kengkawan bLoggEr aku.......LovE yOu aLL.....

Monday, January 28, 2013

Akhirat dijunjung, dunia dijinjing..

Assalamualikum w.b.t

kalau tak jawab berdose...
kalau jawab, ~~sayang~~

haaa, trademark vlog yang popular tu kan...sape lagi kalau bukan maria elena....so, dye dah kawin, xterlambat lagi ase nak ucap tahniah....huhuhu, dye tak bacenye eden punyer blog nie...

minte izin daripada owner gambar nie, huhuhu...amek daripada internet je nie...taip2 nama jumpe....minte izin ye...

sekarang tengah duduk jer sambil belek2 fail at dalam lappy nie, tengah mencari modul2 yang sesuai untuk program yang akan dijalan kat johor tak lame lagi...tetibe je nak entry kan sesuatu....aku teringat la pesanan kawan aku, ISmail namenye...katenye, kite kene buat macam akhirat dok kat atas kepale and kite junjung akhirat tu...dunia lak kita pegang and jinjing...mule2 aku tak faham la maksudnyer...tapi bile dah lame2 nie, baru la aku faham yang dye kate mase dulu orang akan junjung akhirat dan jining dunie, sekarang dah beza sebab orang junjung dunia tapi jinjing akhirat....mesti cam komplex sangat nak faham kan....

itu perumpaan yang boleh kite buat apa yang sepatutnye kite lakukan dalam kehidupan nie...satu mase kalau akhirat yang ade atas kepale kite bergoyang, kite akan sanggup lepaskan dunie semata-mata nak selamatkan akhirat daripada jatuh...macam tu la kehidupan....dalam kite mengejar yang disini, yang disana tetap bertahkta dalam perancangan kite kan....tapi...sekarang banyak yang terbalik, ramai yang letak dunia di atas kepale...bile dunie bergoyang je and nak terjatuh daripada kepale, akhirat yang dijinjing akan dilepaskan daripada tangan semata-mata nak selamatkan dunie....ape yang berlaku??...haaaa, aku nie cume menyampaikan sesuatu yang boleh dijadikan sempadan dan pengajaran je....dan aku bukanlah yang terbaik untuk itu...

"Jangan melihat siapa yang bicara tapi lihatlah apa yang dibicarakan" (Ali bin Abi Thalib)...


~moge-moge perkongsian dapat beri manfaat kepada pembace, Insya Allah~

1 comment:

Anonymous said...

I like this . deep :)