembira,...masih ade due hari lagi la untuk mencari rumah tumpangan yang baru...aku nie keje dok menumpang rumah orang je, bile la nak menyewa sendiri kan...actualy, tak tahu nak update ape sebenarnye, juz nak bagi taw kat you all, hari nie i memang macam takde mood...hidung terase bahang tak semene2 and sebanaqnya dah 2 3 hari dah pun, tekak dengan sakit dan segale bagai la....kesimpulannye, aku takde moooooooooddd....huar3....adios...

I
I
I
I
V
kreadit to owner picture...thanks..

Wednesday, June 19, 2013

Coz my name..

Assalamualaikum w.b.t

jemput jawab salam yer..
hari ini tetibe ade keinginan nak update blog, tak tahu nak post ape...buke2 je blog, tengok header pic baru untuk blog aku nie...wow, besonye...gambar tu time aku pergi tambun akhir sem mase degree dulu...fes time and tak tahu bile nak pergi lagi...kalau ikutkan timeline and selepas di calculatekan, selama 25 tahun hidup nie baru festime, dinisbahkan dengan segale bagai mungkin the next 25 tahun lagi la kot....so, mase tu umo mungkin 50 tahun..leyh lagi kalau nak mandi2...huhuhuhu...melalut agak jauh ye di situ...dalam aku menyusun barang2 yang ade kat meja ofis aku tadi untuk berpindah ofis mungkin hari ni, aku teringat lak pade sesuatu and someone....kate someone tu, name aku pelik...ok, pelik ke??...sebenarnye name aku tak pelik, mybe name panggilan kengkawan tu yang watkan nama aku jadi pelik....mera nam hey Ataullah hey, tapi kengkawan called  me "atau"...katenye, bile orang dok panggil aku dengan panggilan tu dan panggil pulak banyak kali contohnye ikut kepercayaan 40 kali, buatkan aku nie jadi seorang yang "hanging" dalam semue perkare...ermm, tak tahu nak memilih la kot,...siap dye bagi contoh lagi, kalau suruh pilih hidup atau mati, so aku mybe pilih "atau" sebab tak tahu nak pilih...hanging....hanging...sorry la if all thing that i cant make a decision coz my name "atau"....and maybe my name affect my friends too, coz who are cant make decision and they were beside me, thats not becoz they cant choose what they want but its coz my name...like virus la kot...moral of the story is, thanks to my late father becoz give the name,...is that can called moral of the story??..huhuhu, nevermindla buddies...


I
I
I
V
kejauhan ini membuatkan hati kian rindu..

Tuesday, June 18, 2013

Tiada lagi...

Assalamualaikum wbt

jemput jawab salam yer....
Alhamdulillah, dah selesai beberape perkare hari ini, roadtax moto dah reniew, lesen memandu dah sambung...penat jugaklah seharian berjalan rasenye...bertolak daripada kampung jam 8 pagi, sesampai jer terus pergi kedai motor beli insurans motor...dalam setengah jam siap and duit melayang agak banyak jugak la, then terus pergi pejabat pos.....dah lame tak berjalan-jalan kat pekan tg malim yang tersayang nie...lepas siap je urusan kat pejabat pos....balik kolej, siap2 and terus masuk kerja....untuk makluman, mungkin start hari esok aku akan berpindah bilik/ofis kat blok 8 tingkat 3...wahhh, tingginye tempat tu....anyway, thanks Allah...eventhough i always do wrong thing in my life, and i not perfect in my ibadah but YOU still give a chance to me....thanks Allah, Alhamdulillah..

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: 
“Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.”
Hadith riwayat Ahmad dan Tirmizi

Semangat yang terpadam..

Assalamualaikum wbt.

jemput jawab ye salam tu...memori lame terpahat kembali,...hari ini aku turun training bersame rakan seperjuangan aku, ganda aku yang sama2 naik dulu...terus terang kata, banyak mende yang kami buat boleh kate sendiri2...memang ade yang membantu tapi lebih banyak berdikarinye...memang puas hati bile nak letakkan target dan sasaran, dan akhirnye tercapai juge...ape2 pun semuenye datang daripada Allah s.w.t....mungkin kite rase sebab kite la orang lain dapat rezeki, tapi percayela,...kite ni manusia, lemah sangat, xde daya upaye langsung nak memberi manfaat kepada manusia lain kecuali segalenye datang daripada Allah.....semangat yang terpendam dulu kini datang kembali,..aku cube kembali semule untuk terus berjuang dalam bidang yang aku minat ....tapi semangat yang pernah terpadam itu sekali lagi dipadamkan oleh seseorang...fuhh, minte orang bersangke baik, tapi kamu tu??....yang sudah tu sudah lah, pernah tak fikir ape yang berlaku pade kite disebabkan tangan kite sendiri, kenape ramai yang tak suke kite satu ketike dahulu,...aku taw kamu pernah muhasabah diri....sebab pengalaman hidup yer, kamu kate kamu pernah lalui sesuatu yang tak baik dalam kehidupan kamu, tapi adakah kamu seorang yang lalui sesuatu yang tidak baik dalam kehidupan, orang lain??....so, kamu lebih tua daripada yang lain, kamu lebih makan garam daripada yang lain,...mohon fahami juga orang lain, InsyaAllah Tuhan akan buka seribu jiwe disekeliling kamu untuk memahami kamu....makin hari, harap kamu makin matang....fikirkan sesuatu yang terbuka, jangan sempitkan keadaan, tetapi cuba buke ruang yang lebih sedikit...aku tak fikir aku nie bagus pun sebab tu aku selalu belajar daripada orang lain, aku akan belajar sebanyak boleh....dan terus terang kate, aku tidak sehebat kamu,...aku selalu terfikir kenape kamu selalu mengungkit ape yang kamu buat pada orang lain,....ikhlaskan lah diri kamu memberikan ilmu pada orang lain, letakkanlah matlamat kerana Allah tinggi dari segale-galenye....Pemimpin yang tidak boleh menerima kritikan dan pandangan adalah pemimpin yang mati sebelum dirinya mati...cube buke lebih banyak peluang kepada orang lain, cube mainkan peranan yang lebih baik dalam melahirkan pemimpin yang boleh memimpin......mungkin ideologi kite berbeza, tapi tiade yang lebih baik daripada mencari titik persamaan....tetapi sejauh mane kamu usaha ke arah itu,...satu masa dahulu, aku dan sahabat adalah yang paling kuat dalam bersuare kepada ketidakpuas hatian dan inginkan perubahan, tetapi selepas aku dan yang lain, tiada lagi yang aku boleh katekan mampu menyuarakan pandangan mereka...sekadar menurut....kamu pernah dengar ke rungutan orang dibawah kamu, apa yang sebenarnye mereka rase...so, thanks for everything...

betulkan niat...
sentiasa istiqamah...
aku tak akan mengalah dengan kehidupan...
aku tak akan berputus dengan rahmat Allah...

Wednesday, June 12, 2013

PECAH....

Assalamualaikum wbt

Jemput jawab salam yer....macam biase, hari-hari bangon awal and pergi swap kad kerje then masuk kerje...dah preapare lappy atas meja, bukak email and box.com....fokus kerje untuk tengok update dalam due2 mende tu...adoyaiii, sampai tahap boring jugak nie, tapi kene cube variasikan aktiviti melawat laman sesawang dalam ni, baru tak boring, agaknye la, mood nak update blog buat mase sekarang nie memang dah capai maleh tahp kritikal dah....kalau Son Goku (hero dalam citer Dragon Ball, kalau korang ingat lagi la)..dah kire tahap super saiya 4 dah, kepale dah tahap berasap2 cume tak tukar jadi kaler kuning jer...actualy, im going to story about my friend's lappy la (...simple word to understand = laptop)...last week, his laptop's screen was broken by rak yang lekat kat dinding dalam hostel kite orang...perghh, korang taw, rak tu (do no how to mention rak in english)...suddenly dislocate from its place and landing down to my friend's lappy...tragic accident la, its happen juz a few second...tak sempat nak buat ape2, ...then, i borrow him my laptop to study coz tomorrow he had paper....once more tragic accident happen, i dont know why, suddenly my lappy repeatly shutdown automaticly...huhuhuhu...,pe boleh buat, dye study ikut fon je la..moral of the story is, first to administration, please recheck maintanance at our hostel,...secondly, please buy a new laptop for my friend,lastly to all collage citizen, take care of your laptop...

evidence
I
I
I
V



 p/s : sorry english bertaburan...

Friday, June 7, 2013

Akhirnya kau akhiri jue..

Assalamualaikum w.b.t

jemput menjawab salam ye...Alhamdulillah lagi dan lagi mampu aku ucapkan, macam-macam nikmat yang diperolehi....nak ajak anda bersyukur sekali, jom2...baru-baru nie berkesempatan untuk menghadiri majlis kahwin kawan zaman budak2 dulu...orang panggil dak nie Roman, real name Abdul Rahman Kudus...ayah and mak dye still ingat lagi kat aku...syukur2, sape tak kenal dengan anak arwah anas nie....the best player jalan tar football...gile zaman2 tu main bola kat atas jalan tar, setakat pengalaman sepak bola sampai kuku tercabut tu, dah bese da dalam kamus idup kami, main berkaki ayam ye, xdok kasut2nye..., moral of the story is "KAMI MAHU PADANG"...back to topik again, mase aku datang tu majlis memang nak habis pun, dok tunggu nak mengemas je, tapi tu la klu jodoh dan rezeki tak kemane,dapat jugak la capture picture dengan dye and wife, then dapat jumpe senior2 kat universiti dulu, macam reunion pun ade jugak....kami nie satu sekolah menengah, lepastu continue kat universiti yang same and dye kawin dulu....aku??.....ucapan : semoga dapat didik isteri dan anak2 menjadi soleh and solehah...

kuning macam raja kan, name pun raje sehari....dah kawen ye ko, lepas nie jangan main bola kat atas tar dah ye...

Monday, June 3, 2013

MEnjejak semula...

Assalamualaikum w.b.t

jemput jawab yer....Alhamdulillah, selepas 3 hari bertape di UUM dengan bengkel yang ala-ala 'crazy' jugak la....dapat balik ke kampung dah menjadi satu kelegaan yang amat dasyat bagi aku...jumpe mak and pak...sumenye heppy, hilang rase kekosongan kat jiwe ni sekejap...disamping aku pulang ke kampung, sempat juge aku membantu sahabat2 aku memenuhi hajat mereka pade hujung minggu nie....aujie, my ofis mate nak ke kenduri kawannye di jengke 11, aku tak banyak membantu pun untuk tunjuk jalan, tapi boleh la dok sebok2 mengacau dan menggodek2 gps yang ade....kak laily and her sister lak, ade tujuan lain jugak, dyorang nak jejalan kat kuantan sambil wat confidential task by kak laily...urmm, camne ea, selesai ke tak task tu,...sempat jugak la berjalan2 kat sg, pandan and teluk chempedak,...

harap2 aku dapat membantu, tak banyak pn, atles sebesar zarah pn aku dah puas hati....sambil dyorang nak ke pahang tu, aku menumpang le balik ke umah, klu nak balik sendiri, ase2 macam lame je lagi..(dulu kalu ase kosong je, lenjan je nek motor sowang2 balik kg, tapi lepas xcident, macam seriyau = takut lak nak bermotor jauh2 nie)...tq sahabat2, korang memang sporting...aizat, wan, pakcik, makcik, anis, and semue la...ade ubi ade batas, ade hari kami datang lagi..(macam tak kene je pantun due kerat nie kan,...3 words = ade aku kisah)...kembali ke tg malim, buku yang dah tutup kene buke balik...waaaahh!!..banyak giler kot keje bulan nie, task paling besar kene wat FGD tuk collect data kualitatif kat Hotel Sama-Sama,KliA ,sepang...doakan aku and the geng dapat wat yang terbaik...

p/s : gambar2 agak tak berseni, kurangkan mengutuk gambar2 di bawah yer..nanti dapat dose kering jer...(urmm, nak ngate pn dalam hati je ea)..gambar2 lain coming soon..

 ni gambar air terjun sg. pandan...sesape nak ke pahang pasni...jom aku bawak ke sini...bestt..

 wan ngan wife dye aty...yang baju kuning tu aizat...agak pemalu la dyowg nie...tak pandang camere buruk aku ni langsung..( padahal gambar nie men amek jer tanpa pengetahuan dyowang..huhuhu)...

 adah...adik kak laily...yang peliknye, salin baju tuk mandi tapi xmandi2 pun sampai salin baju semule...iskh...

 nie lak gambar kat teluk cempedak, kuantan...ade2 je aujie kat belakang tu,...ingatkan budak sekolah mane tadi....

 cer cari pe pelik dalam gambar ni...

antara pelancong luar yang datang....amaaaazinggg...

kak laily and adiknye adah, dok tangkap gambar kat pantai...yang sorang lagi tu lak entahle, susah nak kawal dye,kalah budak2 kecik degilnye...mungkin mase nie hilang men air laut kat bawah titi nie kot...
I
I
I
I
V
Terima kasih sebab tumpangkan balik umah even sekejap and sorry tak dapat bantu banyak...itu je yang mampu..

Saturday, June 1, 2013

ulser...aduyaiii, nape??

Assalamualaikum w.b.t

jemput menjawab...agak lame jugakla ulser kat mulut nie nak sembuh, sehingga hari ini dan saat aku menaip post ini, ulser aku masih lagi sakit serte menyakitkan...simpati la kat aku awok orang...menagih simpati sebab mase kat UUM 2 hari lepas, memang takde selere nak makan...klu makan pun takde nikmat, and sekadar tak nak bagi perut berkeroncong je....pengajaran yang sudah terang lagikan bersuluh, bersyukurlaa dengan nikmat yang dikurniakan, dari sekecil2nye sehingge sebesar2nye....even ade makanan yang sedap tapi mulut sakit tetap tak dapat nikmat makan tu....dah biase makan sebelah kiri, sekarang bile memerah keringat sambil buat pakse rela makan sebelah kanan, luke pulak bahagian dalam mulut sebelah kanan...lastly due2 belah sakit bila mengunyah...so, an ending of the story, i happy that i can still eating eventhough its can make me hurt....hurt is wonderfull...

p/s : untuk tatapan 18 tahun dan ke atas sahaja, kanak2 yang ingin melihatnye, sile selawat banyak2...please...

 gigi kuning dikatakan lebih kuat daripada gigi yang putih...auta atau fakta...

 sakit woooo....any objecion...

sekali dapat due tuuu.....

I
I
I
I
V
~ siapakah yang sudi, menghulurkan simpati kepada nasib ku ini...(cer teka lagu ape)~

Bengkel Kajian IPTA..

Assalamualaikum w.b.t

silakan jawab salam dia atas...siap berjemput lagikan...Alhamdulillah, selamat pergi dan kembali daripada bengkel kajian di UUM, Sink Kedah....Bengkel nie dijalankan selama 2 hari iaitu 30 and 31 Mei, tapi aku start journey hari rabu 29 Mei bersama RA yang lain, tempat penginapan best, kat hotel EDC UUM,dewan pun kat situ jugak....mencabar la sangat bile kene nek bus ke sane...awal bulan 4 ke selatan, akhir mei pulak ke utara...yeay!!...letih memang letih tapi pengalaman bekerje dan mencari ilmu tetap diteruskan,jihad...macam2 ragam manusie aku jumpe, dan macam-macam pesen ( jenis ) masalah yang dapat dibincangkan...hopefully, lepas nie kajian ni makin bersinar seperti mentari pagi yang memancarkan cahaye memecah kegelapan malam..(agak2 pandai tak aku bersastera)...adoyaiii, malam tadi baru sampai umah, kredit to my frenz sudi amek and hantar ke rumah, jasamu tetap ku kenang...Prof. Zarida memang sempoii, yang lain memang berakademik, sahabat RA yang lain lagi hebat...rase macam kerdil sangat diri ni, nothing and memang tak pandai...huhuhuhu, what ever it is, i'm still learning to going there, atlest can stand up and sit down at the same level with you all guys...nice to meet you all, this month will be more challenging for our cluster...caiyoookk!!!

 sesi perbincangan...fenomena ganjil..laptop terbang...cer perhatikan gambar di atas dengan perasaan curige...

 antara kluster2 lain yang terlibat...

 Dekan dan Dr. Aziz...tekun, tabah dan berani...(macam slogan sPRM lak..ye ke??)

 a eh, terpandang lak kamera...gambar candit sepatutnye nie...

 eh, terpandang lagi sekali kamera tu...aduyaii, selalu sangat terkalih muke lagi2 time ade orang nak tangkap gambar...

 nie group Education Cluster....Dr. Eftah, Dr. rose, Decan FPPM PM Dr. Noor Shah, Dr. Aziz, and me...
Fauziah = photographer

 Prof Zarida yang dok bersila atas kerusi tu...sempoiii la prof..

aku sememangnye dah kurus..yeay!!...game dah dekat, berat badan pun dah ok, tinggal lagi nak trainning je..
I
I
I
I
V
~semoge dipermudahkan, berkatkanlah segale rezeki yang kuterima daripada MU, YA ALLAH~