kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Wednesday, December 5, 2012

dont judge the people by it's past~~

Assalamualaikum...
tak jawab dosa kalau jawab sayang~~

time kasih kak wan, staf partner dalam ofis aku...dye yang tolong aku create ayat topic kat atas dalam english...dye baru balik daripada US ( united state taw bukan ulu selangor ) untuk pembentangan proposal...bile balik sini je, dye story la pasal pe yang berlaku mase presentation dye tu...tibe2, daripada economic issues kepada berbangkit isu agama...tegang jugakla dye mempertahankan pendirian dye...so, proud of you la kak...

dont judge the people by it's past...

sape sokong aku ea, meh angkat tangan ramai2...
setiap manusia ade kisah silam sendiri, so tak adil la kalau nak hukum totally 100% yang ko baik kalau mase silam ko baik dan tak pernah buat bende yang tak betul....sekarang ko baik la macam mane sekali pun, ko insaflah macam mane pun, kalau ko penah buat mende tak betul and tak elok..ko di kire tetap tak baik dan tak akan leh jadi baik...and bla..bla...so on... betul ke??...eh, hebatnye kite bile sampai boleh adili orang baik dan tidak disebabkan masa silam dye....LAGI YANG MENYAYAT HATI kalau ade kawan2 yang memilih kawan berdasarkan masa silam seseorang tu..if u as criminal before, you cant be my friend..betol ke?..kenape eak, hebatnye ko kan...cer ko yang Tuhan takdirkan buat silap, or pernah buat bende tak betol, so sekarang korang dah bertaubat and berade di jalan yang benar...kawan2 korang cakap lak yang korang tak leyh di layan macam kawan yang lain sebab korang pernah buat salah...and mende tu dikira patut...please, stop thinking like that boleh....

accept people and treat them as how we want people sarrounding treat us as good as they can...janganlah menghukum sangat,..entah2 Tuhan pilih dye akan jadi lebih baik daripada kite, malah lebih baik daripada yang kite sangke..sometimes, Tuhan give us akal untuk berfikir, why this happen kan...saling melengkapi, antara satu same lain, yang kuat melindungi yang lemah, yang baik belajar daripada kesilapan yang pernah melakukan, cukup kalau somebody tu dah bertaubat and dah insaf,...itu antara dye dengan Maha Pencipta....percaye atau tak, mungkin kite akan dipersoal kelak, mengape tidak mendekati atau menerima kawan2 kite yang pernah buat silap nie...


pade kawan2 yang memilih kawan sangat, yang berdendam sangat dengan kawan yang pernah buat salah, couple2 yang dah putus, best friend yang masam muke sebab masing2 pernah buat salah...fikir and fikirkan lah ye,...mybe now your friend will make something wrong to you, and they hope you'll give sorry to them...but no wonder if one day that thing will be happen to you, and you'll hope the same...

we cant return to the past and repair what have we done..
but we can create the future as best as we can...
jangan sombong....
~hamba yang mengharap~

No comments: