kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Wednesday, July 17, 2013

Jom SELAWAT banyak-banyak...

Assalamualaikum w.b.t

Jemput jawab salam kat atas yer. InsyaAllah dapat pahale...Jom same2 ucap sebanyak2 pujian kepada Tuhan penguasa Alam...ALhamdulillah, segala puji bagiMu Ya Allah, Tuhan pemilik hari pembalasan dan hari akhirat...sape2 yang belum amalkan untuk dapat pahale extra, aku ade sesuatu nak kongsi....berape banyak kite selawat dalam sehari...sape boleh kire...kalau kire2 la secare asasnye, mungkin dalam solat je kan...itu pun kalau solat kite penuh 5 waktu, kalau tak...mungkin kiraan selawat tu makin kurang...siape sedar dengan amalan yang ade sekarang pun, nampak gayenye belum tentu dapat ke syurga Allah...so, mari same2 cube dapatkan syafaat Rasulullah kelak dengan jadi umatnya yang paling banyak berselawat kepadanya...kalau selawat tu duit yang boleh membeli syafaat Nabi, sape yang tak nak kumpul duit banyak2 supaya dapat beli syafaat tersebut,...(perumpaan untuk yang tak berape nak faham apa yang aku cuba nak explain sekarang)....aku nak kongsi satu teknik supaya kite terbiase dengan sendirinye untuk berselawat...terus terang kate, mula2 memang ase macam berat je, tapi dah lame2...InsyaAllah anda boleh....kalau anda teringat untuk berselawat, anda cuba luangkan mase mungkin dua ke lima minit untuk berselawat secara berterusan...kalau anda dapat kire lagi bagus...mungkin 30 atau 50 ulangan....then, berhenti teruskan kerja anda....tak susahkan, 5 minit tambahan untuk berselawat ke atas Nabi tanda kita sayang dan ingat pada Baginda Rasulullah...cer buat kire2, selain daripada solat, berape banyak selawat yang anda boleh berikan kepada Baginda....sifir die mudah je...24 jam sehari x dengan 6o minit = 1440 minit...so, kalau anda berselawat tanpa henti untuk 5 minit membuatkan baki hari anda kepada 1435 minit...urmmm, banyak lagi mase yang ade, kan dan tak rugi nak buat...lagi untung ade la....actually, terlalu banyak care sebenarnye jika kite mahu,..biarlah sunnah Baginda hidup dalam kehidupan kite meskipun Baginda tiada lagi....nak ingat kat Nabi kalau boleh setiap detik mase, setiap tindakanla ye...ini lebih kepada nasihat untuk aku sendiri jugak...
...jom SELAWAT....

No comments: